Vizuál

Egy magyar srác, aki újraértelmezte az art decót

2015.04.04. 10:30
Ajánlom
A Tiffany lámpa talán a legismertebb és legcsodálatosabb eredménye az art noveau mozgalomnak, és teljesen érthető, hogy miért. Ezek a teljes egészében kézzel készült luxus tárgyak ma talán még vonzóbbak, mint száz évvel ezelőtt voltak. MAGAZIN

A 2015-ben alapított magyar Glarecut stúdió felismerte ezt és a kor igényének megfelelő formákra kezdte el alkalmazni az évszázados tiffany-technikát.

A Glarecut fiatal tervezője, Szohátzky Dániel a technika feltalálójának, Louis Comfort Tiffany-nak a nyomdokában járva a réz fólia módszerrel készíti a festett ólomüveg lámpákat, amelyek rendkívül trendiek és egyediek. Először felvázolja az elképzeléseit, aztán a különböző szabályos vagy szabálytalan formákat térben is megtervezi, majd egy kartonból alaprajzot készít.

Dániel a lámpákhoz szükséges nagy, fehér vagy opálos üveglapokat az USA-ból rendeli, amit ő aztán a terveinek megfelelően egyénileg kiszab és éget. Azután a rézfóliát a sarkakhoz illeszti és összeállítja a háromszög, négyzet, téglalap alakú részeket térbeli formákká. Tehát tulajdonképpen az eredeti módszerrel hoz létre olyan art deco lámpákat, amelyek a mai kor ízlésének megfelelek.

Mivel minden lámpa egyedi tervezés eredménye, ezért egy-egy darab elkészítése egy-két hetet is igénybe vesz, ami jóval hosszabb idő, mint egy gyári előállítású lámpáé. Ez persze az árán is meglátszik: egy-egy különlegesebb darabért akár öt-hatszázezer forintot is elkér az alkotó.

Dániel egyébként korábban egy nemzetközi IT cég vezető webfejlesztőjeként dolgozott, amikor hobbiból elkezdett tiffany technikával lámpaernyőket készíteni. Végül a hobbija annyira a szenvedélyévé vált, hogy otthagyta jól fizető állását és megalapította a Glarecut stíúdiót, hogy teljes munkaidős üvegművessé váljon. A következő fotók az általa vezetett workshopon készültek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fortepan

Minden múlt a múltam: FORTEPAN

A népszerű Fortepan digitális fotóarchívum anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállítása.
Vizuál kult50

A gerillaszobrász és szomjas trollok költője a Kult50-ben

Kolodko Mihály a gerillaszobrairól ismert, Varró Dániel pedig A szomjas troll című kötetéért került be a Kult50-be. A két alkotó videónkban a játékról és a meséről beszélgetett, és sok közöset találtak egymásban.
Vizuál fényképTár

Szabotázs a Felszabadulási emlékmű koszorúzásán? – FényképTár

Az itt bemutatott felvételek a Rákosi- és Kádár-korszakra jellemző, kevés meglepetést tartogató protokoll riportfotóknak tűnnek. Az alábbi történet elolvasása után azonban a megörökített esemény izgalmasabb színezetet ölt.
Vizuál tűzfal

Ideiglenesnek szánták a budai tűzfalfestményt, mégis marad a kócsag

A Zsuffa Zsanna Lídia által tervezett tűzfalfestményt leszedték volna egy év elteltével, de a közönségszavazás alapján mégis marad a falon.
Vizuál ajánló

A legelső magyar absztrakt festmény is megcsodálható az újragondolt Czóbel kiállításon

Tovább folytatódik Czóbel Béla életművének bemutatása Szentendrén, a Templomdombon, a művész egykori lakóhelyén kialakított múzeumban. Az Újragondolt Czóbel 4.0. kiállítás egyik szenzációja a legkorábbi magyar absztrakt festmény.