Vizuál

Egy gyilkos képei

2010.05.13. 11:29
Ajánlom
Régóta tudjuk, hogy a művészi tehetség és az erkölcsi érzék nem feltétlenül jár kéz a kézben.

Jól példázza ezt Eadweard Muybridge (1830-1904) angol fotográfus esete, aki valóban kiváló munkássága mellett arra is szakított időt, hogy megölje felesége szeretőjét. Sőt, egy felmentéssel megúszta, mivel a bíróság végül is igazságos tettnek minősítette az esetet, emellett többen is tanúsították, hogy Muybridge-nek egy korábbi balesete miatt (amiben több fejsérülést is elszenvedett), megváltozott a jelleme és furcsa fejfájásai vannak.

A bulvár események mögött azonban egy sejthetően különc, de mindenképpen zseniális fényképész rejtezett. Tájképein megörökítette a Vadnyugatot, San Francisco utcáit, a Keleti-partvidék világítótornyait, legnagyobb érdeme azonban a mozgókép műfajának fejlesztése. Készített mozgóképet 24 kamera és egy időzítő segítségével, és zoopraxiscope (a név az élő-mozgó-látható igék görög megfelelőiből áll össze) nevű gépezetével.

A művész lenyűgöző munkásságából 2010. szeptember 8-án nyílik kiállítás a Tate Britainben, addig is, íme egy kis ízelítő.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.
Vizuál videotéka

Egyetlen videokölcsönző maradt az egykori hatalmas amerikai hálózatból

Most már tényleg vége a kilencvenes éveknek: az egykor virágzó videokölcsönzők legnagyobbika, az amerikai Blockbuster lánc is bedobja a törülközőt, és bezárja utolsó boltjait.
Vizuál Film

Találtak egy Kubrick-forgatókönyvet, akár film is készülhetne belőle

Hatvan év után került elő a Burning Secret forgatókönyve, amelyet a rendező Calder Willingham regényíróval közösen írt.