Vizuál

Dél-Koreáé az Arany Oroszlán

2014.06.09. 08:00
Ajánlom
A dél-koreai pavilon kiállítása nyerte a 14. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále legjobb nemzeti kiállításáért odaítélt Arany Oroszlán-díjat.

Az Arany Oroszlán-díjat a dél-koreai pavilon Crow's Eye View: The Korean Peninsula (A holló szemével: a Koreai-félsziget) című kiállításával nyerte el, amely a zsűri méltatása szerint egy igen feszült politikai helyzetben tudott újszerű és érvényes mondanivalót megfogalmazni az építészetről és az urbanisztikáról. A nemzeti pavilonok közül az Ezüst Oroszlán-díjat Chile Monolith Controversies című kiállítása kapta meg, különdíjban a kanadai, a francia és az orosz pavilonok projektjei részesültek.

A Monditalia című főkurátori kiállítás legjobb kutatási projektjéért járó Ezüst Oroszlánt a Sales Oddity - Milano 2 and the Politics of Direct-to-home TV Urbanism című kiállítás nyerte el, különdíjjal a zsűri a Radical Pedagogies, az Intermundia és az Italian Limes című projekteket tüntette ki. A biennále életműdíját Rem Koolhaas főkurátor ajánlására a kanadai Phyllis Lambert vehette át.

Magyarország idén Jakab Csaba és Márton László Attila Építés/Building című projektjével vesz részt az építészeti biennálén, míg társművészeti kiállításként Berszán Zsolt erdélyi képzőművész Decomposition című tárlata látható egy hónapig.

Idén először mutatkozhat be a magyar építészettörténet a biennále partner eseményeinek részeként. A Lifting the Curtain - Central European Architecture Networks (A függöny felemelkedik - Közép-európai építészeti hálózatok) című kiállítás lengyel, cseh, magyar, osztrák és horvát szervezetek együttműködésében jött létre, magyar oldalról a Kortárs Építészeti Központ és Szemerey Samu kurátor részvételével.

A 14. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítást az Alapelemek (Fundamentals) témája mentén rendezik. A főkurátor, Rem Koolhaas holland építész szándékai szerint az idei kiállítás nem az építészekről, hanem az építészetről szól, annak elementáris alkotóelemeit a középpontba állítva.

Az építészeti seregszemle a nagyközönség számára a szombati díjátadót követően nyílik meg, majd november 23-ig várja a látogatókat 66 nemzet kiállításaival és 22 kísérőrendezvénnyel a velencei Giardini nemzeti pavilonjaiban, az Arsenale központi kiállítóterében, valamint a város különböző helyszínein.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.