Vizuál

Dívák és némafilmsztárok a XV. kerületben

2023.02.03. 10:10
Ajánlom
Február 9-én, a Hollywood a Csokonaiban!-sorozat második alkalmán izgalmas részleteket tudhatunk meg a hollywoodi némafilmkorszak magyar sztárjairól – többek között Gábor Zsazsáról, Bánky Vilmáról és Várkonyi Mihályról – a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Tudta, hogy a hollywoodi némafilm korszakának igazán nagy sztárjai magyarok voltak? Hogy Gaál Franciska, Putty Lia, Bánky Vilma, Hajmássy Ilona (Ilona Massey), Lucy Dorain (Kovács Ilonka) és Várkonyi Mihály nélkül jelentősen szegényebb lenne a némafilm története? Hogy Gaál Franciska művészetét Hitler és Sztálin is kedvelte, Putty Lia tragikus halálát egy csirkecsont okozta, Bánky Vilma a mindenki által csodált Rudolph Valentino partnere volt, a nagykőrösi hátterű Hajmássy Ilonát pedig az amerikai elnök tábornoki rangú szárnysegédje vette feleségül?

Vagy, hogy Gábor Zsazsát nevezték először „celeb”-nek?

230119_gordoneszter_1408-100604.jpg

Hollywood a Csokonaiban! (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Csokonai Nonprofit Kft.)

Mátsik György, a Magyar Hollywood Tanács kuratóriumi vezetője vetítettképes előadásában mesél ezekről az izgalmas történetekről, érdekes filmrészletekkel. Február 9-én a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban sorra veszik a némafilm történetének magyar díváit, az érdeklődők meghallgathatják Gábor Zsazsa budapesti temetésének történetét, házasságát egy német herceggel, aki nem is annyira herceg… Megtudhatják, hogy a kisvárdai születésű Várkonyi Mihály karrierje hogyan fejlődött Kolozsváron, Budapesten és Berlinen át egészen Hollywoodig.

hollywoodteljes2resz-100731.jpg

Hollywood a Csokonaiban! 2. rész (Fotó/Forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

Hollywood a Csokonaiban 2.

Időpont2023. február 9., csütörtök, 18:00

Helyszín: Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház

 

Bővebb információ ide kattintva.

Akik minden programon részt vesznek, azok közül 8 főt az utolsó előadáson kisorsolnak. A nyeremény egy exkluzív látogatás a kerületben működő Origo Studios Budapestnél.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Hollywood a Csokonaiban! (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Csokonai Nonprofit Kft.)

Csokonai Nonprofit Kft.

Ha szigorúan a jogszabályokból következő tényeknél maradunk, akkor a Csokonai Nonprofit Kft. a XV. kerület közművelődési, kulturális és kommunikációs gazdasági társasága. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán ellátja a kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési, kulturális és tájékoztatási feladatokat.

Szabadabban fogalmazva: a Csokonai Nonprofit Kft. az a cég, amely igyekszik a közművelődési, kulturális és kommunikációs területek integrációjával a 21. század kihívásaira közösségteremtő válaszokat találni. Úgy, hogy ezek körül minőségi, kortárs rendezvények jöjjenek létre.

A Csokonai Nonprofit Kft. tudja, hogy a társadalmi és gazdasági környezet körülöttünk olyan mértékben változik, amelyhez az elmúlt évtizedekben kialakult módszerek már nem képesek alkalmazkodni. Ezért új utakat keres annak érdekében, hogy egy jó múltú intézmény közép és hosszú távon ne csak megőrizhesse értékeit, megóvhassa kis közösségeit, hanem méltó helyet foglaljon el a Főváros kulturális térképén.

Jegyvásárlás

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Judith Halász Bécsben élő operaénekes

A művész tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.
Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Vizuál

Ez után a magyar film után egy ideig nem lesz kedvünk „jóemberkedni”

Császi Ádám filmje egy tipikusan magyar társadalmi ügyről mesél úgy, hogy közben az egész nyugati világnak tart nem is annyira görbe tükröt.
Klasszikus

„Mindig is furcsának találtam, miért nincs magyar szín Az ember tragédiájában” – beszélgetés Gyöngyösi Leventével

Gyöngyösi Levente Tragoedia Temporis című alkotásáról beszélgettünk, mely a Müpa 2020-as Zeneműpályázatán díjat is nyert. A darab első felvonása április 12-én hallható a Müpában, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek kereteiben.
Vizuál

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál hír

A török földrengés áldozatai javára szervez adománygyűjtést a Magyar Képzőművészeti Egyetem

Az intézmény művészeinek munkáira a Sharity jótékonysági applikációján és adománygyűjtő oldalán keresztül várják a felajánlásokat április 20-ig.
Vizuál gyász

Elhunyt Galavics Géza művészettörténész

A Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját életének 83. évében, március 21-én hunyt el.
Vizuál kritika

Ez után a magyar film után egy ideig nem lesz kedvünk „jóemberkedni”

Császi Ádám filmje egy tipikusan magyar társadalmi ügyről mesél úgy, hogy közben az egész nyugati világnak tart nem is annyira görbe tükröt.
Vizuál magazin

„Mindegyik képen megjelennek a hőseim” – Korniss Péter 55 éve tartó széki meséi

Korniss Péter Várfok Galériában látható legújabb, Hosszú úton című kiállítása az erdélyi községbe, Székre vezet, ahová a fotóművész ötvenöt éve hazajár. Nemcsak fényképezni, hanem együtt lenni a község lakóival, akik időközben a barátai lettek.