Vizuál

Dickens-filmadaptáció készül Olivia Colmannal a főszerepben

2022.02.22. 17:30
Ajánlom
Azt ugyan még nem tudhatjuk, hogy a februárban kezdődött forgatás egyik főszereplője, Olivia Colman elnyeri-e hamarosan a második Oscar-díját, annyi azonban bizonyos, hogy az FX és a BBC közös Dickens-filmjében ő alakítja majd az örök mátkaságra ítélt Miss Havisham-et. A Szép remények hat epizódban kerül a nézők elé.

A két csatornának nem ez az első együttműködése Dickens ürügyén: 2019-ben egy háromrészes minisorozatot készítettek az író talán legismertebb alkotásából, a Karácsonyi énekből, és úgy hírlik, további Dickens-munkák megfilmesítésének terve is felmerült a két cég között. A Szép remények irodalmi alapanyagának mozivászonra alkalmazásáról most is – akárcsak a Karácsonyi ének esetén – Steven Knight gondoskodott. A történetben szereplő árvaházi fiút, Pipet Fionn Whitehead alakíta majd – vele korábban például a Dunkirkben vagy az ikonikus Fekete tükör-sorozatban is találkozhattunk. Előbbiért és a The Children Act-ban nyújtott alakításáért az ifjú színészt 2017-ben nominálták az angol filmkritikusok díjára és az Empire Awards-ra is. Az örök menyasszonyt, Miss Havishamet az Oscar-díjas Olivia Colman játssza majd.

A Szép remények nem véletlenül tartozik Dickens leggyakrabban színre vitt munkái közé: ez a késői műve nem egyszerre, hanem folytatásokban jelent meg Dickens hetilapjában; a néhai olvasók is élvezhették a hiány keltette feszültségfokozást.

A regény ötvözi mindazt, ami a 19. századi közönséget, s úgy fest, a 21. századit is izgatja: szenvedély, dráma, pénz és végletek nagyívű összjátéka, valamint remekbe szabott karakterek teszik igazán izgalmassá a cselekményt. Nem véletlen, hogy a Szép reményeket már többen vászonra vitték, legutóbb is egy angol adaptáció (2012) idézte fel a 19. század elején játszódó, romantikusan áradó történetet, akkor a főszerepekben Helena Bonham-Cartert, Pipként pedig Jeremy Irvint láthatta publikum.

Forrás: Könyves Magazin

Fejléckép: Olivia Colman (fotó: Maria Moratti / Getty Images Hungary)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.