Vizuál

Egy magyar srác, aki újraértelmezte az art decót

2015.04.04. 10:30
Ajánlom
A Tiffany lámpa talán a legismertebb és legcsodálatosabb eredménye az art noveau mozgalomnak, és teljesen érthető, hogy miért. Ezek a teljes egészében kézzel készült luxus tárgyak ma talán még vonzóbbak, mint száz évvel ezelőtt voltak. MAGAZIN

A 2015-ben alapított magyar Glarecut stúdió felismerte ezt és a kor igényének megfelelő formákra kezdte el alkalmazni az évszázados tiffany-technikát.

A Glarecut fiatal tervezője, Szohátzky Dániel a technika feltalálójának, Louis Comfort Tiffany-nak a nyomdokában járva a réz fólia módszerrel készíti a festett ólomüveg lámpákat, amelyek rendkívül trendiek és egyediek. Először felvázolja az elképzeléseit, aztán a különböző szabályos vagy szabálytalan formákat térben is megtervezi, majd egy kartonból alaprajzot készít.

Dániel a lámpákhoz szükséges nagy, fehér vagy opálos üveglapokat az USA-ból rendeli, amit ő aztán a terveinek megfelelően egyénileg kiszab és éget. Azután a rézfóliát a sarkakhoz illeszti és összeállítja a háromszög, négyzet, téglalap alakú részeket térbeli formákká. Tehát tulajdonképpen az eredeti módszerrel hoz létre olyan art deco lámpákat, amelyek a mai kor ízlésének megfelelek.

Mivel minden lámpa egyedi tervezés eredménye, ezért egy-egy darab elkészítése egy-két hetet is igénybe vesz, ami jóval hosszabb idő, mint egy gyári előállítású lámpáé. Ez persze az árán is meglátszik: egy-egy különlegesebb darabért akár öt-hatszázezer forintot is elkér az alkotó.

Dániel egyébként korábban egy nemzetközi IT cég vezető webfejlesztőjeként dolgozott, amikor hobbiból elkezdett tiffany technikával lámpaernyőket készíteni. Végül a hobbija annyira a szenvedélyévé vált, hogy otthagyta jól fizető állását és megalapította a Glarecut stíúdiót, hogy teljes munkaidős üvegművessé váljon. A következő fotók az általa vezetett workshopon készültek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.
Plusz

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.
Klasszikus

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: A napelemes poloska

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a klímaváltozásra reflektál.
Vizuál berlinale

Jeremy Ironsszal és politikai állásfoglalásokkal nyitott a Berlinale

A társadalmi, politikai kérdések iránt hagyományosan nyitott Berlini Nemzetközi Filmfesztivál csütörtök esti megnyitóján egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a Hessen tartományi Hanauban előző nap történt lövöldözés áldozatairól.
Vizuál kritika

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?
Vizuál Film

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.