Vizuál

Divat és irodalom egy helyen

2010.03.26. 12:43
Ajánlom
Spanyol, belga és magyar divattervezők irodalom ihlette alkotásainak ad otthont a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM).

Több szempontból is rendhagyó tárlat várja azokat, akik a Budapesti Tavaszi Fesztivál ideje alatt ellátogatnak az intézménybe. A komoly múlttal bíró falak ezúttal női ruháknak adnak otthont, de nem valamely híres irodalmár hölgy toalettjeit tekinthetjük meg, hanem napjaink spanyol, belga és magyar (hazánkat Gyulai Natália, Náray Tamás, Pazicski Miklós és Zoób Kati képviseli) divattervezőinek kreációit. Természetesen nem véletlenül kerülnek a ruha költemények ebbe a múzeumba. Az ihletet ugyanis ez alkalommal nem az aktuális trendek adták, hanem a három ország irodalma, aminél termékenyebb múzsát nehéz elképzelni. A magyarok Szabó Magda, Bánffy Miklós, Márai Sándor és Takács Zsuzsa írásai alapján dolgoztak, a latin tervezők pedig dél-amerikai és spanyol kortárs szerzők szerzőkből merítettek, akik közül Gabriel García Márquez és Carlos Fuentes neve csenghet ismerősen a magyar közönségnek. A belga kreációk ihletőinek (Émile Verhaeren, Hugo Claus,  Amélie Nothomb, Stefan Hertmans) ugyan jelentek meg magyarul művei, de túlzás lenne azt állítani, hogy szerves részét képeznék irodalmi műveltségünknek. Remélhetőleg ez a tárlat ráirányítja a figyelmet munkásságukra, ahogy az ez idáig magyarul nem olvasható spanyol szerzők művei is mihamarabb megjelennek a könyvesboltok polcain.

 

További ruhakölteményekért kattintson a nagyítóra!

Húsz ruha Európának

Petőfi Irodalmi Múzeum

Nyitva: május 30-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Vizuál

A pápa szeretőjét, a rettegett feministát ábrázolja Velázquez elveszettnek hitt festménye

Majdnem 300 évig azt hitték, elveszett vagy megsemmisült az a portré, ami a történelem egyik legbefolyásosabb nőjét, Donna Olimpiát ábrázolja a világ egyik legnagyobb hatású festőjének ecsetvonásain keresztül.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Könyv

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.
Klasszikus

Egy hét a kamarazene izzó bűvöletében

Több mint tíz országból érkeznek világsztárok az idei Fesztivál Akadémiára. A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagykoncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Megmentették a kontár restaurátor által elrontott Szent György-szobrot

Hónapokig tartó munkával sikerül megmenteniük hivatásos spanyol restaurátoroknak azt a 16. századi műemlékszobrot, amelynek engedély nélkül végzett, szakszerűtlen és elrontott felújítása botrányt kavart a dél-európai országban tavaly.
Vizuál magazin

A pápa szeretőjét, a rettegett feministát ábrázolja Velázquez elveszettnek hitt festménye

Majdnem 300 évig azt hitték, elveszett vagy megsemmisült az a portré, ami a történelem egyik legbefolyásosabb nőjét, Donna Olimpiát ábrázolja a világ egyik legnagyobb hatású festőjének ecsetvonásain keresztül.
Vizuál Film

Sanghajban is díjat nyert a Genezis 

Rendezői díjjal jutalmazta Bogdán Árpád alkotását a filmkritikusokból álló zsűri Ázsia legnagyobb presztízsű filmes rendezvényén, Sanghajban.
Vizuál kritika

Elton John élete, a musical

Taron Egerton nemcsak őrült jelmezben, de hangban is hozta a karaktert. Ha Gene Kelly ma dolgozna, pont olyan musicalfilmet forgatna, mint a Rocketman. 
Vizuál ajánló

Felújítják az egyiptomi múzeumok "ősanyját"

Megkezdődött a kairói Egyiptomi Múzeum nagyszabású átalakítási és felújítási munkálatai.