Vizuál

Egy hiánypótló hely, ahol a művészeté a főszerep

2023.05.12. 08:40
Ajánlom
Új, hiánypótlónak szánt művészeti központot alapított az MBH Bank Művészeti Alapítvány Hungarian Art & Business (HAB) néven. A komplex kortárs művészeti központban rendszeres időszaki kiállításokat terveznek, emellett művészeti témájú előadásokkal, tárlatvezetésekkel, fejlesztőprogramokkal, alkotó- és  grafikai műhellyel, valamint egy kávézóval is várják a látogatókat június 8-tól.

Az MBH Bank Művészeti Alapítvány tulajdonában lévő HAB az Andrássy úti régi villában nyitja meg kapuit júniustól. (Az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. fúziója április 30-án jött létre. A hitelintézet május 1-től MBH Bank Nyrt. néven, új, egységes arculattal folytatja tevékenységét.)

A HAB célja a hazai és a régiós kortárs művészeti szcéna támogatása: kiállításaikkal, programjaikkal a művészet szeretetét és megismerését segítenék elő,

valamint párbeszédet teremtenének a művészeten keresztül.

Az Andrássy út 112. szám alatt található épület mindig is kortárs művészeti térként funkcionált, így nem is lehetett kérdés: továbbra is a művészeté lesz a főszerep.

Az ingyenesen látogatható kiállítások mellett művészeti témájú előadásokkal, pszichológiai, társadalomtudományi workshopokkal és alkotóműhelyekkel várják az érdeklődőket.

„A HAB hiánypótló a művészeti szcénában, nemcsak Magyarországon, hanem a régióban is. Egy olyan kortárs művészeti központot hozunk létre, amely közvetlenül az emberekhez szól, 0-tól 99 éves korig, ezt pedig nem a művészeti minőség rovására tesszük, sőt.

Megkérdőjelezhetetlen művészeti minőséget képviselünk,

miközben a célunk az, hogy a művészetet hatékonyan kommunikáljuk az érdeklődők felé, és egy ember- és közönségközpontú teret hozzunk létre” – mondja a HAB művészeti igazgatója, Vékony Délia.

6_babelcloud_borosmatyas_2014_illestoth_ok-083329.jpg

Boros Mátyás, Babel Cloud, 2014. Digitális nyomat, habkarton. Változó méret. A mű a Korokon át kiállításon szerepel. (Fotó/Forrás: Art HAB)

A művészettörténész, filozófus, kurátor, művészetoktató BA és MA diplomáit Dél-Afrikában szerezte. Az Egyesült Államokban és Londonban is tanult, valamint a hollandiai Leideni Egyetemen, ahol kortárs művészetelméletből doktorált. Tervei között szerepel a gyűjtemény folyamatos bővítése, leginkább kortárs darabokkal, valamint a rendszeres időszaki kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások mellett művészeti és közéleti programok szervezése a kiállítási anyagok és a gyűjtemény köré.

A nyitókiállítás Korokon át címmel nyílik meg június 8-án, amely egy válogatást mutat be az MBH Bank művészeti alapítványának gondozásában álló gyűjteményből, valamint kortárs művészek munkáiból. A tárlaton Bernáth Aurél, Márffy Ödön, Ziffer Sándor, Perlrott Csaba, Mednyánszky László és Rippl-Rónai József ritkán látható műveit állítják ki, a kortárs művészek közül pedig Ámmer Gergő, Boros Mátyás, Metzing Eszter, Kotormán Ábel és Sallai Dániel munkáit láthatjuk.

„A kiállítás kurátora Rockenbauer Zoltán, aki jól ismeri ezt az anyagot. Én pedig olyan művészeket kerestem, akik még egyelőre nem a kortárs művészeti szcéna közismert alakjai, hanem a fiatalabb generáció alkotói, a munkásságuk viszont valamilyen formában reflektál a régi korok művészetére” – mondja Vékony Délia.

A kiállítások és kurátori tárlatvezetések mellett a HAB létrehozói kihasználják a többfunkciós teret: grafikai műhely, alkotóműhely, podcast stúdió és egy shop is várja a közönséget.

Művészeti rezidenciaprogramjuk keretében külföldi alkotókat és elméleti szakembereket is vendégül látnak majd, a hazai művészeknek pedig szeptembertől ösztöndíjprogramot hirdetnek.

Az év második felében egy mini műgyűjtő konferenciát is terveznek: az eseményre meghívják mások mellett az amerikai művészettörténészt, Dr. Jeffrey Taylort is, aki könyvet írt a magyar műtárgypiac kialakulásáról, és nem mellesleg folyékonyan beszél magyarul.

vekony-delia-2_ok-083329.jpg

Vékony Délia (Fotó/Forrás: Art HAB)

„Azért is nélkülözhetetlen az edukáció ezen a téren, mert a kortárs művészeti világ egyik legfontosabb alapja a műgyűjtés. Noha a művészek hol jobban, hol kevésbé, de megélnek enélkül is, azonban egy működő műtárgypiac és egy vásárlói bázis nagyban segíti az alkotókat.

