Vizuál

Egy minden irányba kritikus politikai kabaré – a közélet abszurditásait bemutató tárlat nyílt a XV. kerületben

2024.05.22. 13:25
Ajánlom
Hogy a politika az elmúlt években teljességgel rátelepedett az emberek hétköznapjaira, jól jelzi, hogy már a kortárs design tárgyakon is találkozhatunk a legemlékezetesebb közéleti botrányokkal. Ilyen alkotásokkal ismerkedhet meg a látogató a re-Akció elnevezésű tárlaton. Ennek kapcsán beszélgettünk Nemes Takách Katával.

Május 15-én nyílt meg a XV. kerületi Csokonai Rendezvényházban a re-Akció címet viselő kiállítás, amely keserédes és eklektikus látleletet nyújt Magyarország elmúlt éveinek politikai hangulatáról. A június 21-ig látogatható tárlat célja bemutatni, miként reagál a kortárs design a közélet témáira, botrányaira.

A gyűjtemény anyagát az UPSZ Stúdió állította össze, saját tárgyaik mellett találkozhatunk még az éviköt, a pop portré, a Hegyvidéki manufaktúra, a Renyagyár, a Szia+ és a Verkstaden Budapest alkotásaival is. A  XV. kerületben látható designtermékek eredetileg nem a kiállításra készültek.

442391456_979157757549129_8966505000769378074_n-161607.jpg

re-Akció kiállítás a XV. kerületi Csokonai Rendezvényházban (Fotó/Forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

„A kiállított tárgyak közös pontja, hogy mindegyik az elmúlt évek valamely közéleti eseményére reagál. Igyekeztünk sokféle feldolgozást bemutatni, hiszen a kortárs designerek elképesztően kreatívan nyúltak a témához. A klasszikus képi megoldások mellett helyet kapnak kiegészítők – a sapkától a vászonszatyron át a zokniig –, hétköznapi tárgyak – mint egy persely, egy szívószál vagy egy mérőszalag –, de nagyobb ívű installációs elemek is megjelennek a tárlaton” – fogalmazott lapunknak Nemes Takách Kata szinkronszínész, díszlet- és jelmeztervező, hozzátéve, hogy a tárgyak önmagukban is megállják a helyüket, de így, együttesen összeállhat belőlük egy szürreális látlelet Magyarország elmúlt öt-tíz évéről.

Kitért arra is, az elsődleges szempontjuk az volt, hogy a tárgyak szellemesek és kivitelezésükben igényesek legyenek, mivel

fontosnak tartják, hogy a humor forrása ne a személyeskedés legyen, hanem egy jelenséget dolgozzon fel, lehetőleg minél kreatívabban.

442424057_979157854215786_6252741296233956888_n-161606.jpg

re-Akció kiállítás a XV. kerületi Csokonai Rendezvényházban (Fotó/Forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

Nemes Takách Kata szerint az alkotók általánosságban az életről beszélnek munkáik által, így a közéleti botrányok megjelenése a design tárgyakon azt jelzi, hogy a politika manapság erősen rányomja a bélyegét az életünkre. „Hogy ez jó vagy rossz, és hogy ennek mi az oka, az más kérdés, mindenesetre ahogy a kiállítás is mutatja: tény. Elég csak beülni egy kávézóba, vagy a tömegközlekedésen nyitott füllel utazni, a közbeszédben is vastagon jelen van a közélet. Átitatja a hétköznapjainkat.

A tárlaton megjelenő tárgyak egyfajta korlenyomatok

– fogalmazott az alkotó.

Mint fogalmazott, a kiállítás egyszerre görbe tükör, emlékeztető, valamint lehetőséget ad a ventillációra is. „Az élmény talán egy minden irányba kritikus politikai kabarékhoz hasonlítható. Az unikális benne az, hogy itt nem egy előadásról, hanem kreatív tárgyakról van szó. És egy kiállítás több teret enged a néző fantáziájának” – fejtette ki. Hozzátette, tapasztalataik szerint azok, akik végignézik a gyűjteményt, sokszor a fejükhöz kapnak, mert eszükbe jutnak olyan közéleti ügyek, amelyekről már el is feledkeztek.

