Vizuál

Egy makulátlan ember a kozmoszban

2016.10.20. 13:51
Ajánlom
Egy nem mindennapi tett szükséges, de nem elégséges egy jó életrajzi drámához - talán ez a Gagarin legnagyobb tanulsága.

Vegyük szemügyre a legkiválóbb biopic-eket, a Dühöngő bikától az Amadeuson át A nyughatatlanig: öröm és bánat kavalkádjai, mi, nézők pedig a főhőssel együtt bánatba zuhanunk, majd a sikerekkel az égig emelkedünk. Jelen esetben például Gagarinnal együtt kozmoszig kellene szárnyalnunk - ehelyett viszont csak kedélyesen unatkozva szemlélődünk.

13

13 (Fotó/Forrás: Kremlin Films / Pannonia Entertainment / Freeway Entertainment)

Pedig az első ember története, aki eljutott az űrbe bővelkedik eseményekben és fordulatokban. Ezeken a film legtöbbször óvatosan átlépked, esetleg jelzésértékkel felmutatja, de ekkor is a könnyebb utat választja. A filmkészítők lelkesedése őszinte és látható, azonban azzal, hogy semmiféle konfliktust vagy ellentmondást nem akarnak ábrázolni, szobrot készítettek, nem filmet.

Gagarin szegény, paraszti családból indulva jutott el a világűrig, több ezer jelentkező előtt, egy húsz fős elit csoport minden más tagját lenyomva. Mindez flashbackekkel elevenedik meg előttünk, amelyek nagyjából a három az egyhez arányt követik, azaz csak minden negyedik visszatekintés rejt valamilyen érzelmet vagy izgalmat magában. Mivel azonban ezekben nincs linearitás vagy valamiféle vezérlő elv, a film rettentően széttöredezik. Végre jön egy rész, ami bemutatja, milyen az éhhalál határán mozgó szegény család élete a szocializmus Oroszországában - aztán vágás, semmitmondó képek a kadétiskolából, majd az űrutazás tervezése, aztán pedig maga a repülés. Mindegyik fejezetben lenne potenciál, de az a kevéske, amit kihoztak belőle, szétszórtan, össze-vissza van elhintve, így nem állnak össze egy egésszé.

Maga az űrutazás, a leginkább várt esemény már pazar kiállású és látványos - de sok izgalmat ez sem tartogat. Ami meglepő, hogy ebben a propagandaszerűen egysíkú moziban a pártelit és a vezetők bemutatása sikerült a legjobban, ezekben a részekben a humor is remekül működik.

Gagarin

Gagarin (Fotó/Forrás: Keystone / Getty Images Hungary)

És hogy mit tudunk meg Gagarinról? Lényegében semmi olyat, amit a Wikipedia ne összegezne az első pár mondatban. A forgatókönyv szerint sem hibája, sem drámái és sötét oldala nem volt - egy tisztességes családból származott, és maga is egy tisztességes családapa lett. Az űrverseny másik oldala, űrutazásának következménye szintén kimaradtak. A Gagarin főhajtásában a földet súrolja homlokával, ezzel viszont a világtörténelem egy izgalmas fejezetét egy egyenes vonalú, ívek nélküli narratívába kényszeríti bele. A filmben Gagarin űrhajójából egy húszforintossá változik, amit egyenes vonalban felrepül, majd ugyanígy a földre pottyan.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Távozó ügyvezető, elmaradó programok a Fesztiválzenekarnál

Számos jövőre tervezett programot, köztük az idősotthonokba és kisgyermekeknek szervezett koncerteket kénytelen lemondani a Budapest Fesztiválzenekar a kieső TAO-forrás miatt. Leépítés kezdődött meg a háttérstábban.
Klasszikus

Ha a rezesek viccelni kezdenek...

... csinálják úgy, mint ez az öt plusz egy fickó. Most, amikor kis hangszórókon hallgatunk zenét, mindennél fontosabb, hogy megismertessük a legkisebbekkel az élő zene izgalmait. A Brass In Five harsány humorral és a hangszereik sokféle hasznosításával végzik ezt a munkát.
Klasszikus

A karmester nem közlekedési rendőr

Kitűnő hegedűsből lett rendkívüli karmester. Takács-Nagy Gábor energiája a színpadon a zenét szolgálja, interjú közben pedig az őszinte beszélgetés záloga. Október elején, egy budapesti zenekari próba és egy mesterkurzus közben kerestük fel az Egyesült Királyságban élő művészt.
Vizuál

Másfél méteres hollywoodi óriás: 75 éves Danny DeVito

Szóljatok a köpcösnek, Ikrek, Junior, Batman – csak néhány azok közül a filmek közül, amelyek sokak kedvencévé tették Danny DeVitót, aki 150 centis magasságával Hollywood egyik legnagyobb sztárja.
Klasszikus

Az EU is elismerte a Kodály-módszeren alapuló digitális tudásközpontot

A zeneoktatás innovatív módszereinek kidolgozására létrejött digitális zenepedagógiai tudásközpont, a Kodály HUB az első magyar vezetésű felsőoktatási Erasmus-projekt, amely „Jó Gyakorlat” és „Sikertörténet” minősítést is nyert.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A művészet ajándék! – karácsonyi kortárs műtárgyvásár az ÚjMűhely Galériában

Különleges karácsonyi vásárral várjuk látogatóinkat november 20-tól az ÚjMűhely Galériában! A szentendrei MANK Nonprofit Kft. és az ÚjMűhely Galéria A művészet ajándék! címmel ünnepi programmal készül az adventi időszakra.
Vizuál ajánló

A somlói vár és egy film is építészeti díjat kapott

Kihirdették a DECODE pályázat eredményét a Faur Zsófi Galériában, ahol a pályaművekből rendezett kiállítás is megtekinthető november 20-ig.
Vizuál Film

Ceauşescu önéletrajz, Chuck Norris és a román új hullám remekei a Román Filmhéten

A rendszerváltás 30. évfordulóján a visszatekintésé, az emlékezésé a főszerep a 14. Román Filmhéten. A filmhetet A hegyek szigete nyitja, Corneliu Porumboiu Cannes-i versenyfilmjét premier előtt vetíti az Uránia kedd este.
Vizuál díj

Izraeli ügyvédnőről szóló film nyerte a Verziót 

Átadták a 16. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál díjait szombat este Budapesten, amelyen Rachel Leah Jones és Philippe Bellaiche munkája, Az ügyvéd kapta a legjobb emberi jogi film díját.
Vizuál videó

Megmentők vagy újraalkotók? – Polgárdi Ákos és Seres András a Kult50-ben

Mi időtálló és mi nem? Megvárjuk, hogy ez kiderüljön valamiről, vagy még idő előtt lecseréljük? Látszódnia kell valamin, hogy az kortárs? És hogyan maradhat háttérben egy restaurátor munkája az eredeti műhöz képest? Ezeket a témákat is érintettük Polgárdi Ákos grafikussal és Seres András restaurátorral.