Vizuál

Egy makulátlan ember a kozmoszban

2016.10.20. 13:51
Ajánlom
Egy nem mindennapi tett szükséges, de nem elégséges egy jó életrajzi drámához - talán ez a Gagarin legnagyobb tanulsága.

Vegyük szemügyre a legkiválóbb biopic-eket, a Dühöngő bikától az Amadeuson át A nyughatatlanig: öröm és bánat kavalkádjai, mi, nézők pedig a főhőssel együtt bánatba zuhanunk, majd a sikerekkel az égig emelkedünk. Jelen esetben például Gagarinnal együtt kozmoszig kellene szárnyalnunk - ehelyett viszont csak kedélyesen unatkozva szemlélődünk.

13

13 (Fotó/Forrás: Kremlin Films / Pannonia Entertainment / Freeway Entertainment)

Pedig az első ember története, aki eljutott az űrbe bővelkedik eseményekben és fordulatokban. Ezeken a film legtöbbször óvatosan átlépked, esetleg jelzésértékkel felmutatja, de ekkor is a könnyebb utat választja. A filmkészítők lelkesedése őszinte és látható, azonban azzal, hogy semmiféle konfliktust vagy ellentmondást nem akarnak ábrázolni, szobrot készítettek, nem filmet.

Gagarin szegény, paraszti családból indulva jutott el a világűrig, több ezer jelentkező előtt, egy húsz fős elit csoport minden más tagját lenyomva. Mindez flashbackekkel elevenedik meg előttünk, amelyek nagyjából a három az egyhez arányt követik, azaz csak minden negyedik visszatekintés rejt valamilyen érzelmet vagy izgalmat magában. Mivel azonban ezekben nincs linearitás vagy valamiféle vezérlő elv, a film rettentően széttöredezik. Végre jön egy rész, ami bemutatja, milyen az éhhalál határán mozgó szegény család élete a szocializmus Oroszországában - aztán vágás, semmitmondó képek a kadétiskolából, majd az űrutazás tervezése, aztán pedig maga a repülés. Mindegyik fejezetben lenne potenciál, de az a kevéske, amit kihoztak belőle, szétszórtan, össze-vissza van elhintve, így nem állnak össze egy egésszé.

Maga az űrutazás, a leginkább várt esemény már pazar kiállású és látványos - de sok izgalmat ez sem tartogat. Ami meglepő, hogy ebben a propagandaszerűen egysíkú moziban a pártelit és a vezetők bemutatása sikerült a legjobban, ezekben a részekben a humor is remekül működik.

Gagarin

Gagarin (Fotó/Forrás: Keystone / Getty Images Hungary)

És hogy mit tudunk meg Gagarinról? Lényegében semmi olyat, amit a Wikipedia ne összegezne az első pár mondatban. A forgatókönyv szerint sem hibája, sem drámái és sötét oldala nem volt - egy tisztességes családból származott, és maga is egy tisztességes családapa lett. Az űrverseny másik oldala, űrutazásának következménye szintén kimaradtak. A Gagarin főhajtásában a földet súrolja homlokával, ezzel viszont a világtörténelem egy izgalmas fejezetét egy egyenes vonalú, ívek nélküli narratívába kényszeríti bele. A filmben Gagarin űrhajójából egy húszforintossá változik, amit egyenes vonalban felrepül, majd ugyanígy a földre pottyan.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Színház

A Candide és a Szólít a szörny nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

Második alkalommal rendezték meg a virtuális térben az eSzínház Fesztivált, melynek keretében szeptember 16. és 25. között 18 színház 19 produkcióját láthatta a közönség. Az online szemlét négy kontinens 23 országából követték a nézők, a fesztivál végével a zsűri és a közönség döntött a legjobb produkciókról és alkotókról.
Klasszikus

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.
Színház

A párkereső kukucskálás művészete – Kritika a Szerelem című előadásról

Különböző színházi világokból érkező impulzusok találkoznak a dunaújvárosi Bartók Színház és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata közös produkciójában. Barta Lajos Szerelem című darabjának szeptember 23-án tartott bemutatójáról Gabnai Katalin színikritikus írta le gondolatait közösségi oldalán. A megjelent írást a szerző engedélyével közöljük.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Vizuál hír

Tiszteletbeli lovagi címet kapott John Williams

A 91 éves amerikai zeneszerző is szerepel II. Erzsébet utolsó kitüntetési listáján. A tiszteletbeli lovagi címmel filmzenei életművét ismerik el.
Vizuál ajánló

Nem fordíthatjuk el a fejünket – Film készült az időskori demenciáról

Valós történetet dolgoz fel Vámos Zoltán orvos, filmrendező és forgatókönyvíró időskori demenciáról szóló kisjátékfilmje, amelyet szeptember 28-tól láthatnak az érdeklődők.
Vizuál hír

A gép szívében című filmet indítja az Oscar-díjért Bulgária

Martin Makariev alkotását indítja az Anya című film helyett Bulgária a 2023-as Oscar-díj legjobb nemzetközi film kategóriájában. A történet a kommunista Bulgáriába kalauzolja el a nézőket, ahol egy fegyenccsoport túszdrámába keveredik.
Vizuál ajánló

Artists in Residence – különleges programmal készül a Babel Camp Balatonbogláron

A boglári Babel Camp főképp azért csatlakozott a VEB2023 EKF Kultháló programjához, hogy a szezonon kívül is kulturális programokat biztosíthassanak a tó déli partján. Ennek kapcsán szeptember 25. és október 25. között összművészeti alkotótáborral várják a művészetek iránt érdeklődőket.