Az edukációval azt a réteget célozzuk meg, amely anyagilag megengedhetné magának, de mégsem vásárol műtárgyakat.

Valaki ugyanis azért gyűjt műalkotást, mert a családjában ennek hagyománya van, így benne is kialakul az igény a gyűjtésre. Létezik azonban egy olyan tehetős réteg, akik habár vagyonosabb közegből származnak, még sincs meg a szándékuk a gyűjtésre vagy csak nem tudnak arról, hogy műtárggyal is díszíthetnék az otthonukat. Ha bejönnek hozzánk vacsorázni az étterembe, és előtte megnézik az aktuális kiállítást, könnyebben megszólíthatóak, mint egy múzeumban vagy egy kereskedelmi galériában” – magyarázza Vékony Délia.

Az első időszakos kiállítás októberben nyílik Teremtés címmel. A téma köré előadásokat, valamint hosszabb képzési és fejlesztési műhelyeket szerveznek. A tervezett pszichológiai előadás-sorozatukban a teremtés szépségeit vizsgálják, valamint annak kihívásait, nehézségeit is,

választ keresve arra, miként birkózhatunk meg a léthelyzetünkből fakadó szorongással, illetve miként újulhatunk meg.

„Manapság sokaknál felmerül az a téma, egyáltalán hogyan tudunk teremteni egy olyan világban, ami most nem igazán erről szól. Egy coaching műhelysorozattal is keressük a megoldást, megpróbáljuk a résztvevőket rávezetni arra, hogy ők maguk mit kezdhetnek a teremtés kérdésével a munkahelyen, az otthonukban, egyéni és kollektív szinten, azaz a társadalomban” – mondja a művészeti igazgató.

Kotorman-Abel-Lelekallatok-bronz_ok-083329.jpg

Kotormán Ábel, Lélekállatok. Bronz, fa. 90 x 8 x 12 cm. A mű a Korokon át kiállításon szerepel. (Fotó/Forrás: Art HAB)

A témában egy szervezetfejlesztői csoportot is létrehoznak, valamint meghívnak egy jövőkutatót, akinek segítségével a megújulás kérdését vizsgálják. Az előadás-sorozatban egy fenntarthatósági szakember és egy teológus is kifejti a véleményét. Közben alkotóműhelyükbe is várják majd a jelentkezőket széles korcsoportból, 2-99 éves korig, különböző tematikában.

A baba-mama foglalkozásoktól kezdve, az óvodás és iskolás korosztálynak szóló csoportokon át a céges csapatépítőkig, sok mindenkinek kínálnak lehetőséget, hogy alkotással fejlesszék önmagukat és kreativitásukat.

A grafikai műhelyben egy műhelymester segítségével a grafikai alaptechnikák használatát is elsajátíthatják az érdeklődők. A műhely iskolás csoportokat is fogad, valamint profi művészek is igénybe vehetik a nyomdatechnikát, amiből Magyarországon óriási hiány van, így ebből a szempontból is hiánypótló szerepet tölt be az intézmény.
A színes művészeti programok mellett egy kávézó-étterem is várja a látogatókat, amely a HAB reményei szerint a hely lelkeként működik majd, ahová jó betérni egy finom kávéra vagy süteményre.


Fejléckép: Boros Mátyás, Babel Cloud, 2014. Digitális nyomat, habkarton. Változó méret. A mű a Korokon át kiállításon szerepel. (Fotó/Forrás: Art HAB )

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros nyerte az idei Esterházy Art Dating pályázatot

Idén tavasszal tíz kurátor és húsz képzőművész ismerkedett egymással az Esterházy Art Dating során. A párosok végül bemutatták terveiket a kuratórium előtt, akik a Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros kiállításkoncepcióját találták a legkiemelkedőbbnek.
Vizuál ajánló

Trópusi depresszió – Kudász Gábor Arion fotókiállítása Szentendrén

Befejezetlen épületek, soha meg nem nyitott vasútvonalak, növényzet által benőtt romok, különös pózokban megfagyott emberek és csoportok. Kudász Gábor Arion vietnámi utazásának fotóanyagából nyílt kiállítás a szentendrei Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.
Vizuál magazin

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál hír

Csütörtöktől vasárnap estig több ifjúsági film ingyen nézhető a FILMIO-n gyereknap alkalmából

A magyar filmek streaming platformja május utolsó hétvégéjén ingyenesen elérhetővé tesz olyan közönségkedvenc, kiváló minőségben felújított magyar filmklasszikusokat, mint a Keménykalap és krumpliorr vagy a Szeleburdi vakáció.