Vizuál

Disztópiák és Spielberg Arany Medvéje – A felénél jár a berlini filmfesztivál

2023.02.22. 11:10
Ajánlom
Némileg sötét, nyomasztó hangulatú, ám annál művészibb alkotásokkal folytatódott a megnyitó után a 73. Berlinale, ahol bemutatták Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta új filmjét is. Steven Spielberg kedden vehette át az Arany Medve életműdíjat. Helyszíni tudósításunk Berlinből.

A 73. Berlinale a megnyitót követő napokban sem folytatódott túl vidám hangulatban, de nem is ez a célja, ahogy ezt már megelőző írásunkban is beharangoztuk. A három magyar Berlinálén futó film közül a Műanyag égbolt című animációt, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rendezők alkotását eddig négy alkalommal vetítették a közönségnek. A már többszörösen díjazott rendezőpárosnak ez az első egész estés animációs filmje. A jövőben, egészen pontosan 2123-ban játszódó disztópikus sci-fi rajzfilm sok szempontból a negyven évvel ezelőtti, francia-magyar koprodukcióban készült Az idő uraira emlékeztet. A Műanyag égbolt most magyar-szlovák együttműködés eredményeként jött létre.

Újrakezdés, újradefiniálás – Elkezdődött a 73. Berlinale

Kapcsolódó

Újrakezdés, újradefiniálás – Elkezdődött a 73. Berlinale

A világ egyik legrangosabb filmfesztiválja minden korábbinál nyíltabban állást foglal azon alkotók mellett, akik a szabad gondolkodásért és véleménynyilvánításért harcolnak. Helyszíni tudósításunk Berlinből.

A film azzal a fikcióval játszik, hogy mi lenne (lesz?), ha a bolygónk egy búra alatt létezne – így Pest is, Buda ugyanis már kihalt –, mert csak az alatt biztosítottak a megfelelő életkörülmények: a levegő, a növényvilág és az élelem.

Ebben az új világban azonban csak ötven év a maximális korhatár,

utána ki kell csekkolni, jobban mondva: kicsekkolnak bennünket.

202308199_3-095955.jpg

Jelenet a Műanyag égbolt című filmből (Fotó/Forrás: Salto Films)

Bánóczki és Szabó alkotása az élet, az állat- és a növényvilág kihálásán és a negatív szcenárión túl a szerelem erejéről szól. A főszerepekben Keresztes Tamást és Szamosi Zsófiát, jobban mondva azok avatárját láthatjuk. Egy futurisztikus és animációs köntösbe bujtatott Orfeusz és Euridiké-történet, amely azt feszegeti, hogy meddig vagyunk hajlandóak elmenni a szerelmünkért.

Bár vizuálisan lenyűgöző képekben láthatjuk a 22. század Budapestjét és Miskolcát, a film csak annyira futurisztikus, hogy mindvégig megőrizhesse a költőiségét is.

A Műanyag égboltot az Encounters szekcióban láthattuk, ami Mariette Rissenbeek és Carlo Chatrian fesztiváligazgatók újítása. Az Encounters egy olyan platform a Berlinalén belül, amely a független, innovatív filmesek esztétikailag és szerkezetileg merész alkotásait támogatja. Célja, hogy új nézőpontokat támogasson a moziban, és nagyobb teret engedjen a változatos narratív és dokumentarista formáknak a fesztivál kínálatában.

Szinte kísértetiesen hasonló témával foglalkozik a versenyszekció The Survival of Kidness című alkotása is, csak itt a világ még kegyetlenebb. A Földet gázmaszkos lények irányítják, élet és halál urai. A film eléggé sokkolóan onnan indít, hogy a gázmaszkos alakok egy színesbőrű nőt egy ketrecbe zárnak, a sivatagba vontatják, ahol aztán magára hagyják a hangyáknak zsákmányként. A nő csodával határos módon kiszabadul, hogy megtalálja azokat, akikre hozzá hasonlóan záros határidőn belül a halál vár. A disztópikus világot rajzoló rendező, Rolf de Heer azonban

végig azt a reményt sugallja, hogy az ember akkor is megmaradhat embernek, amikor a világ folyamatosan állati sorba akarja taszítani.

Fontos kérdések, amelyek mellett a Berlinale egy pandémia és háborúk sújtotta világban nem akar elmenni.

01-the-survival-of-kindness-100120.jpg

A The Survival of Kindness alkotógárdája a 73. Berlinalén (Fotó/Forrás: Alexander Janetzko / Berlinale 2023)

A hétfő azért egy kicsit a sztárok és kicsit könnyedebb témák jegyében telt. Itt volt például John Malkovich és Helen Mirren is. Malkovich a Seneca című filmet mutatta be, Mirren pedig a Goldát kísérte el, amelyben Golda Meir izraeli miniszterelnököt alakítja. A háború témáját ezúttal sem ússzuk meg, hiszen a film azokat a napokat kíséri végig, amikor 1973. október 6-án, a sötétség leple alatt, Jom kippur idején, Izrael legszentebb napján Egyiptom, Szíria és Jordánia egyesített erői megtámadták az országot és elfoglalták a Sínai-félszigetet, valamint a Golán-fennsíkot. Izrael első és máig egyetlen női miniszterelnöke, Golda Meir olyan fontos döntések meghozatalára kényszerült, amelyekről a kezdetektől tudta, hogy szükségszerű rosszak és sok emberáldozatot fognak követelni. A film Golda emberi arcát helyezi előtérbe:

egy nőt látunk, aki a történelem viharában versenyt fut az idővel, hogy milliók életét mentse meg, miközben feláldozza tizezrekét.

