Vizuál

"Édesvíz-Folyóvíz"

2010.08.15. 10:23
Ajánlom
Van egy tükör a Szigeten, ami megmutatja hány százaléka a testünknek víz.

Ismerjük a képet, mindannyian elcsodálkozunk rajta mikor először látjuk az iskolában a körülbelül háromnegyedéig kékre színezett kislányt és kisfiút. A Sziget Kft. és a Medence Csoport pályázatot hirdetett az Octopus helyszínén megjelenő köztéri alkotásokra, témaként pedig az édesvíz-folyóvíz-ivóvíz háromszöget adták meg.

Bárki, aki valaha végigcsinált már egy nomád tábort, sátrazással, sárral, bogarakkal, bográccsal és minden ehhez hasonlóval, közelebb kerülhetett a víznek (és amúgy általában az áldott komfortos élet minden vívmányának) a valódi értékeléséhez. Mert nem annyira magától értetődő, hogy van olyan dolog, hogy csap, amit ha kinyitunk, víz folyik belőle. Állítható hőmérséklettel, iható formában. A kiállított munkák a víz ökológiai, biológiai és energetikai kultúrtörténeti jelentőségére reflektálnak. A művek felhívják a figyelmet az édesvíz jelentőségére és az ökológiailag tudatos magatartás fontosságára.

A K-Labor egy valós arányú lakást (Waterplan) épített fel, a helységeken végigsétálva a vizesblokkokban megdöbbentő méretű vizespalackok szembesítenek egy átlagos háztartás által elhasznált napi vízmennyiséggel. A világ sok részén nehezen jutnak vízhez az ottélők. Ez az érzést hozza testközelbe a Tájék Csoport Víz-Erő-Mű című interaktív installációja, ahol mókuskerekezéssel segíthetjük hozzá társainkat egy zuhanyzáshoz. Oláh Mátyás László a klasszikus szobrászat eszköztárával fogalmazta meg Ember és eső – A víz pszichológiája című munkájában a mesterséges környezetben élő városlakók elidegenedett viszonyát az esőtől, ami a természetközeli ember számára bő termést jelent.

2010. augusztus 11-16. (állandó kiállítások az Udvarban)
Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín
Sziget Fesztivál 2010

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.