Vizuál

Egy magyar srác, aki újraértelmezte az art decót

2015.04.04. 10:30
Ajánlom
A Tiffany lámpa talán a legismertebb és legcsodálatosabb eredménye az art noveau mozgalomnak, és teljesen érthető, hogy miért. Ezek a teljes egészében kézzel készült luxus tárgyak ma talán még vonzóbbak, mint száz évvel ezelőtt voltak. MAGAZIN

A 2015-ben alapított magyar Glarecut stúdió felismerte ezt és a kor igényének megfelelő formákra kezdte el alkalmazni az évszázados tiffany-technikát.

A Glarecut fiatal tervezője, Szohátzky Dániel a technika feltalálójának, Louis Comfort Tiffany-nak a nyomdokában járva a réz fólia módszerrel készíti a festett ólomüveg lámpákat, amelyek rendkívül trendiek és egyediek. Először felvázolja az elképzeléseit, aztán a különböző szabályos vagy szabálytalan formákat térben is megtervezi, majd egy kartonból alaprajzot készít.

Dániel a lámpákhoz szükséges nagy, fehér vagy opálos üveglapokat az USA-ból rendeli, amit ő aztán a terveinek megfelelően egyénileg kiszab és éget. Azután a rézfóliát a sarkakhoz illeszti és összeállítja a háromszög, négyzet, téglalap alakú részeket térbeli formákká. Tehát tulajdonképpen az eredeti módszerrel hoz létre olyan art deco lámpákat, amelyek a mai kor ízlésének megfelelek.

Mivel minden lámpa egyedi tervezés eredménye, ezért egy-egy darab elkészítése egy-két hetet is igénybe vesz, ami jóval hosszabb idő, mint egy gyári előállítású lámpáé. Ez persze az árán is meglátszik: egy-egy különlegesebb darabért akár öt-hatszázezer forintot is elkér az alkotó.

Dániel egyébként korábban egy nemzetközi IT cég vezető webfejlesztőjeként dolgozott, amikor hobbiból elkezdett tiffany technikával lámpaernyőket készíteni. Végül a hobbija annyira a szenvedélyévé vált, hogy otthagyta jól fizető állását és megalapította a Glarecut stíúdiót, hogy teljes munkaidős üvegművessé váljon. A következő fotók az általa vezetett workshopon készültek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.