Vizuál

Dicsőség helyett halál és őrület - Újra a mozikban A szarvasvadász 

2022.02.24. 14:50
Ajánlom
Digitálisan felújítva tért vissza a mozikba Michael Cimino 5 Oscar-díjjal elismert háborús drámája, A szarvasvadász, amely Robert De Niro és Christopher Walken megrázó erejű alakításával és Zsigmond Vilmos zseniális operatőri munkájával a filmtörténet egyik legnagyobb hatású alkotása.

Ha a vietnámi háborúról, azon belül is a háború lélekgyilkos voltának filmes ábrázolásáról van szó, kevés olyan megkerülhetetlen mű létezik, mint A szarvasvadász. Michael Cimino kultuszfilmmé vált alkotása a megjelenésének negyvenedik évfordulója alkalmából teljes körű digitális restauráláson esett át, amelynek köszönhetően minden korábbinál tisztábban követhetjük nyomon a háború megrázó képeit, Michael és Nick tragikus személyiségváltozásának állomásait, Zsigmond Vilmos világhírű operatőr lencséjén keresztül.

Az 1978-ban bemutatott film középpontjában három pennsylvaniai gyári munkás áll, akik elhatározzák, hogy bevonulnak. Dicsőség helyett azonban halál és őrület várja őket – ahonnan nincs visszaút.

A film története szerint egy pennsylvaniai kisváros ukrán-orosz negyedében az acélüzem egyik kohásza, Steven éppen az esküvőjét tartja, mielőtt két barátjával elindul Vietnámba. A három barát vidáman beszél arról, hogy remélik, az első vonalba kerülnek, mert így legalább lesz alkalmuk kiélvezni a bulit. Aztán betoppan egy háborús veterán, aki a kérdéseikre csak káromkodással felel. Nem tudják mire vélni a dolgot, de már nincs sok hátra, hogy ők is szembesüljenek azzal a világgal, mely félőrültté tette a katonát.

Az alkotás öt kategóriában nyerte el az Oscar-díjat, köztük a legjobb film és a legjobb rendező díját. Születésének körülményei mégsem voltak ideálisak, nem csak azért, mert az idő tájt tabu volt a vietnámi háborúval foglalkozni Hollywoodban.

Kevés ennél monumentálisabb alkotás született a filmtörténetben, a vágószobába bekerült felvételek teljes anyaga 180 kilométernyi filmszalagot foglalt el.

A szarvasvadász egykori bemutatóját sok nehézség hátráltatta. A tesztközönségnek nem tetszett a film első verziója, és a stúdió is rosszallásának adott hangot, aminek egyik oka a szokásosnál hosszabb játékidő volt, a másik pedig a rendkívül sötét és nyomasztó témaválasztás. A film üzenete és sokkolóan ható jelenetei alig néhány évvel a vietnámi háború után nem arattak osztatlan sikert Amerikában. Az Oscar-gála estéjén vietnámi veteránok egy Los Angeles-i csoportja tiltakozott a film jelölése ellen, hazugnak és rasszistának állítva be a filmet. A kudarc miatt aggódó Robert De Niro el sem ment a gálára. A film '79-es berlini fesztiválon is botrányt keltett: a szovjet, s persze nyomában a kubai, kelet-német, bulgár, lengyel és csehszlovák delegáció is egyszerűen kisétált a vetítésről, így tiltakozva a vietnámiak filmbéli ábrázolása ellen.

A film végül megtalálta az utat a közönséghez és hatalmas siker lett. Több korabeli film kritikus legjobb amerikai filmnek titulálta A keresztapa óta

kiemelve az aprólékosan kidolgozott helyszíneket és díszleteket, a mesteri rendezést, a szívszorító színészi alakításokat, az ikonikussá vált orosz rulett jelenetek székhez szögező feszültségét, és a film epikus ívét a felszabadult lelkesedésből a keserű kiábrándulásig. De Niro egy interjújában könnyei között mesélte el, hogy az a jelenet, amikor a filmbeli kórházban Michael először találkozik Stevennel, pályafutása egyik legmeghatóbb pillanata volt. Egy másik interjúban azt is elárulta, hogy fizikailag legkimerítőbb munkája volt a film.

WERK-szarvasvadasz11-145142.jpg

Werkfotó A szarvasvadász c. film forgatásáról (Fotó/Forrás: Pannonia Entertainment Ltd.)

A szarvasvadász digitálisan felújított változata február 24-től látható a hazai art mozikban, eredeti nyelven, magyar felirattal. Budapesten a Puskin moziban vetítik, emellett országszerte számos helyszínen, a megyeszékhelyek többségén is látható lesz. A mozivetítéseknek hivatalos kísérőfilmje is lesz a forgalmazó Pannonia Entertainment és Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködésének köszönhetően: Hermán Árpád Sajnálom c. animációs rövidfilmje, amely egy férfi és szarvas találkozását mutatja be az erdőben, négy percbe sűrítve. A fesztiváldíjas rövidfilm abszurd komédia a bocsánatkérés viszontagságairól, kivételesen jól megtestesítve a filmdramaturgia esszenciáját, hogy hogyan lehet akár a legegyszerűbb történetet is humorral és izgalommal töltve bravúrosan elmesélni, és egy teljesen hétköznapi szituációt a feje tetejére állítani. Eredeti, eleven karakterek, stilizált, hangulatos hátterek, frappáns párbeszédek jellemzik.

A szarvasvadász 
Bemutató: február 24.
Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.

 

Fejléckép: jelent A szarvasvadász c. filmből / fotó: Pannonia Entertainment Ltd.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.