Vizuál

Egy napra hazavihetsz egy Picassót

2019.03.23. 13:35
Ajánlom
...csak meg kell indokolni, miért szeretnéd, ha a te lakásod falán lógna. Az ötlet, amivel egy Picasso-kiállítást reklámoznak, kicsit olyan, mintha egy Hamupipőke-rajongó műgyűjtő fejéből pattant volna ki. Megkapod a képet, de mindössze egyetlen napra. Arról nincs információnk, hogy akkor vinnék vissza a múzeumba, mikor éjfélt üt az óra, de úgy lenne stílusos.

Ha eddig mindössze a megfelelő összeg hiánya tartott vissza attól, hogy otthon is legyen egy eredeti Picasso-festményed és ráadásul Svájcban élsz, akkor itt az alkalom! A #myprivatepicasso projektben a bázeli Beyeler Alapítvány felajánlotta egy szerencsés lakosnak, hogy egy napra az otthonában tudhassa Pablo Picasso egyik, a kollekciójába tartozó alkotását. Az anyagi hátteret a Swisscom telekommunikációs cég biztosítja, aki egyúttal a Fiatal Picasso: Kék és Rózsaszín korszak című, május 26-ig látható kiállítás szponzora is.

tumblr_p6f4caEw331v90ezqo1_1280-182213.jpg

Pablo Picasso: Dora Maar portréja (1939)

Ahhoz, hogy a festmény valóban megérkezzen valakinek ez otthonába a művészetrajongónak meg is kell indokolnia, hogy miért épp ők érdemelné meg a festő szeretőjéről és múzsájáról, a francia művészről, Dora Maarról készült 1939-es portrét.

A jelentkezőknek részletesen meg kell magyarázniuk, hogy mik a terveik arra a napra, amelyet a műalkotás a lakásukban töltene. A pályázathoz egy fotót vagy videót is csatolni kell

és a #myprivatepicasso hashtaggel kell ellátni. A jelentkezési határidő április 1.. A győztest közönségszavazással választják ki, de a döntő szó egy a múzeum és a Swisscom képviselőiből álló zsűrié lesz. Hogy a nyereményt pontosan mikor lehet beváltani, az kicsit ellentmondásos: az egyik forrás szerint április 16-át, a másik szerint április 19-ét tölti majd a festmény a nyertes otthonában. 

"Szerettük volna a művészetet hozzáférhetővé tenni és közelebb hozni a nagyközönséghez, olyanokhoz is, akik esetleg nem járnak múzeumba" - árulta el a Beyeler Alapítvány igazgatója, Sam Keller a szokatlan verseny hátterét.

A többmillió frankot érő festmény biztonságára a Swisscom felügyel a rendhagyó magánkiállítás alatt.

Kifejlesztettek egy "okoskeretet", amelyben lesz nyomkövető, hőmérő és páratartalom mérő, illetve egy lézeres érzékelő, amely bekapcsol egy riasztót, ha valaki túl közel megy a képhez.

(via, The Local, The Artnet)

Halálos betegek utolsó kívánságát teljesíti egy alapítvány a Rembrandt-kiállításon

Kapcsolódó

Halálos betegek utolsó kívánságát teljesíti egy alapítvány a Rembrandt-kiállításon

Több ágyhoz kötött vagy súlyos betegségben szenvedő utolsó kívánsága volt már, hogy szeretné még látni Rembrandt valamelyik művét. Különösen az Éjjeli őrjárat számít népszerű kérésnek. Nekik segít egy holland jótékonysági szervezet, hogy teljesüljön a vágyuk és eljuthassanak a számukra különösen fontos helyekre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Lélekben mindenki Indiában él – A Baltazár Színház elérhetővé teszi fesztiválnyertes filmjét

A Baltazár Színház egész társulata március 13-án Mumbaiba utazott volna, fellépni a Pitypang és a Por című előadásokkal. Egy nappal az út előtt zárta le határait India. Maradtunk és megértettük, hogy a mostani időszak a belső utazásról szól.
Vizuál galéria

A rokokó sztárfestője még a gipszstukkókat is belekomponálta freskóiba

Giovanni Battista Tiepolo a mennyezetet égbolttá változtatta, arisztokrata megbízóit szinte istenként ábrázolta. Kétszázötven éve, 1770. március 27-én halt meg a 18. századi dekoratív festészet legnagyobb alakja, "Velence legjobb festője". 
Vizuál fotó

KÉP-regény: Gondolatok a könyvtárban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról elmélkedik, mit jelent egy fotósnak a kihalt város, illetve mennyire kihaltak valójában az utcák.
Vizuál hír

Tragikus adatvesztés történt – A látogatók segítségét kéri az Aba-Novák Galéria

A Leányfalun működő XX. századi és kortárs galéria egy technikai meghibásodás miatt elveszítette kiállításainak dokumentációját.
Vizuál interjú

„…a mozgókép sokrétű katartikus élménye”

Dárday István Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendező, az MMA rendes tagja idén ünnepli 80. születésnapját. A Balázs Béla Stúdióról, a dokumentum-játékfilmek lényegéről és filmjeik civil szereplőiről beszélgettünk. Lesti Árpád interjúja.