Vizuál

Egy magyar srác, aki újraértelmezte az art decót

2015.04.04. 10:30
Ajánlom
A Tiffany lámpa talán a legismertebb és legcsodálatosabb eredménye az art noveau mozgalomnak, és teljesen érthető, hogy miért. Ezek a teljes egészében kézzel készült luxus tárgyak ma talán még vonzóbbak, mint száz évvel ezelőtt voltak. MAGAZIN

A 2015-ben alapított magyar Glarecut stúdió felismerte ezt és a kor igényének megfelelő formákra kezdte el alkalmazni az évszázados tiffany-technikát.

A Glarecut fiatal tervezője, Szohátzky Dániel a technika feltalálójának, Louis Comfort Tiffany-nak a nyomdokában járva a réz fólia módszerrel készíti a festett ólomüveg lámpákat, amelyek rendkívül trendiek és egyediek. Először felvázolja az elképzeléseit, aztán a különböző szabályos vagy szabálytalan formákat térben is megtervezi, majd egy kartonból alaprajzot készít.

Dániel a lámpákhoz szükséges nagy, fehér vagy opálos üveglapokat az USA-ból rendeli, amit ő aztán a terveinek megfelelően egyénileg kiszab és éget. Azután a rézfóliát a sarkakhoz illeszti és összeállítja a háromszög, négyzet, téglalap alakú részeket térbeli formákká. Tehát tulajdonképpen az eredeti módszerrel hoz létre olyan art deco lámpákat, amelyek a mai kor ízlésének megfelelek.

Mivel minden lámpa egyedi tervezés eredménye, ezért egy-egy darab elkészítése egy-két hetet is igénybe vesz, ami jóval hosszabb idő, mint egy gyári előállítású lámpáé. Ez persze az árán is meglátszik: egy-egy különlegesebb darabért akár öt-hatszázezer forintot is elkér az alkotó.

Dániel egyébként korábban egy nemzetközi IT cég vezető webfejlesztőjeként dolgozott, amikor hobbiból elkezdett tiffany technikával lámpaernyőket készíteni. Végül a hobbija annyira a szenvedélyévé vált, hogy otthagyta jól fizető állását és megalapította a Glarecut stíúdiót, hogy teljes munkaidős üvegművessé váljon. A következő fotók az általa vezetett workshopon készültek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Plusz

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Könyv

Milyen olvasmányokat ajánl Szabó T. Anna a karanténos napokra?

Folytatódik Nyáry Krisztián online beszélgetés-sorozata. Az irodalomtörténész április 3-án 16 órától Szabó T. Annát kérdezi arról, hogy mivel tölti a karanténos napokat és milyen olvasmányokat ajánl.
Zenés színház

Ingyenesen nézheti Andrew Lloyd Webber musicaljeit a YouTube-on

Bár a szolgáltatás ingyenes lesz, a nézőket arra bátorítják, hogy adakozzanak egy-egy alapítványnak a koronavírus-járvány közepette, amikor a színházak bezártak.
Könyv

„A karnyújtásnyira elébem került mikrohóhér nemcsak felturbózza, de konszolidálja is a szorongást bennem”

Interjúsorozatunkban művészekkel, a kulturális élet szereplőivel beszélgetünk arról, hogyan élik meg, át és túl a koronavírus-járvány időszakát. A friss Baumgarten-emlékdíjas Marno János költő, író évek óta visszahúzódó életet él, betegsége sokszor a négy fal közé szorította. Ha van veszélyeztetett ember ezen járvány idején, akkor ő az. Ez az interjú mégis egészen szívderítő, szó van benne az újrafelfedezésekről, Fehér babákról és a szabad gondolkodásról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Slow Art Day a Ludwig Múzeum Facebook-oldalán

A Ludwig Múzeumban áprilisban nyílt volna a Lassú élet – Radikális hétköznapok című kiállítás, amely a koronavírus-járvány miatt csak később lesz látható. A veszélyhelyzet miatt a szombati nemzetközi Slow Art Day múzeumba meghirdetett programjai is elmaradnak, a Ludwig azonban két online programot kínál, amelyek a lassú élethez és a kiállításhoz kapcsolódnak.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Szelfinvázió

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról elmélkedik, miért kéne letennünk a telefonunkat, és a fényképezés helyett a pillanatnak átadni magunkat.
Vizuál ajánló

Remény és jövőbetekintés a Ludwig Múzeum műveivel

A Ludwig Múzeum The Dead Web – The End című kiállításán bemutatott alkotások között több olyan munka is szerepel, amelyek a Ludwig gyűjteményének művei, és amelyeket a jövőben biztosan láthatunk, ha a múzeum újranyitja kapuit. Melyek ezek az alkotások?
Vizuál Nemzeti Filmintézet

Azonnali segély a szabadúszó filmeseknek

A Nemzeti Filmintézet 50 milliós Filmipari Segélyalapot nyit a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került szabadúszó filmesek azonnali megsegítésére.
Vizuál fotó

Fény az éjszakában – Az első ismert éjszakai felvétel Budapestről

Mi vonzott 300 ezer embert a Duna-partra egy májusi estén 1903-ban? A Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársa az első ismert éjszakai Budapest-felvételről ír.