Vizuál

Divat és irodalom egy helyen

2010.03.26. 12:43
Ajánlom
Spanyol, belga és magyar divattervezők irodalom ihlette alkotásainak ad otthont a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM).

Több szempontból is rendhagyó tárlat várja azokat, akik a Budapesti Tavaszi Fesztivál ideje alatt ellátogatnak az intézménybe. A komoly múlttal bíró falak ezúttal női ruháknak adnak otthont, de nem valamely híres irodalmár hölgy toalettjeit tekinthetjük meg, hanem napjaink spanyol, belga és magyar (hazánkat Gyulai Natália, Náray Tamás, Pazicski Miklós és Zoób Kati képviseli) divattervezőinek kreációit. Természetesen nem véletlenül kerülnek a ruha költemények ebbe a múzeumba. Az ihletet ugyanis ez alkalommal nem az aktuális trendek adták, hanem a három ország irodalma, aminél termékenyebb múzsát nehéz elképzelni. A magyarok Szabó Magda, Bánffy Miklós, Márai Sándor és Takács Zsuzsa írásai alapján dolgoztak, a latin tervezők pedig dél-amerikai és spanyol kortárs szerzők szerzőkből merítettek, akik közül Gabriel García Márquez és Carlos Fuentes neve csenghet ismerősen a magyar közönségnek. A belga kreációk ihletőinek (Émile Verhaeren, Hugo Claus,  Amélie Nothomb, Stefan Hertmans) ugyan jelentek meg magyarul művei, de túlzás lenne azt állítani, hogy szerves részét képeznék irodalmi műveltségünknek. Remélhetőleg ez a tárlat ráirányítja a figyelmet munkásságukra, ahogy az ez idáig magyarul nem olvasható spanyol szerzők művei is mihamarabb megjelennek a könyvesboltok polcain.

 

További ruhakölteményekért kattintson a nagyítóra!

Húsz ruha Európának

Petőfi Irodalmi Múzeum

Nyitva: május 30-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ki milyen jövőt képzel el a Szabad Tér Színháznak? – Az aspiránsokat kérdeztük

Hárman adtak be pályázatot a Szabad Tér Színház vezetésére: Bán Teodóra jelenlegi ügyvezető mellett Benkő Nóra színművész és Somogyi Szilárd rendező. Lapunk megszólaltatta a három jelöltet.
Jazz/World

Új szenzációk és nagy visszatérők a 2020-as Szigeten

A napokban nyilvánosságra hozta első 80 idei fellépőjének névsorát a Sziget. A teljesség igénye nélkül kicsipegettük belőle a szívünknek legkedvesebb tízet. Akiket szerintünk botorság lenne kihagyni.
Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Plusz

Fáy Miklós: Hány CD elegendő egy életre?

Fáy Miklós kritikus ezúttal többek között a Philharmonia Orchestra válogatásalbumával, a Honvéd Férfikar születésnapi koncertjével, Michael Chabon új kötetével és a Szentendrei Képtár A nagy könyvlopás című tárlatával foglalkozik.
Vizuál

Női vámpír, vérszívó zenetanár és magyar Drakula – 10 érdekesség a vámpírokról

Mi a retró vámpír film rendezőjének kedvenc vérszívó fun fact-je? Mi az, ami nem fért már be Nagy Zsolt és Walters Lili figurájába? A Drakulics elvtárs rendezőjével összegyűjtöttünk tíz meglepő infót a vámpírokról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Bocsánatot kért az installációt véletlenül összetörő kritikus

Egy üres poharat akart letenni mellé, amikor véletlenül összetört egy 20 ezer dollár (hatmillió forint) értékű kortárs installációt egy mexikói művészeti vásáron.
Vizuál magazin

Női vámpír, vérszívó zenetanár és magyar Drakula – 10 érdekesség a vámpírokról

Mi a retró vámpír film rendezőjének kedvenc vérszívó fun fact-je? Mi az, ami nem fért már be Nagy Zsolt és Walters Lili figurájába? A Drakulics elvtárs rendezőjével összegyűjtöttünk tíz meglepő infót a vámpírokról.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: Csináljunk lemezborítót!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten egy koncertfotó kalandos utóéletével foglalkozik.
Vizuál Film

Az elmúlt év legjobb cseh filmjeivel jön a Cseh Filmkarnevál

Radek Bajgar Terrorista című fekete komédiájának vetítésével kezdődik a február 19. és 23. között zajló Cseh Filmkarnevál, amelynek műsorán több vígjáték és egy Milos Formanról szóló dokumentumfilm is szerepel. A vetítéseket a budapesti Toldi moziban tartják.
Vizuál magazin

Nézze meg a Wichmann Tamásról szóló dokumentumfilmet!

Az M4 sportcsatorna hozzáférhetővé tette Kövessy Róbert Wichmann Tamásról szóló, „Magyar lapát” című dokumentumfilmjét, amelynek januári díszbemutatóján, még részt vett a tegnap elhunyt sportlegenda.