Az intenzíven drámai és nagy téttel járó felelősségek és döntések története ez, amelyben kicsit Mirrennek köszönhetően is felolvad „Izrael Vasasszonya”.

21_golda-100311.jpg

Helen Mirren a Golda című film premierjén (Fotó/Forrás: Alexander Janetzko / Berlinale 2023)

Kedden végre megérkezett az idei Berlinale életműdíjasa, Steven Spielberg, hogy este átvegye az idei első Arany Medvét a Berlinale Palastban, ahol bemutatták legújabb önéletrajzi ihletésű filmjét, a A Fabelman családot is. Spielbergnek nem ez az első német kitüntetése, 1998-ban már megkapta a Német Szövetségi Köztársaság Nagy Érdemkeresztjét az általa alapított Shoah Alapítványért és a Schindler listájáért. Az alapítvány a holokauszt túlélőivel rögzít világszerte főleg videós beszámolókat, hogy a jövő generációi számára elérhetővé tegyék őket oktatási és képzési anyagként.

02_steven_spielberg-100443.jpg

Carlo Chatrian, Bono, Steven Spielberg és Mariëtte Rissenbeek (Fotó/Forrás: Sandra Weller / Berlinale 2023)

A sajtótájékoztatón Spielberg nagyon kedvesen és alázatosan válaszolt meg minden kérdést, sőt még harminc percet ráhúzott a sajtótájékoztatóra, mert jól esett neki a beszélgetés velünk, újságírókkal. Többek közt arról mesélt, hogy a közel száz film közül, amit készített, nincs kedvence, ahogy egy apának sincs, ha a gyerekeiről kérdezik. A fiatal rendezők figyelmét pedig a történetmesélés fontosságára hívta fel, szerinte ugyanis a közönséget ezen és nem a képeken keresztül lehet megfogni. Azt is hangsúlyozta, hogy minden kockában a kis részletekre figyeljenek, mert abból áll össze a nagy egész. Hogy ez mennyire így van, mi sem bizonyítja jobban, mint a A Fabelman család. A kis részletek igazi nagyoperává állnak össze a filmben. Valószínűleg ebben az is benne van, hogy először főz saját anyagból és nyúl a saját gyerekkorához. A hét Oscar-díjra jelölt alkotásban Sammy Fabelman (a kis Spielberg) első szárnypróbálgatásait láthatjuk New Jerseytől Arizonán át, Kaliforniáig. Spielberg Cinema Paradisoja ez és talán eddigi legviccesebb alkotása is egyben.

Fejléckép: Steven Spielberg az Arany Medve életműdíj átvétele után (Fotó/Forrás: Sandra Weller / Berlinale 2023)

Ez a világ rendje, még ha fáj is – kritika az Arany Medve-díjas Alcarrásról

Kapcsolódó

Ez a világ rendje, még ha fáj is – kritika az Arany Medve-díjas Alcarrásról

Ember és természet viszonyáról, generációs feszültségekről, a világ szükségszerű változásairól mesél legújabb filmjében Carla Simón, aki megrázóan hitelesen vezet be minket egy eltűnőfélben lévő közösségi forma hétköznapjaiba egy család történetén keresztül.

Ezek voltak a legjobb filmek 2022-ben

Ezek voltak a legjobb filmek 2022-ben

Szubjektív listánkban kiemeljük azt a tíz filmet, amely a leginkább lenyűgözött minket 2022-ben. Pszichotikus vikingdráma, depresszív szuperhőstörténet, önironikus multiverzumfilm és gúnyos szatíra is remekül megfér egymás mellett válogatásunkban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál Zöldhullám

KÉP-regény: A magányos biciklista

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, aki ezúttal arról gondolkodott el, vajon mennyi időnk maradt elkerülni a klímakatasztrófát.
Vizuál ajánló

Időutazás Pécsett – Kulturális túra az ókori Sopianae-tól a Zsolnay család pompájáig

Pécset nem véletlenül emlegetik a kultúra városaként. Történelme, kulturális öröksége kiemelkedik a többi város közül. A legjelentősebb látnivalókat egy csokorba gyűjtve, akciósan fedezhetjük fel áprilisban.
Vizuál hír

Friss felfedezések, váratlan kapcsolatok – Új kiállítással és könyvesbolttal várják az érdeklődőket Szentendrén

Hiánypótló gyűjteményes kiállítást mutat be a Ferenczy Múzeumi Centrum A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) címmel március 25-én. Ezzel párhuzamosan új ISBN könyvesbolt is nyílik Szentendrén.
Vizuál hír

Demas Nwoko nigériai művész, építész kapja a 18. Velencei Építészeti Biennálé életműdíját

Demas Nwoko nigériai művész, építész kapja a Arany Oroszlán-életműdíjat a 18. Velencei Építészeti Biennálé május 20-án megnyíló A jövő laboratóriuma című kiállításán.
Vizuál magazin

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.