Vizuál

Egy márka, négy gyerek és rengeteg kreativitás

2020.05.13. 12:30
Ajánlom
Kopócs Éva, a Maminvent márka megteremtője, az első tudatos alkotók között alapította meg vállalkozását, és a funkcióval nem rendelkező anyagok újragondolását tűzte ki célul: izgalmas ékszerek, kiegészítők és sajátos filozófia jellemzi a brandet.

Mesélj kérlek a márka keletkezéséről: mit jelent a szó, hogy Maminvent és mi áll mögötte?

KopocsEvi5-121414.jpg

Kopócs Éva (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

2012-ben úgy döntöttem, hogy nem a fióknak fogok alkotni, hanem az olyan anyukák egyike szeretnék lenni, aki egy következő szintre emeli a hobbiját, és üzletet épít maga köré.

Kerestem egy olyan nevet, ami kifejezi azt, ami vagyok, és azt is, amit csinálok, továbbá fontos szempont volt, hogy könnyen kiejthető legyen magyarul és angolul is. Mivel a márka indításakor egy nagyadag félszegséget éreztem, jólesett egy kicsit elbújni a mozaikszó mögé. A „mami" egyértelmű utalás az anyaságra, az „invent" pedig az újításokat, az általam kitalált, „feltalált", újragondolt megoldásokat fedi le: így született meg a Maminvent.

Hogyan tudsz egyensúlyt tartani az alkotó folyamatok, a workshopok, a vásárok és a család között?

Azért tartottam jó ötletnek az alkotói életmódot választani, mert lelki szemeim előtt lebegett az, ahogyan majd a családom szerves részévé tud válni az alkotás, és együtt tud fejlődni, nőni a gyerekeimmel. Nem torpantam meg egy pillanatra sem, még akkor sem, amikor három éve megszületett Mendel, és hat főre növekedett a család, mert nem éreztem azt, hogy választanom kellene bármi között.

A tevékenységeimet és a feladataimat mindig az adott körülményekhez tudom szabni, miközben a fejlődés is folyamatos.

KopocsEvi2-121406.jpg

A négy fiúból kettő már beszáll segíteni. (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Persze rengeteg szervezéssel, logisztikával, kompromisszummal és lemondással is jár a sok feladat. Sőt, egyensúly sincs mindig, és előfordul, hogy valamelyik terület háttérbe kerül és megsínyli az egyszerre és sokfelé figyelést; ekkor újratervezek, és átrendezem a prioritásokat. A fiaim pedig egyre nagyobbak, és beigazolódott, amit megálmodtam magunknak: elkísérnek vásárokra, workshopokra és igazi, komoly segítséget jelentenek már. Élvezem a fejlődést, a közös alkotást, a közösen szerzett élményeket és a szabadságot, amit nyújt nekem az alkotói létforma.

Egy vidéken alkotónak milyen lehetőségei vannak a fővárosban megjelenni, és milyen hatásai vannak a Debrecenen kívüli megjelenéseknek a márkaismertségre?

Engem leginkább megtaláltak ezidáig a lehetőségek: vagy olyan csoportokat ismertem meg, akiken keresztül engem is megkerestek, vagy közösen jelentünk meg eseményeken. Egyik szervezője vagyok a debreceni Csak Design vásároknak, és nem titkolt

KopocsEvi3-121407.jpg

KopócsÉva egyik munkája (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a vidéken működő alkotókra, és a Budapest vonzáskörzetén kívül eső területekben rejlő művészi, alkotói potenciálra.

Korábban vágytam arra, hogy minél messzebbre eljusson a nevem, akár külföldre is, de egy ideje azt érzem, bőven megelégszem azzal, hogy helyben szeretik a termékeimet: szembe jönnek velem az utcán a táskáim, a hölgyek pedig várják az alkalmakat, ahol találkozhatunk, beszélgethetünk és közösen alkothatunk. Feltöltenek ezek a személyes találkozások, örülök a visszajelzéseknek és annak, mikor látom, hogyan viselkedik egy termékem használat közben, akár több év után.

