Vizuál

Egy éjszakát idén is a múzeumokban tölthetünk

2013.06.15. 10:00
Ajánlom
A nagy sikerű Múzeumok Éjszakája országszerte háromszáz helyszínen, több ezer programmal idén is élvezetesebb alternatívát kínál az alvásnál, így június 22-ét idén sem éri meg otthon tölteni.

Kísértetvadászat és zenés kalapbemutató, vízrakéta-indítás és pamutmamut-készítés, toleranciapróba és szimultán jósda, Ady-dalok és klezmerkoncert - csak néhány abból a program-kavalkádból, amely június 22-án, a Múzeumok Éjszakáján várja a látogatókat. Az egyre népszerűbbé váló országos rendezvényhez évről évre több intézmény csatlakozik, hogy délutántól másnap hajnalig izgalmas programokkal, rendhagyó bemutatókkal és tárlatvezetésekkel vonzza az érdeklődőket.

Budapesten száznál is több helyszínen több mint ezer program közül választhatunk ezen a napon. A Budapesti Történeti Múzeumban többek között a Kárpát-medencei örmény kultúrával, a Közlekedési Múzeumban a 100 éves fővárosi taxi ismerkedhetünk.

Ha még nem láttuk a Holokauszt Emlékközpont Emlék-képek - Feledhetetlen XX. századi élettörténetek című időszaki kiállítást, akkor éljünk az alkalommal, mert utoljára pillanthatunk be a 100 éve született világhírű fotós, Robert Capa nyolc eredeti képe mellett az irodalom, a színházművészet, a sport, a tudomány, az építőművészet és a cirkuszművészet ikonikus alakjainak rövid életútjába.

Az Iparművészeti Múzeumban francia sanzonestet, a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeumban hindusztán zenei kincsből merítő Meshinda együttes koncertjét, a Magyar Írószövetségben  Gryllus Vilmos és Huzella Péter muzsikáját hallgathatjuk.

A 6 éven aluliak számára a belépés ingyenes, a 6-18 év közöttiek 600, a 18 éven felüliek 1500 forintért válthatnak az intézményeknél vagy a Budapesti Közlekedési Központ jegypénztáraiban karszalagot, amely a múzeumi járatokra ugyanúgy érvényes, mint a BKK menetrend szerinti járataira.

Választhatunk mintegy kétszáz vidéki helyszín változatos programkínálatából is. A Tokaji Múzeumban például a tokaji vár feltárásának szenzációs régészeti leleteit csodálhatjuk meg, a veszprémi várból a Laczkó Dezső Múzeumig napkerék-gördítés részesei lehetünk. A zalaegerszegi Göcseji Múzeum Előre a szocializmus útján című, időszaki tárlatán a 70-es évek mindennapjait, a szekszárdi Wosinszky Mór Megyei Múzeumban pedig a régi vármegyeháza világát idézhetjük fel. A Székesfehérvári Hetedhét Játékmúzeumba látogatók Pogány Judit színművésznő bohócgyűjteményével ismerkedhetnek meg a látogatók.

Érdemes tehát ébren maradni, kulturális élményekkel töltődni ezen az éjszakán!

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál robot

Mesterséges intelligencia alakíthatja át a mozit - akár már a közeljövőben

Az okostelefonok, okosotthonok és okoshűtők után itt vannak az okosfilmek is? A jövőben forradalmi technológiák segíthetnek a stúdióknak a megfelelő forgatókönyvek kiválasztásában, miközben a robotok akár a színészek helyét is átvehetik.
Vizuál magazin

Szfinxek és obeliszkek városa: egyiptománia és szabadkőművesség Budapesten

Van egy mondás, amely szerint Rómában ma több obeliszk áll, mint Karnakban, az ókori egyiptomiak egyik fő vallási központjában. Talán sokak számára meglepő lehet, hogy Budapesten is többet tudnánk összeszámolni egy városi séta alkalmával.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.