Vizuál

Demas Nwoko nigériai művész, építész kapja a 18. Velencei Építészeti Biennálé életműdíját

2023.03.24. 09:55
Ajánlom
Demas Nwoko nigériai művész, építész kapja a Arany Oroszlán-életműdíjat a 18. Velencei Építészeti Biennálé május 20-án megnyíló A jövő laboratóriuma című kiállításán.

Az életműdíjról a rendezvény honlapján megjelent közlemény szerint a 18. Velencei Építészeti Biennálé kurátora, Lesley Lokko javaslata nyomán a La Biennále igazgatótanácsa döntött, amelynek elnöke Roberto Cicutto. A díjat a művész május 20-án veheti át a Ca' Giustinianban, a Velencei Biennálé székhelyén.

Lesley Lokko megfogalmazása szerint

az idei kiállítás egyik központi témája az építészet „kiterjesztett” megközelítése,

amely az anyagi és az immateriális világot is magában foglalja: egy olyan tér, amelyben az ötletek ugyanolyan fontosak, mint a tárgyak.

Az Arany Oroszlán-életműdíjat egy olyan művész kapja, akinek anyagi munkái az elmúlt hetven évet ölelik fel, de akinek immateriális örökségét – látásmódját, gondolatait, ethoszát – még csak most kezdjük értékelni, megérteni, befogadni.

Demas Nwoko egyszerre építész, szobrász, tervező, író, díszlettervező, kritikus és történész, aki önmagát művész-dizájnerként emlegeti

– fogalmazott Lokko.

Demas Nwoko a kitüntetett II. Nwoko király fiaként 1935-ben született a dél-nigériai Idumuje-Ugbokóban. A zariai Nigériai Művészeti, Tudományos és Technológiai Főiskolán először építészetet tanult, de később áttért a képzőművészeti tanulmányokra.

Alapító tagja volt a „zariai lázadók” művészeti csoportjának, amely a modernitást az afrikai esztétikával ötvözte.

1961-ben ösztöndíjasként a párizsi Centre Français du Théâtre-ben színházi építészetet és díszlettervezést tanult. Hazatérése után 1970-ben kapta első jelentős megbízását az ibadani Dominikai Intézet megépítésére. Alapítója volt az ibadani előadóművészeti és dizájn-képzési központként működő New Culture Studiosnak és a már megszűnt kortárs művészeti New Culture Magazine-nak is.

Nwoko nigériai épületei előfutárai a fenntartható és kulturálisan hiteles kifejezési formáknak, amelyek manapság fontos szerephez jutnak az afrikai kontinensen. Az ibadani Dominikai Intézet épületkomplexumáról 1977-ben Noel Moffett építészkritikus azt írta: „a trópusi nap alatt az építészet és a szobrászat olyan módon ötvöződik, amire az építészek közül talán csak Gaudí volt képes ilyen meggyőzően.”

A 18. Velencei Építészeti Biennálé kiállítását május 20. és november 26. között lehet megtekinteni.

Fejléckép: A 18. Velencei Építészeti Biennálé kurátora, Lesley Lokko és a La Biennále igazgatótanácsának elnöke Roberto Cicutto. (Fotó/Forrás: Getty Images)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Százegy éves korában elhunyt Francoise Gilot festőművész

A művész hosszú ideje tüdő- és szívproblémákkal küzdött. Francoise Gilot-ra sokáig Pablo Picasso múzsájaként tekintettek csak, de idővel saját munkái révén is kivívta a világ figyelmét.
Vizuál hír

Retrospektív vetítéssorozattal tisztelegnek Tarr Béla előtt Los Angelesben

Június 6. és 10. között a Kossuth-díjas magyar rendező hét felejthetetlen alkotását láthatja az amerikai közönség, méghozzá felújított formában.
Vizuál hír

Ami a fa mögött szárazon marad – Fusz Mátyás a 2023-as Leopold Bloom Képzőművészeti Díj nyertese

Hetedik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy a kortárs magyar képzőművészeket támogassa és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti színtéren.
Vizuál gyász

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A punk mókamester

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Green Day együttes kissé őrült énekeséről nosztalgiázott, egy friss sztori kapcsán.