Vizuál

drMáriástól, szeretettel

2017.11.24. 11:06
Ajánlom
A szeretet stafétáját Máté Pétertől átvevő Elton Johntól a menekülteket mentő Supermanig bejártuk drMáriás A szeretet soha el nem fogy! című tárlatát. A szimbolikában pedig maga a művész segített eligazodni. Galéria!

– Nemrég ért haza New Yorkból, ahol saját kiállítását nyitotta meg. Mi látható ott?

– Az East Village-i 10 Thousand Steps könyvesboltban 23 nyomat került kiállításra. Az utóbbi tíz évben készült festményeimből a Vinczemill készített sorozatot merített papírra. Ha egy 

finom, bibliapapírra emlékeztető felületen jelenik meg Sztálin vagy Angela Merkel,

akkor a kontraszt felerősíti az összhatást. A sorozatnak New Yorkban szép sikere volt, egy újabb kiállítási meghívást is kaptam, valamint sikerült inspirálódnom és feltöltődnöm ahhoz, hogy új lendületet vegyek, mert egy kicsit elfáradtam.

 – Szellemileg? Szakmailag?

–Az utolsó pillanatig készültek a képek, az új festménysorozat darabjai a mostani budapesti kiállításra, amelyek gyermeki perspektívából igyekeznek megfogalmazni szellemi közjónk aktuális tájképeit. Az inspiráció ezúttal a naivitás volt. Hogy 

milyen élmény, amikor egy gyermek elé odatesznek egy kifestőlapot - legyen az a szocializmusban bizonyos ünnepelt figurák arcképe, vagy a mostani hittanórákon népszerű hősök?

Hogy ki és miért teszi oda azt a valakit, akibe majd az egy életre beleképzeli ideológusát, megváltóját, vezérét, őszinte barátját? Hogy azután felnőttként is ugyanolyan naivitással hallgassa a pártok jelszavait, ígéreteit, reklámjait? S hogy miként lázadhat fel az ilyen sztereotípiák ellen az egyén, hogy a feladatot félreértve, megváltoztatva saját értelmezési szabadságával töltse fel. Hisz az örökérvényű történetek ma is újraértelmezhetőek, más megvilágításba kerülhetnek, más izgalmakat, feszültségeket rejthetnek a számunkra, legyen az akár egy paradicsomi állapot vagy a mennybemenetel.

– Ezek az új képek láthatóak most a Godot Galériában?

– Két részből áll a mostani kiállítás: egyrészt láthatjuk a nyomatokat, amelyeket New Yorkban is, valamint a kiállítás jelentősebb része, a Szeretet soha el nem fogy! című új festménysorozat.

A régebbi képek közt vannak történelmi szereplők, diktátorok, ideológusok. Első Károly, vagyis Marx Károly a kommunizmus pápájaként, mellette társa, Engelsz hajléktalanként. Őt azért úgy, mert a valóságban gazdag tőkések gyereke volt,

pezsgő a kedvenc itala, lakhelyén, a londoni Mayfairben Oscar Wilde-i életmódot folytatott, mégis szegényként szerette volna láttatni magát

lelkiismeret-furdalásának pillanataiban. Ilyenkor adott egy kis pénzt Károly barátjának, aki valóban szegény volt, hogy megírhassa a szegények és elnyomottak szabadságideológiáját.

Kádár János a malevicsi Fekete kocka, akár a szuprematizmus oltára előtt kékhajú punk-ként áll, majd

Trockijt láthatjuk Munch műtermében, ahogy nem oktalanul vagy félelmében sikoltozik, hanem azért, mert jégcsákány került a fejébe.

Ha a hatékonyságot nézzük, akkor a világ legsikeresebb menedzsereként Sztálint nevezhetnénk meg, aki grandiózus terveket tudott megvalósítani, már ha az erkölcsi tartalma nem számít, és lám, gyakran nem számít, csak a hatékonyság és a pénz . A laptopja előtt hipszterként üldölgélve várja, hogy rányomjuk a lájkot. Mussolini női testépítőként igyekszik a hatalmát gyakorolni, miközben engedékeny konyhahangulatot áraszt mögüle a virágos olasz tapéta. II. Erzsébet és Geronazzo Mária pedig titokban a keleti nyitás politikájáról egyeztetnek a mártélyi mocsárban vonzó diáklányokként. Majd meglátjuk az egyeztetéseik kimenetelét. Báthory Erzsébet pedig Picasso műtermében fekszik egy ördögi figurán.

Göncz Árpád Rippl-Rónai műtermében jelenik meg. Az egyébként a köz előtt visszafogott életmódjáról híres politikus, fordító, közéleti személyiség itt most éppen a bajadérok táncát figyeli és lehet, hogy életében is nagyobb mértékben vonzódott a másik nemhez, mint amelyről értesültünk.

