Vizuál

Dél-Koreáé az Arany Oroszlán

2014.06.09. 08:00
Ajánlom
A dél-koreai pavilon kiállítása nyerte a 14. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále legjobb nemzeti kiállításáért odaítélt Arany Oroszlán-díjat.

Az Arany Oroszlán-díjat a dél-koreai pavilon Crow's Eye View: The Korean Peninsula (A holló szemével: a Koreai-félsziget) című kiállításával nyerte el, amely a zsűri méltatása szerint egy igen feszült politikai helyzetben tudott újszerű és érvényes mondanivalót megfogalmazni az építészetről és az urbanisztikáról. A nemzeti pavilonok közül az Ezüst Oroszlán-díjat Chile Monolith Controversies című kiállítása kapta meg, különdíjban a kanadai, a francia és az orosz pavilonok projektjei részesültek.

A Monditalia című főkurátori kiállítás legjobb kutatási projektjéért járó Ezüst Oroszlánt a Sales Oddity - Milano 2 and the Politics of Direct-to-home TV Urbanism című kiállítás nyerte el, különdíjjal a zsűri a Radical Pedagogies, az Intermundia és az Italian Limes című projekteket tüntette ki. A biennále életműdíját Rem Koolhaas főkurátor ajánlására a kanadai Phyllis Lambert vehette át.

Magyarország idén Jakab Csaba és Márton László Attila Építés/Building című projektjével vesz részt az építészeti biennálén, míg társművészeti kiállításként Berszán Zsolt erdélyi képzőművész Decomposition című tárlata látható egy hónapig.

Idén először mutatkozhat be a magyar építészettörténet a biennále partner eseményeinek részeként. A Lifting the Curtain - Central European Architecture Networks (A függöny felemelkedik - Közép-európai építészeti hálózatok) című kiállítás lengyel, cseh, magyar, osztrák és horvát szervezetek együttműködésében jött létre, magyar oldalról a Kortárs Építészeti Központ és Szemerey Samu kurátor részvételével.

A 14. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítást az Alapelemek (Fundamentals) témája mentén rendezik. A főkurátor, Rem Koolhaas holland építész szándékai szerint az idei kiállítás nem az építészekről, hanem az építészetről szól, annak elementáris alkotóelemeit a középpontba állítva.

Az építészeti seregszemle a nagyközönség számára a szombati díjátadót követően nyílik meg, majd november 23-ig várja a látogatókat 66 nemzet kiállításaival és 22 kísérőrendezvénnyel a velencei Giardini nemzeti pavilonjaiban, az Arsenale központi kiállítóterében, valamint a város különböző helyszínein.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Könyv

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

A legjobb elsőkötetes prózaírónak járó elismerést ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. Halász Rita erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, a jövő évi bemutatkozást a Liszt Ünnep programján és a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.
Vizuál hír

Szintet lépett az HBO a hazai sorozatgyártásban

Az HBO új magyar sorozata, A besúgó világpremierje a Genfi Nemzetközi Filmfesztiválon lesz november 7-én. Szentgyörgyi Bálint, író-rendező, valamint Mátyássy Áron és Miklauzic Bence rendezők nyolcrészes sorozata az első magyar sorozat, amelynek a világpremierje nemzetközi fesztiválon lesz.
Vizuál aukció

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál ajánló

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.
Vizuál gyász

111 évesen elhunyt a Hófehérke és a hét törpe animátora

Ruthie Tompson, a Disney legendás alkotója négy évtizedet dolgozott a stúdiónál.