441884678_979157810882457_5074148291948407951_n-161605.jpg

re-Akció kiállítás a XV. kerületi Csokonai Rendezvényházban (Fotó/Forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

Felvetésünkkel, miszerint az irónia bár enyhíti a szorongásunk, de egyúttal a tehetetlenségünket is jelzi, azt, hogy nem tudunk megoldást találni a problémánkra, jelen esetben a magyar politikai diskurzus elzüllésére, Nemes Takách Kata egyetértett: „Az alkotásokat is sok esetben a tehetetlenség szülte. Dehát ez van. Ha körülnézek én sok embert látok, aki tehetetlennek érzi magát. A kiállítás nem ad megoldást, de nem is célja. Még véletlenül sem agitál, és nem szolgál semmilyen politikai irányt. Emberi értékek mellett áll ki, és egyszerűen feldolgozza a közelmúlt abszurdumait. Teszi mindezt fanyar humorral, a ránk oly jellemző »sírva vigadó« virtusban, hétköznapi tárgyakba öntve. És örülünk, ha ezzel enyhíti a szorongást. Mert szerintünk az nem kevés.”

További részletek a Csokonai15 oldalán.

Támogatott tartalom

Fejléckép: re-Akció kiállítás a XV. kerületi Csokonai Rendezvényházban (Fotó/Forrás: Csokonai Nonprofit Kft.)

Csokonai Nonprofit Kft.

Ha szigorúan a jogszabályokból következő tényeknél maradunk, akkor a Csokonai Nonprofit Kft. a XV. kerület közművelődési, kulturális és kommunikációs gazdasági társasága. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán ellátja a kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési, kulturális és tájékoztatási feladatokat.

Szabadabban fogalmazva: a Csokonai Nonprofit Kft. az a cég, amely igyekszik a közművelődési, kulturális és kommunikációs területek integrációjával a 21. század kihívásaira közösségteremtő válaszokat találni. Úgy, hogy ezek körül minőségi, kortárs rendezvények jöjjenek létre.

A Csokonai Nonprofit Kft. tudja, hogy a társadalmi és gazdasági környezet körülöttünk olyan mértékben változik, amelyhez az elmúlt évtizedekben kialakult módszerek már nem képesek alkalmazkodni. Ezért új utakat keres annak érdekében, hogy egy jó múltú intézmény közép és hosszú távon ne csak megőrizhesse értékeit, megóvhassa kis közösségeit, hanem méltó helyet foglaljon el a Főváros kulturális térképén.

Jegyvásárlás

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője

A Balázs Béla-díjas filmkritikust, a Filmvilág legrégebbi állandó munkatársát élete 69. évében, rövid, de súlyos betegség után érte a halál június 11-én. Fájdalmak nélkül, méltóságban és családja körében hunyt el – adta hírül a Filmvilág szerkesztősége.
Vizuál ajánló

Gyermekkori szimbólumok újraértelmezésére épülő kiállítás nyílik Balatonfüreden

Június 15-én 19 órakor Nemes Márton képzőművész beszédével nyílik Getto József és Menyhárt Marcell szobrászművészek Playroom című kiállítása a balatonfüredi Zsdrál Galériában.
Vizuál ajánló

Berlioztól Eötvös Péterig – kihagyhatatlan premierek a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Június 12. és 15. között rendezik meg az ország legnagyobb filmes szemléjét, a Magyar Mozgókép Fesztivált, új nevén a MOZ.GO-t. Az elmúlt évek sikerfilmjei, illetve a klasszikusok mellett idén is számos premierrel készülnek a szervezők.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Húsz éve csak a Zene van

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal annak a titkába avat be minket, hogyan sikerült rávennie Bonót, hogy kifejezetten az ő kamerájába nézve pózoljon egy koncerten. 
Vizuál hír

Újabb öt évig Baán László vezetheti a Szépművészeti Múzeumot

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter újabb öt évre az eddigi főigazgatót bízta meg a Szépművészeti Múzeum vezetésével. Baán László kinevezése november végén jár le.