Az EU-ban állandó a vita, különösen kiélezett a helyzet a nyugati és a keleti tagjai között, de mielőtt végleg összevesznének, az utolsó pillanatban megjelenik mindannyiuk megváltójaként Karel Gott és gyönyörű énekével békét teremt az EU csúcson, mert

végül is a giccs és a művészet az, ami kibékítheti az emberek ellentétét,

hisz végső soron mindenki szórakozni szeretne leginkább.

A következő képen Kim Dzsong Un Mark Rothko művészetét méltatja. Tudjuk, hogy a nagy vezérek mennyire érzékeny szívűek, s mennyire szeretik a művészetet. Mivel Kim Dzsong Un Svájcban tanult elitegyetemen, biztosan találkozott Rothko művészetével, úgyhogy gondolom, most az észak-koreaiakat táborokban sarkallja arra, hogy túlszárnyalják Rothkot. A másikon feleségemet, Csillát láthatjuk Schiele átértelmezésben, az utolsó viszont 

egy önarckép-pár egyik fele, a Szemüvegcsere nappal: állandóan cserélgetem a szemüvegeimet, mert nem hiszek annak, amit látok,

így a kettő közül ez a pozitív, avagy a rózsaszín szemüvegen át látott világ, egy kertszerű, majdhogynem paradicsomi állapottal.

– Ezek pedig már az új sorozat képei?

– A Szeretet soha el nem fogy! sorozat a szeretet himnuszát veszi kiindulópontként, mert szeretetre vágyunk mindannyian, miközben a hétköznapokban szinte állandóan jajveszékelést, sírást, robbanásokat, lövéseket, sikolyokat hallhatunk, így izgalmas a feltevés, hogy valóban a szeretet soha el nem fogy-e, s főleg mellé a türelem. És vajon hány irányba tud leágazni a szeretetünk? Ha például a jézusi történetekben új szereplők válnak megváltókká, akkor lehet, hogy ma Soros György, Orbán Viktor vagy Lenin lesz az, aki a legnagyobb ígéretet, oltalmat, szerencsét, egyszóval szeretetet hozza el valaki számára.

– Az első képen rögtön Lenin kerül bibliai helyzetbe.

Ma Lenin bácsi tartotta a hittanórát a címe. Mivel pedagógushiány van az oktatásban, lehet, hogy a hittanórára Uljanov elvtárs ugrott be alkalmi oktatónak, aki máshogyan értelmezte a Bibliát, ami látható a gyerekeken, hisz szakálluk és bajszuk nőtt. Egy másik értelmezésében az „Engedjétek hozzám a gyermekeket!” szituációban

Soros Györgyöt láthatjuk, aki a kormány nyomására belép a Zalaigricei Keresztyén Gyermekszínjátszó körbe,

ahol a gyerekek szimpátiájuk jeléül megválasztják őt Passió-játékuk főszereplőjévé. Vagyis lehet, hogy a gyerekek szeretni fogják Soros Györgyöt annak ellenére, hogy mit mond a kormány, hisz a gyerekek sokszor csintalanok, ösztönösek, öntörvényűek.

A gyöngyhajú pásztor csillagképe című képen egy gyöngyökből kirakott csillagképet láthatunk, amelyben megjelenik Kóbor János - hisz az ő haja láttán nekem azonnal a bárányok jutnak az eszembe - aki hosszú kóborlás után megtalálja magát és elveszett bárányait, hogy végre előre vezesse őket s minket a szebb jövőbe gyönyörű gyöngyfényű dalával.

Egy másikon a kisdedet tartóJózsef szokásos pozitúrájában Máté Pétert láthatjuk Elton Johnnal. Mivel a mai világban a legtöbben a szórakozásban hisznek, így a képen ennek a két szentjével találkozunk. Nemrégen voltam egy kedves házaspárnál Norvégiában, akikkel Máté Péter számokat hallgattunk. Visszatérve viszont Elton John legújabb szereplésével találkoztam, és 

rájöttem, hogy ez a két ember igazából kapcsolatban áll egymással: Máté Péter átadta a szeretet stafétabotját Elton Johnnak.

A Jézus a Balatonon jár az egyetlen kép, ahol maga Jézus jelenik meg, azonban itt a kontextus más, mert itt nem azon a vízen jár, ahol régen, hanem végre meglátogat minket és a Balatonon mutat be csodát. Nagyon hasznos, amit tesz, mert mivel épp Teréz anya fuldoklik előtte a bokáig érő vízben, gyorsan kimenti őt, miközben nem hagyja magát eltéríteni a körülötte úszkáló albán szirének által, akik őt tisztátalan gondolatokkal akarják megzavarni és a szerelem sötét útjaira téríteni. 

A művészet is egyfajta csodatevés, vagy csoda önmagában, emellé ráadásul autoterápia. Jézus a Bethesda-tónál tett csodát, amikor egy nyomorultat meggyógyított, e képen viszont az ő személyében engem láthatunk, amint csodát téve kigyógyítom saját magamat, mint elesett nyomorultat a kép alsó sarkában látható eszközökkel: kenyérrel, borral, gyümölccsel és ecsettel.