Mennyire éled a mindennapokat is a tudatos felhasználás és újrahasznosítás jegyében?

Igyekszünk keveset költeni tárgyakra: ha mégis szükségünk van valamire, akkor sokszor használtan szerezzük be; többek között a ruhák nagy részét is, plusz a fiúk egymás ruháiba nőnek bele; és kulaccsal, szendvicses dobozokkal járnak iskolába; kiemelten figyelünk a vízfogyasztásra, és komposztálunk.

Az egyik következő nagy lépés a csomagolásmentes vásárlás bevezetése lehetne, szerencsére már erre is van lehetőség.

Melyek a legkedvesebb emlékeid a márkádhoz kapcsolódóan?

Rengeteg nagyon kedves emlékem van! Azok a pillanatok tűnnek még mindig hihetetlennek, amikor egy vásáron a pultomnál sor alakul ki és hirtelen azt sem tudom, kinek mit mutassak meg. Akkor is mindig megdobban a szívem, mikor a közösségi oldalakat tekergetve fotókon feltűnik egy ékszerem vagy táskám.

KopocsEvi4-121409.jpg

Kopócs Éva munkái (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Van egy nagyon intim emlékem is: tisztán emlékszem arra a délutánra, amikor megtudtam, hogy egy negyedik gyermek fog érkezni hozzánk. Egy nagyon furcsa, nyugodt lelkiállapotban ültem le dolgozni; előttem van az is, amit készítettem, egy piros mintás nyakkendőből varrtam neszesszert, miközben kavarogtak a gondolataim. Próbáltam előrevetíteni, hogy milyen változásokkal fog járni öt év után egy negyedik gyerkőc - az viszont meg sem fordult a fejemben, hogy szüneteltessem a Maminventet, mert tudtam, hogy minden meg fog oldódni valahogyan.

Ez a belső nyugalom végig megmaradt, sőt, egy szintugrást is hozott a várandóságom, mert sok új dolgot próbáltam ki, amiket azóta is készítek.

Milyen érzésekkel érkezel a Pesti Vigadó Maminvent workshopjára?*

Már a tavalyi Nyitott Ház programon is magával ragadott az épület miliője és az ott dolgozók szívélyessége, kedvessége. Megtisztelő lesz újra a csodálatos épületben vendégeskedni. Ha sikerül megoldani, akkor idén két fiam is elkísér. Tavaly a legnagyobb volt velem, és hatalmas élményt jelentett számára is a környezet. A teltházas workshop mindkettőnknek maradandó élményt nyújtott, abból a szempontból is, hogy ilyen sok résztvevővel akkor találkoztunk először. Feladta a leckét, de bebizonyosodott, hogy jó csapat vagyunk!

Nyirő Nikolett interjúja

*A Pesti Vigadóba tervezett programok a Kormánydöntés értelmében nem kerülnek megrendezésre, a Pesti Vigadó 2020. március 18-ától zárva tart. További információ

(Támogatott tartalom)

 

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Hatszor nősült az egyik leghíresebb agglegényt alakító színész

A még kardigánjaiban is hódító angolt Szexi Rexinek becézték a lapok. Hasonlóan ironikus, hogy legismertebb alakításai között több musical is van, pedig saját bevallása szerint alig pár hangot tud énekelni. Rex Harrison neve egybe forrt a My Fair Lady Higgins professzorával.
Vizuál morgan freeman

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.
Vizuál gyász

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál portré

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Vizuál interjú

A hazai vásárlókra épít a közeljövőben a Faur Zsófi Galéria

„Meg fog változni a piac, a lokális vásárlókra kell felkészülni” – mondja Faur Zsófi, a Faur Zsófi Galéria tulajdonosa és vezetője, aki nagyon szeretné, ha az lenne ennek az elmúlt két hónapnak a tapasztalata, hogy igenis fontosak a lokális közösségek, a család, a barátok. Ők is ezt erősítik a Bartók Béla úton, azaz a Bartók Béla Boulevard-on, ahol a Kulturális Tizenegy Egyesület elnökeként online fesztivál szervezését vezeti.