Vizuál

Debrecenben Alvar Aalto házai

2010.08.26. 18:36
Ajánlom
Alvar Aalto (1898-1976) négy épületének külső és belső építészeti megoldásait mutatja be az Örök formák című tárlat.

A tárlaton a finn építész által tervezett négy lakóház kicsinyített makettje, továbbá építéstechnikai és belsőépítészeti vázlatok és néhány általa tervezett bútordarab és berendezési tárgy látható.
Aalto mindig nagy hangsúlyt fektetett az emberléptékű építészeti megoldásokra, illetve a környezettel való harmóniára. A négy bemutatott épület lakóház, amelyeket megrendelésre, teljesen szabad kezet kapva tervezett. Az épületek belesimulnak a környezetükbe, köszönhetően a kialakításuk során felhasznált természetes anyagoknak, elsősorban mint a fa, a textil és az üveg. Az embernek az az érzése, mintha az erdei, külső környezet a belső tér kinti folytatása lenne ‒ mondta Katarina Pakoma, a finnországi Jyväskylä városban lévő Alvar Aalto Múzeum kurátora.
Mint elmondta, Aalto városában a múzeum mintegy száz lakóépület tervét őrzi az építésztől, amelyeknek csaknem fele meg is épült. Aalto építészetét ‒ legyen szó lakóházakról vagy közintézményekről ‒ mindig a részletek finom kidolgozása és anyaggazdagság jellemezte.
A tárlat részeként szeptember 21-én szimpóziumot tartanak, amelyen magyar és finn formatervezők vesznek részt, középpontba állítva az Aalto által is sokat használt építőeszköznek, a fának a modern felhasználását.

Örök formák
Kölcsey Központ (Debrecen)
Nyitva: szeptember 26-ig

Forás: MTI

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.