Vizuál

Egy alkalommal vetítik itthon a disszidens orosz rendező Csajkovszkij-filmjét

2022.11.17. 09:50
Ajánlom
A legendás zeneszerző életének korábban eltitkolt részletei derülnek ki Kirill Szerebrennyikov drámájából. A Csajkovszkij felesége című film a művész homoszexualitásának és toxikus természetének ábrázolásával esendőnek, emberinek mutatja meg az alkotó korábban mitizált alakját.

Magyarországra érkezik az emigrációban élő orosz rendező, Kirill Szerebrennyikov új filmje, amelynek világpremierjére az idei Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában került sor. A Csajkovszkij felesége című alkotást hazánkban most egy alkalommal, december 11-én 19:30-kor vetítik az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében.

A tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott film a világhírű zeneszerző, Pjotr Iljics Csajkovszkij életének egy legendákkal övezett mozzanatáról szól, amikor a terjedő pletykákat megelőzendő váratlanul házasságra lép egy fiatal rajongójával, Antonyina Miljukovával. Ám amikor a férfi rájön, hogy a frigy nem működik, elhagyja a nőt és minden kapcsolatot megszakít vele.

A fiatal asszonyt mindez kétségbeesésbe, majd pedig őrületbe kergeti.

Csajkovszkij_felesege_jelenetkep_02-094502.png

Jelenet a Csajkovszkij felesége című filmből (Fotó/Forrás: Magyarhangya)

Szerebrennyikov alkotása a zeneszerző korábban ismeretlen oldalát mutatja meg: Aljona Mihailova elmélyült alakítása, Vlagyiszlav Opeljanc operatőr légies kameramozgásokkal tarkított hosszú beállításai és a stílusos látványtervezés a címszereplő elméjének labirintusában vezetik a nézőt.

A Csajkovszkij felesége nemcsak az orosz kultúra jelenlegi megítélése, hanem tabudöntögető alapállása miatt is provokatív mű.

A világhírű zeneszerző homoszexualitásának és toxikus természetének ábrázolása emberivé, esendővé teszi Csajkovszkij korábban mitizált alakját.

Csajkovszkij_felesege_jelenetkep_03-094501.jpg

Jelenet a Csajkovszkij felesége című filmből (Fotó/Forrás: Magyarhangya)

A rendező kommentárja szerint a zeneszerző életének ezt az oldalát a szovjet időkben át titkolták, valamennyi „etikátlan” és „bűnös” levele, naplója indexen volt, a kommunista propaganda úgy faragott belőle Nagy Nemzeti Zeneszerzőt, hogy az emberi tulajdonságait mind eltitkolta. A filmet azon levelek és naplórészletek alapján állították össze, amik még fennmaradtak.

Csajkovszkij felesége (18)

orosz dráma, 143 perc
eredeti nyelven, magyar felirattal
forgalmazza a magyarhangya
2022. december 11., 19:30

Jegyek ezen a linken vásárolhatók. 

Fejléckép: Jelenet a Csajkovszkij felesége című filmből (Fotó/Forrás: Magyarhangya)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál interjú

Otthon egy távoli földrészen – A Néprajzi Múzeum Claudia Andujar-kiállításáról

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása címmel nyílt meg szeptember közepén a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, amelyen az apai ágon magyar származású fotóművész képei láthatók. A kiállítás két kurátorával, Gellér Judittal és Szabó Magdolnával beszélgettünk.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Így etesd a sirályaidat

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt szemlélteti, hogyan dobhatjuk fel a fényképeinket némi street food, a turisták, valamint a sirályok segítségével. 
Vizuál gyász

Elhunyt Szirtes András filmrendező

Az operatőrként, vágóként, színészként és zenészként is ismert művészt nagyon személyes hangulatú alkotásai tették híressé. Hetvenkét éves korában érte a halál.
Vizuál hír

Siket, vak és néma Leninek, megnőtt orrú Sztálinok – Sam Havadtoy kiállítása a Terror Házában

„Nagy bűntetthez nagy eszme kell!” címmel nyílt meg szeptember 27-én Sam Havadtoy amerikai-magyar képzőművész időszaki kiállítása a Terror Háza Múzeumban.
Vizuál gyász

Elhunyt Sir Michael Gambon

Az ír-angol színész, aki a Harry Potter-filmekben Dumledore alakját öltötte magára, nyolcvankét éves korában hunyt el tüdőgyulladás következtében.