Vizuál

Döbrentey Gábor retrospektív

2011.09.14. 10:08
Ajánlom
Retrospektív kiállítás nyílik Döbrentey Gábor képeiből a Szombathelyi Képtárban.

Döbrentey Gábor (1897-1990) Szombathelyen született és városának ösztöndíjával végezte tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán 1928 és 1935 között. Fiatalon került az I. világháború hadszíntereire, de kibontakozó művészi pályáján nem volt nyoma pesszimizmusnak, a szenvedések kibeszélésének. Lelkesedéssel és elkötelezetten vetette bele magát a festészet minden ágának kipróbálásába, művelésébe. A Képzőművészeti Főiskolán mestere Glatz Oszkár lett, s Dudits Andor freskó-osztályát is látogatta, ahol megtanulta a monumentális festészet technikáit. Előmenetele olyan sikeres volt, hogy Glatz Oszkár tanársegédjéül választotta, 1932-től a művészképző befejezéséig.

Már 1933-tól mint főiskolai hallgató szerepelt kiállításokon. Rendszeresen küldött képeket a Műcsarnok, az Ernst Múzeum és a Nemzeti Szalon tárlataira és számos díjat is nyert. Döbrenteyt képein elsősorban az emberábrázolás érdekelte - bár szívesen festett változatos tájakat, esetenként csendéleteket is. Főként a nagy, figurális kompozíciók érdekelték, és ennek kereteit a történelmi festészet újjáélesztett lehetőségeiben találta meg. Az 1930-as évek hazafias fellángolása számos művészt ihletett meg a magyar történelem emelkedett pillanatainak egyénien átélt, sajátos stílusú megfogalmazására -közöttük Döbrentey Gábor előadásmódjára a nagybányai realisztikus posztimpresszionizmus és a dekoratív megjelenítés ötvözése jellemző leginkább. Történelmi tárgyú képei például a Gyula vezér elfogatása, a Szent István és kora, a Vérszerződés, a Juliánusz barát vagy a Szent István kihirdeti a szövetséget Velencével és a horvát királlyal.

A Szombathelyi Képtárban nyíló tárlatot szeptember 15-én 17 órakor az intézmény igazgatója, dr. Gálig Zoltán művészettörténész nyitja meg. A kiállítás kurátora Horváth Teréz művészettörténész.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.
Vizuál

Marion Cotillard és Adam Driver musicaljével nyílik a cannes-i filmfesztivál 

A látomásos és rejtélyes filmjeiről ismert francia rendező, Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjével kezdődik július 6-án a 74. cannes-i fesztivál - jelentette be hétfőn Thierry Frémaux fesztiváligazgató a France Inter rádióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Haditudósítói felvételekből nyílt kiállítás Budapesten

A Budapest Fotó Fesztivál részeként megnyílt kültéri tárlaton az 1941 és 1944 közötti időszak felvételei láthatóak, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezzel emlékezik Magyarország II. világháborúba lépésének 80. évfordulójáról.
Vizuál hír

Élő koncertélmény online a Zsolnay Negyedből

Egyedülálló koncertekkel jelentkezik a pécsi Zsolnay Negyed, amely április 21-től a nézők otthonába varázsolja a kulturális fesztiválok hangulatát.
Vizuál pályázat

Várják a jelentkezőket az Esterházy Art Award 2021 pályázatára

A 2021. június 11-ig beérkezett pályázatokból a nemzetközi zsűri előreláthatóan 20 pályázót jelöl a díjra, akiknek Short List 2021 – Esterházy Art Award Magyarország címmel 2021. december 3-án nyílik kiállítása a Ludwig Múzeum –Kortárs Művészeti Múzeumban.
Vizuál hír

A Downton Abbey visszatér a mozivászonra

Az azonos című, hat évadot megélt, többszörös díjnyertes sorozat alapján készült 2019-es Downton Abbey filmváltozatának érkezik a folytatása, melyet várhatóan 2021. december 22-én mutatnak be - adta hírül a Telex, a Hollywood Reporterre hivatkozva.
Vizuál cannes

Marion Cotillard és Adam Driver musicaljével nyílik a cannes-i filmfesztivál 

A látomásos és rejtélyes filmjeiről ismert francia rendező, Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjével kezdődik július 6-án a 74. cannes-i fesztivál - jelentette be hétfőn Thierry Frémaux fesztiváligazgató a France Inter rádióban.