Vizuál

Egy festmény, és ami mögötte van

2014.06.02. 16:05
Ajánlom
A párizsi Musée d'Orsay Allegro Barbaro című kiállításán bemutatott Nagybányai táj boglyákkal című Ziffer Sándor-olajkép és a hátoldalán megtalált Tihanyi Lajos portré is szerepel a Kieselbach Galéria június 5-ei tavaszi árverésén.

Alig pár hónapja tért vissza Magyarországra Ziffer Sándor 1908-ban készült tájképe a párizsi Musée d'Orsay nagysikerű, 160 ezer látogatót vonzó kiállításáról, amely a modern magyar festészet legjobbjaiból mutatott be válogatást - mondta el Einspach Gábor, a galéria igazságügyi szakértője.

A francia fővárosban láthatta először a közönség Ziffer sokszor kiállított festményének frissen felfedezett, közel egy évszázadon át vékony festékréteggel eltakart hátoldalát, amelyen Tihanyi Lajos festőművész portréja látható. A "két" kép kikiáltási ára 26 millió forint. Ziffer műve mellett a magyar vadak festészetét képviseli az anyagban Czigány Dezső Provence című tájképe, valamint Bornemisza Géza falusi tája, 12-12 millió forintos kikiáltási árral.

Mészöly Géza sokszor kiállított és reprodukált, Rőzseszedők című olajképének hiányzó darabját, a Lovasok a folyóparton című nagyméretű alkotást - feltehetően - egy örökösödési vita során mintegy 70 évvel ezelőtt távolították el. A kép baloldalán látható lovas valószínűleg gróf Zichy Jenőt, a híres vadászt, írót, politikust ábrázolja. Utoljára 1936-ban mutatták be egészben a művet, amelynek két darabja egymástól elszakadva, de tökéletes állapotban vészelte át a történelem változásait - hangsúlyozta az igazságügyi szakértő. A hiányzó darabra 8 millió forintos kikiáltási ártól licitálhat új tulajdonosa.

Kunszt György építész, filozófus és tanár gyűjteményéből ritkaságnak számít Veszelszky Béla több műve is. A kollekciót öt Bálint Endre-kép egészíti ki. Igazi érdekesség lehet a gyűjtők számára Bernát Aurél Graphik-mappája 1922-ből. A festő korai, avantgárd periódusának alkotásai a műterem világháborús bombatalálata miatt szinte kivétel nélkül elpusztultak. A most felbukkant sorozatot Bernáth egykoron Kassák Lajosnak és feleségének, Simon Jolánnak ajándékozta. A mappa kikiáltási ára 8,5 millió forint.

Az aukción szereplő nyolc Vaszary-festmény között két népszerű tengerparti jelenet is megtalálható. Közülük a Strand Portorose-ban című művet az 1929-es barcelonai világkiállításon is bemutatták és 18 millió forintos kikiáltási árral kínálják az árverésen. Nemrég, külföldről került elő a Siófoki sétányon című festmény, amely annak idején Nemes Marcell remekművekben bővelkedő kollekcióját gazdagította és 3 millió forintos kikiáltási ártól licitálhat rá új tulajdonosa.

A tételek közül a háború utáni magyar festészetet képviseli például Konkoly Gyula Porcelángyári munkás című alkotása, amely 2,4 millió forintról indul az árverésen. Emellett Anna Margit, Ország Lili, Kádár Béla, Paál László, Czóbel Béla, Scheiber Hugó valamint Rippl-Rónai több munkája is szerepel a mintegy 210 tételt számláló aukciós anyagban - összegezte a kínálatot az igazságügyi szakértő.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál robot

Mesterséges intelligencia alakíthatja át a mozit - akár már a közeljövőben

Az okostelefonok, okosotthonok és okoshűtők után itt vannak az okosfilmek is? A jövőben forradalmi technológiák segíthetnek a stúdióknak a megfelelő forgatókönyvek kiválasztásában, miközben a robotok akár a színészek helyét is átvehetik.
Vizuál magazin

Szfinxek és obeliszkek városa: egyiptománia és szabadkőművesség Budapesten

Van egy mondás, amely szerint Rómában ma több obeliszk áll, mint Karnakban, az ókori egyiptomiak egyik fő vallási központjában. Talán sokak számára meglepő lehet, hogy Budapesten is többet tudnánk összeszámolni egy városi séta alkalmával.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.