Madonnával is találkozunk, aki most a szokásos, perverzebb kiszerelése helyett Like a Virgin – az általa választott művésznév szerepében Szűzmáriaként jelenik meg, s keresztet tart felénk azt ígérve, hogy megvéd az elvont művészettől. Mert ő egy modern népművész, aki az egyszerűség hangján szólva érinti meg a szíveket, s eltakarja az egyszerű emberek elől a szuprematizmus távolinak, kifürkészhetetlennek, ridegnek és félelemkeltőnek tűnő transzcendens világát.

– A főhelyen pedig két alak látható krisztusi pózban: Superman és Orbán Viktor.

–A migránskérdés jézusi értelmezésben veszélyes vizekre visz, így fölmerülhet a történet, amikor Jézus elcsendesítette a vihart. A hánykolódó tengeren már-már elsodorta őket a szél, amikor ő nyugalmat és békét teremtett. Most Supermanként jelenik meg, társai pedig a mai terminológiában migránsok – nevezzük őket Ali babáéknak a szónak a mesebeli áttételes, reflektált változatában – s a csodatevő Superman elcsendesíti a vihart, hogy elvonulhassanak a hősök.

Manapság nap, mint nap sok-sok mennybemenetelnek vagyunk a tanúi. A legutóbbi időben a legsikeresebb párt legsikeresebb vezetője említhető ennek leggyakoribb képviselőjeként. Ezért a képen Orbán Viktort láthatjuk - Mészáros Lőrinc és Áder János arkangyalok társaságában - ahogy

felhőn állva emelt kézzel biztat minket afelől, hogy minden rendben van,

ezért szavazzunk rá. Hát nem?

A szeretet soha nem fogy el!

2017. október 26.- december 2.

Godot Galéria

1114 Budapest, XI. kerület, Bartók Béla út 11.

Ingyenes tárlatvezetés Gulyás Gáborral december 1-jén.

Aki most lemarad a Godot Galéria tárlatáról, az jövőre a győri Rómer Flóris Múzeum kvázi életmű-kiállításán pótolhatja az elmaradást valamint az A38 Hajón, a kalandosabbak esetleg Szentpéterváron tehetik meg ugyanezt.

Addig hordozható felhasználásra drMáriás Charles Bukowski könyvéhez készült illusztrációit ajánljuk

. Kínában időközben megjelent az  Egy halott naplójának  kínai fordítása –  Supermarket in heaven  címen. Jövőre pedig egy újabb, immár a harmadik kínai nyelvű kötet megjelenése várható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Fidelio Tours

Művészcsaládok évszázados búvóhelye – Partitúra az Áprily-völgyben

„Megérkezik a busz Visegrádra, néhány jellemző, az autóból is értelmezhető tájkép, plusz drónfelvétel, utána átérünk Tahiba, a Péreli-Tolcsvay művészpár házához…” – így kezdődik a Partitúra Visegrád-környéki kalandozásának forgatási terve. Most szombaton, szeptember 19-én pedig már láthatjuk is a Duna tévén – a szokásos időben, 14.30-kor –, hogyan vendégeskedett Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós műsorvezető páros először Péreli Zsuzsa textilművész és Tolcsvay László zeneszerző otthonában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Kénytelen elárverezni több műtárgyát a Brooklyn Múzeum a pandémia okozta válság miatt

Gyűjteményének több darabját kénytelen elárverezni a New York-i Brooklyn Múzeum, hogy a járvány okozta válságos pénzügyi helyzetből talpra tudjon állni, és biztosítani tudja a múzeum fennmaradását.
Vizuál

Nemzetközi pályázaton keresnek új igazgatót Pompeji élére

Nemzetközi pályázaton keresnek új igazgatót a Pompeji Régészeti Park élére, miután Masssimo Osannát, a romvárost 2015 óta nagy sikerrel irányító kulturális menedzsert az olasz állami múzeumok főigazgatójává nevezték ki.
Vizuál galéria

Budapest legmesésebb tetőteraszai

A Budapest100 csodája, hogy kinyitsz egy átlagos kaput a bulinegyed közepén és besétálsz egy 1800-as években épült ház ősfás udvarába. Vagy kijutsz egy tetőre és új perspektívát kapsz az egész városról. Galéria!
Vizuál ajánló

„Egyáltalán, doktor úr, nem tudok rendesen aludni" – pop-up kiállítás reflektál Csáth Gézára

Ötödik alkalommal adja át a Csáth Géza-díjat a Fiatal Írók Szövetsége szeptember 25-én Budapesten. A díjátadót követően az író életére és műveire reflektáló pop-up kiállítás nyílik a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Vizuál fotó

KÉP-regény: „Sajnos zárva vagyunk”

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt idézi fel, milyen volt, amikor még lehetett koncertre járni meghitt klubokba és jazzkocsmákba.