Vizuál

Daraberdő

2012.01.10. 14:25
Ajánlom
Hugyecsek Balázs az anyatermészetbe épített mesterséges objektumok egymásrautaltságával és élhetőségük kérdéseivel foglalkozik. Kiindulási pontjai a használati tárgyak, a természet elemei és különböző tárgytöredékek - ezeket rekonstruálja munkáiban, vagyis újra összerakja, kiegészíti és felépíti a formákat.

A balta fejét fából, nyelét rézből készíti el, vagyis anyagi szerepcserével váltja ki a használati tárgyakat funkciójuk alól, így "értelmetlenné" váló szobor lesz belőlük. A mesterséges helyére természetes, organikus matériát helyez és fordítva. Az elemek szimbiózisát mutatja be, melynek során egyik fél sem nyomja el a másikat. Az emberben és az általa épített világban keresi az igazságot: azt, ahol a két természet összeér.

Az elkészített tárgyak a műalkotások és a használati tárgyak között lebegnek, mintha se ide, se oda nem tartoznának, a szokásos kontextusból kiemelve új minőséget kapnak. A műtárgy visszahat az ábrázolt dologra, ezáltal az összes minket körülvevő tárgyra, egy totális csendéletet idézve elő. A szobor a legtágabb értelemben vett csendéletté válva más nézőpontba helyezi, helyezheti a környezetünkhöz való viszonyunkat. Lecseréli a szokványost egy hasonlóra, ami egészen más alapokon nyugszik. A műalkotások egy új, "paradicsomi" állapotot vázolnak fel, amelyben a természet része a technika (réz a fában), ami mesterséges tartópillérként nem ellene hat és nem zsákmányolja ki, ahogy azt az emberiség régóta teszi.

Hugyecsek Balázs: Daraberdő
PANEL contemporary (bejárat a Faur Zsófi - Ráday Galériából) - 2012. január 10. - 2012. február 05.
Nyivta tartás: hétfőtől péntekig 12:00-18:00, szombaton 10:00-13:00 
Kurátor: Somosi Rita

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Klasszikus

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Könyv

A könyvek lapjain elevenedik meg Dante alakja

Az itáliai mester halálának évfordulója alkalmából Dante 700 címmel nyílik régi, muzeális könyveket is bemutató kiállítás július 30-án a szegedi Somogyi könyvtárban.
Tánc

A képzőművészet és a tánc harmóniája

A Gergye Krisztián Társulat Szinesztézia című különleges és rendkívül látványos összművészeti estjét, július 29-én a szentendrei MűvészetMalomban lehet megtekinteni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Enyedi Ildikó filmje meghívást kapott a Toronto Nemzetközi Filmfesztiválra

Szeptember 9. és 18. között tartják az amerikai kontinens egyik legnagyobb filmes seregszemléjét, melyre Enyedi Ildikó új filmje, a Feleségem története is meghívást kapott.
Vizuál hír

Nagyszabású Cézanne- és szürrealista tárlat nyílik a Tate-ben

Cézanne alkotásai mellett a Surrealism Beyond Borders (Határok nélküli szürrealizmus) című kiállításon a szürrealisták világába nyerhetnek betekintést a látogatók, de az egyik legjelentősebb brit kortárs művészeti díj, a Turner nyerteseinek műveit is bemutatják – adta hírül a The Guardian.
Vizuál ajánló

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Vizuál hír

Liszt Ferenc miniszobra díszíti Szöul főutcáját

Új miniszobrot készített Kolodko Mihály, aki ezúttal egészen Ázsiáig repült, hogy leleplezze legújabb alkotását.
Vizuál interjú

A magyar animáció világhírű műhelye - interjú Mikulás Ferenccel

1971-ben a Pannónia Rajzfilmstúdió vidéki műtermeként jött létre az immár 50 éves Kecskemétfilm. A legegyszerűbb háttérmunkával, a kifestéssel kezdtek, ma már Balázs Béla-díjas munkatársakkal büszkélkednek és 3D-ben is gyártanak egészestés filmeket. A stúdió vezetőjével, Mikulás Ferenccel beszélgettünk.