Vizuál

Egy festmény, és ami mögötte van

2014.06.02. 16:05
Ajánlom
A párizsi Musée d'Orsay Allegro Barbaro című kiállításán bemutatott Nagybányai táj boglyákkal című Ziffer Sándor-olajkép és a hátoldalán megtalált Tihanyi Lajos portré is szerepel a Kieselbach Galéria június 5-ei tavaszi árverésén.

Alig pár hónapja tért vissza Magyarországra Ziffer Sándor 1908-ban készült tájképe a párizsi Musée d'Orsay nagysikerű, 160 ezer látogatót vonzó kiállításáról, amely a modern magyar festészet legjobbjaiból mutatott be válogatást - mondta el Einspach Gábor, a galéria igazságügyi szakértője.

A francia fővárosban láthatta először a közönség Ziffer sokszor kiállított festményének frissen felfedezett, közel egy évszázadon át vékony festékréteggel eltakart hátoldalát, amelyen Tihanyi Lajos festőművész portréja látható. A "két" kép kikiáltási ára 26 millió forint. Ziffer műve mellett a magyar vadak festészetét képviseli az anyagban Czigány Dezső Provence című tájképe, valamint Bornemisza Géza falusi tája, 12-12 millió forintos kikiáltási árral.

Mészöly Géza sokszor kiállított és reprodukált, Rőzseszedők című olajképének hiányzó darabját, a Lovasok a folyóparton című nagyméretű alkotást - feltehetően - egy örökösödési vita során mintegy 70 évvel ezelőtt távolították el. A kép baloldalán látható lovas valószínűleg gróf Zichy Jenőt, a híres vadászt, írót, politikust ábrázolja. Utoljára 1936-ban mutatták be egészben a művet, amelynek két darabja egymástól elszakadva, de tökéletes állapotban vészelte át a történelem változásait - hangsúlyozta az igazságügyi szakértő. A hiányzó darabra 8 millió forintos kikiáltási ártól licitálhat új tulajdonosa.

Kunszt György építész, filozófus és tanár gyűjteményéből ritkaságnak számít Veszelszky Béla több műve is. A kollekciót öt Bálint Endre-kép egészíti ki. Igazi érdekesség lehet a gyűjtők számára Bernát Aurél Graphik-mappája 1922-ből. A festő korai, avantgárd periódusának alkotásai a műterem világháborús bombatalálata miatt szinte kivétel nélkül elpusztultak. A most felbukkant sorozatot Bernáth egykoron Kassák Lajosnak és feleségének, Simon Jolánnak ajándékozta. A mappa kikiáltási ára 8,5 millió forint.

Az aukción szereplő nyolc Vaszary-festmény között két népszerű tengerparti jelenet is megtalálható. Közülük a Strand Portorose-ban című művet az 1929-es barcelonai világkiállításon is bemutatták és 18 millió forintos kikiáltási árral kínálják az árverésen. Nemrég, külföldről került elő a Siófoki sétányon című festmény, amely annak idején Nemes Marcell remekművekben bővelkedő kollekcióját gazdagította és 3 millió forintos kikiáltási ártól licitálhat rá új tulajdonosa.

A tételek közül a háború utáni magyar festészetet képviseli például Konkoly Gyula Porcelángyári munkás című alkotása, amely 2,4 millió forintról indul az árverésen. Emellett Anna Margit, Ország Lili, Kádár Béla, Paál László, Czóbel Béla, Scheiber Hugó valamint Rippl-Rónai több munkája is szerepel a mintegy 210 tételt számláló aukciós anyagban - összegezte a kínálatot az igazságügyi szakértő.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Zavarba ejtően jó filmekkel jön a Skandináv Filmfesztivál

A kilencvenes évek közepétől tart a skandináv mozi újjászületése, krimiben, társadalomkritikában, magánéleti krízisben a legerősebbek között vannak – fej-fej mellett a román újhullámmal. Premierekkel, Best of válogatással és dokumentumfilmekkel jön a 8. Skandináv Filmfesztivál az Art+ Cinemában. 
Vizuál ajánló

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Vizuál interjú

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Vizuál hír

Peruban is szerették Vörös Eszter Márquez-filmjét

Tovább folytatódik A Nagy Parranda – Történetek Gabriel García Márquezről című film sikersorozata. Vörös Eszter sajátos zenei és személyes nézőpontból készült dokumentumfilmje legutóbb Peruban nyert fődíjat. 
Vizuál Zöldhullám

KÉP-regény: Mindenki vegyen egy nagy levegőt!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a pekingi szürke szmogról készített fotójáról mesélt.