Vizuál

Egy évszázada a műkereskedelem szolgálatában

2015.02.12. 15:11
Ajánlom
A BÁV Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Zrt. 242 éves történelmével a legnagyobb múltú, jogfolytonosan működő magyar vállalkozás.

A BÁV jogelődjét, az első Magyar Királyi Zálogházat, Mária Terézia alapította 1773-ban Pozsonyban. A királynő kézjegyével ellátott, díszes alapítólevél - bőrkötésben, nagy királyi pecséttel - a cég múzeumának kiemelt becsű darabja. A társaság a kezdetektől fogva a magyar zálogpiac legnagyobb szereplője, emellett piacvezető a műkereskedelem ékszer, ezüst, arany és műtárgy szegmenseiben is. Tevékenységét egyszerre jellemzi a hagyományokhoz való ragaszkodás és a folyamatos megújulásra törekvés, így biztosítva a dinamikus fejlődést és a modern kereskedelmi-pénzügyi világhoz való szoros kötődést. Profiljában hű maradt a hagyományaihoz, sokszínű kínálatát és szolgáltatásait pedig a piac és a mindenkori vásárlói szokások változásának megfelelően, rugalmasan alakítja. A BÁV szellemiségére jellemző, hogy tevékenységét sohasem pusztán üzleti ügynek tekintette: az 1920-ban megrendezett első művészeti árverésétől mindmáig fontos szerepet kap a cég életében a művészeti alkotások szeretete és védelme, a múzeumi szakemberekkel való szoros együttműködés, a képzőművészek támogatása, valamint több mint négy évtizede a becsüsszakma alapjainak intézményesített keretek között történő oktatása.

2007 májusában nyitotta meg a budapesti Belvárosban Magyarország egyik legkorszerűbb infrastrukturális háttérével és technikájával ellátott kereskedelmi és árverési központot, a BÁV Aukciósházat, amely igazi multifunkcionális üzleti centrummá nőtte ki magát. Az Aukciósház a magyar műkereskedelem egyik legfontosabb szereplője, piacvezető szerepe az ékszer- és műtárgypiacon kezdettől fogva töretlen, a festményágazat is felívelő tendenciát mutat. Az összetett profilban megrendezett, kvalitásos tárgyakat kínáló árverései a szakma és a gyűjtők számára egyaránt kiemelkedő jelentőségű események. Az Aukciósház és a BÁV mára galériahálózattá szerveződött hét fővárosi kereskedelmi egysége egyedülálló szakmai sokszínűséget nyújt a hazai műtárgypiacon: az érdeklődő közönség a hét hat napján teljes körű kínálatból (festmény, ékszer, műtárgy, bútor, szőnyeg) válogathat a központi fekvésű üzletekben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kult50

A gerillaszobrász és szomjas trollok költője a Kult50-ben

Kolodko Mihály a gerillaszobrairól ismert, Varró Dániel pedig A szomjas troll című kötetéért került be a Kult50-be. A két alkotó videónkban a játékról és a meséről beszélgetett, és sok közöset találtak egymásban.
Vizuál fényképTár

Szabotázs a Felszabadulási emlékmű koszorúzásán? – FényképTár

Az itt bemutatott felvételek a Rákosi- és Kádár-korszakra jellemző, kevés meglepetést tartogató protokoll riportfotóknak tűnnek. Az alábbi történet elolvasása után azonban a megörökített esemény izgalmasabb színezetet ölt.
Vizuál tűzfal

Ideiglenesnek szánták a budai tűzfalfestményt, mégis marad a kócsag

A Zsuffa Zsanna Lídia által tervezett tűzfalfestményt leszedték volna egy év elteltével, de a közönségszavazás alapján mégis marad a falon.
Vizuál ajánló

A legelső magyar absztrakt festmény is megcsodálható az újragondolt Czóbel kiállításon

Tovább folytatódik Czóbel Béla életművének bemutatása Szentendrén, a Templomdombon, a művész egykori lakóhelyén kialakított múzeumban. Az Újragondolt Czóbel 4.0. kiállítás egyik szenzációja a legkorábbi magyar absztrakt festmény.
Vizuál napszállta

Nemes Jeles László a legjobb rendező Pekingben

Nemes Jeles László nyerte a legjobb rendező díját Ázsia nagyszabású seregszemléjén, a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon a Napszállta című filmjéért. A filmet pénteken vetítik a Magyar Filmhéten, a Corvin moziban.