Vizuál

Divat és irodalom egy helyen

2010.03.26. 12:43
Ajánlom
Spanyol, belga és magyar divattervezők irodalom ihlette alkotásainak ad otthont a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM).

Több szempontból is rendhagyó tárlat várja azokat, akik a Budapesti Tavaszi Fesztivál ideje alatt ellátogatnak az intézménybe. A komoly múlttal bíró falak ezúttal női ruháknak adnak otthont, de nem valamely híres irodalmár hölgy toalettjeit tekinthetjük meg, hanem napjaink spanyol, belga és magyar (hazánkat Gyulai Natália, Náray Tamás, Pazicski Miklós és Zoób Kati képviseli) divattervezőinek kreációit. Természetesen nem véletlenül kerülnek a ruha költemények ebbe a múzeumba. Az ihletet ugyanis ez alkalommal nem az aktuális trendek adták, hanem a három ország irodalma, aminél termékenyebb múzsát nehéz elképzelni. A magyarok Szabó Magda, Bánffy Miklós, Márai Sándor és Takács Zsuzsa írásai alapján dolgoztak, a latin tervezők pedig dél-amerikai és spanyol kortárs szerzők szerzőkből merítettek, akik közül Gabriel García Márquez és Carlos Fuentes neve csenghet ismerősen a magyar közönségnek. A belga kreációk ihletőinek (Émile Verhaeren, Hugo Claus,  Amélie Nothomb, Stefan Hertmans) ugyan jelentek meg magyarul művei, de túlzás lenne azt állítani, hogy szerves részét képeznék irodalmi műveltségünknek. Remélhetőleg ez a tárlat ráirányítja a figyelmet munkásságukra, ahogy az ez idáig magyarul nem olvasható spanyol szerzők művei is mihamarabb megjelennek a könyvesboltok polcain.

 

További ruhakölteményekért kattintson a nagyítóra!

Húsz ruha Európának

Petőfi Irodalmi Múzeum

Nyitva: május 30-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Cannes 2019

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Vizuál galéria

Érzékeny terek

A szentendrei MANK Galéria inkluzív, képző- és iparművészeti alkotásokat bemutató kiállításán azok is megismerhetik a művészet világát, akiknek értelmi vagy testi akadályuk miatt kevésbé nyílik erre lehetőségük. A tárlat a megértési nehézséggel élőket, a látássérülteket és a mozgássérülteket is megszólítja, miközben a műveken keresztül a társadalom egészének küld üzenetet.
Vizuál Partitúra

„Sokszor mentem világgá” - vendégségben Bukta Imrénél

Érzékenység és hitelesség - egyaránt jellemzi Bukta Imre művészetét, és őt magát is. A Partitúra stábja vendégségben járt a művésznél mezőszemerei otthonában, mi is velük tartottunk, virágzó almafák alatt, a kertben beszélgettünk Bukta Imrével.
Vizuál képregény

 KÉP-regény: Az ördög torka

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a japán turistákkal kezdi.
Vizuál gyász

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.