Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

2023.02.06. 10:45
Ajánlom
Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina. A már látogatható Dürer.Munch.Miró című tárlat középpontjában a régi mesterek állnak. Februárban az Andy Warhol bis Damien Hirst című tárlaton olyan 20. századi művészeket mutatnak be, akik szakítottak a műfaj addigi tradícióival és az 1960-as években a szitanyomtatás felé fordultak. Külön kiállítást szentelnek Picassónak: a nagyszabású, márciusban nyíló tárlat a mester több mint nyolcvan alkotását mutatja be.

A sokszorosítási technikák elterjedésével, a 15. századtól válhatott a szélesebb tömegek számára is elérhetővé a művészet. E forradalmi műfaj, a grafika áll a bécsi Albertina három kiállításának középpontjában.

A Dürer.Munch.Miró – The Great Masters of Printmaking című tárlat január vége óta látható az Albertinában

és a grafika hőskorától a 20. századig mutatja be a műfaj történetét.

A múzeum falain a teljesség igénye nélkül sorakoznak az egyszerű fametszetek 1420-ból, a század közepéről származó, bonyolultabb rézmetszetek és a rézkarcok a századforduló előtti évekből. A kiállítás anyaga nem követ szigorú kronológiát, amelyben részletesen kitérnek minden iskolára, inkább a mesterműveket állítják fókuszba. A bemutatott alkotások témája éppen olyan sokszínű, mint a művészeti eljárás maga:

portrék, tájképek, vallásos történetek és társadalomkritikus képek egyaránt megtalálhatóak köztük.

albrecht_duerer_rhinocerus_Foto_albertina_wien-102401.jpg

Albrecht Dürer, Das Rhinozerus, 1515 © ALBERTINA, Wien (Fotó/Forrás: Albertina Modern)

Dürer A Lovag, a Halál és az Ördög című rézmetszete tökéletesen megfér Edvard Munch A csókjával vagy Miró Absztrakt kompozíciójával, és látható Rembrandt Krisztus betegeket gyógyít című híres rézkarca is, amelyet A százforintos lapként is emlegetnek az érte kifizetett óriási összeg miatt.

A kiállítássorozat második része Andy Warhol bis Damien Hirst címen látható majd 2023. február 24-től az Albertina Modernben.

Ez a tárlat olyan 20. századi művészeket sorakoztat fel, akik szakítottak a műfaj addigi tradícióival és az 1960-as években a szitanyomtatás felé fordultak.

A két kiállítást egy harmadik tárlat teszi teljessé, amely

teljes egészében a 20. század egyik legjelentősebb képzőművészéről, Picassóról szól.

A jubileumi kiállítás 2023. március 17-től látható majd.  

Kiállítások:

Dürer.Munch.Miró. – The Great Masters of Printmaking

Helyszín: Albertina

Időpont: január 27.- május 14.

 

Andy Warhol bis Damien Hirst – The Revolution in Printmaking

Helyszín: Albertina Modern

Időpont: február 24.- július 23.

 

Zum 50. Todestag - Picasso

Helyszín: Albertina

Időpont: március 17. – június 18.

Fejléckép: Henri de Toulouse-Lautrec, La Clownesse au Moulin Rouge, 1897 (részlet)(Fotó/Forrás: ALBERTINA, Bécs)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A tanári szoba című német film nyerte a LUX közönségdíjat

„Ez az elismerés kiemeli a tanárok, társadalmunk meg nem énekelt hőseinek alapvető szerepét. A legnagyobb tisztelettel nekik ajánljuk ezt a díjat” – fogalmaztak a film alkotói a díj kapcsán.
Vizuál ajánló

A kör végtelenítése – különleges találkozás Lantos Ferenc munkáival

A hazai geometrikus ábrázolás kiemelkedő alakjának több mint ötven alkotását láthatja a közönség a Zsdrál Art Kortárs Művészeti Galéria új kiállításán. Mészáros Flóra kurátori célja, hogy bebizonyítsa, Lantos Ferenc nem csak a hazai, hanem a nemzetközi művészi élet úttörő alkotója.
Vizuál ajánló

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Vizuál ajánló

A Hosszú alkony című filmet veszik górcső alá a Filmrendezők klubjában

Janisch Attila 1997-es misztikus alkotásában egy idős régésznő szürreális utazását követhetjük nyomon. A vetítést követően Bollók Csaba beszélget a rendezővel, aki mesterkurzust tart a résztvevőknek.
Vizuál ajánló

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.