Vizuál

Egy makulátlan ember a kozmoszban

2016.10.20. 13:51
Ajánlom
Egy nem mindennapi tett szükséges, de nem elégséges egy jó életrajzi drámához - talán ez a Gagarin legnagyobb tanulsága.

Vegyük szemügyre a legkiválóbb biopic-eket, a Dühöngő bikától az Amadeuson át A nyughatatlanig: öröm és bánat kavalkádjai, mi, nézők pedig a főhőssel együtt bánatba zuhanunk, majd a sikerekkel az égig emelkedünk. Jelen esetben például Gagarinnal együtt kozmoszig kellene szárnyalnunk - ehelyett viszont csak kedélyesen unatkozva szemlélődünk.

13

13 (Fotó/Forrás: Kremlin Films / Pannonia Entertainment / Freeway Entertainment)

Pedig az első ember története, aki eljutott az űrbe bővelkedik eseményekben és fordulatokban. Ezeken a film legtöbbször óvatosan átlépked, esetleg jelzésértékkel felmutatja, de ekkor is a könnyebb utat választja. A filmkészítők lelkesedése őszinte és látható, azonban azzal, hogy semmiféle konfliktust vagy ellentmondást nem akarnak ábrázolni, szobrot készítettek, nem filmet.

Gagarin szegény, paraszti családból indulva jutott el a világűrig, több ezer jelentkező előtt, egy húsz fős elit csoport minden más tagját lenyomva. Mindez flashbackekkel elevenedik meg előttünk, amelyek nagyjából a három az egyhez arányt követik, azaz csak minden negyedik visszatekintés rejt valamilyen érzelmet vagy izgalmat magában. Mivel azonban ezekben nincs linearitás vagy valamiféle vezérlő elv, a film rettentően széttöredezik. Végre jön egy rész, ami bemutatja, milyen az éhhalál határán mozgó szegény család élete a szocializmus Oroszországában - aztán vágás, semmitmondó képek a kadétiskolából, majd az űrutazás tervezése, aztán pedig maga a repülés. Mindegyik fejezetben lenne potenciál, de az a kevéske, amit kihoztak belőle, szétszórtan, össze-vissza van elhintve, így nem állnak össze egy egésszé.

Maga az űrutazás, a leginkább várt esemény már pazar kiállású és látványos - de sok izgalmat ez sem tartogat. Ami meglepő, hogy ebben a propagandaszerűen egysíkú moziban a pártelit és a vezetők bemutatása sikerült a legjobban, ezekben a részekben a humor is remekül működik.

Gagarin

Gagarin (Fotó/Forrás: Keystone / Getty Images Hungary)

És hogy mit tudunk meg Gagarinról? Lényegében semmi olyat, amit a Wikipedia ne összegezne az első pár mondatban. A forgatókönyv szerint sem hibája, sem drámái és sötét oldala nem volt - egy tisztességes családból származott, és maga is egy tisztességes családapa lett. Az űrverseny másik oldala, űrutazásának következménye szintén kimaradtak. A Gagarin főhajtásában a földet súrolja homlokával, ezzel viszont a világtörténelem egy izgalmas fejezetét egy egyenes vonalú, ívek nélküli narratívába kényszeríti bele. A filmben Gagarin űrhajójából egy húszforintossá változik, amit egyenes vonalban felrepül, majd ugyanígy a földre pottyan.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.
Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.