Vizuál

Egy napra hazavihetsz egy Picassót

2019.03.23. 13:35
Ajánlom
...csak meg kell indokolni, miért szeretnéd, ha a te lakásod falán lógna. Az ötlet, amivel egy Picasso-kiállítást reklámoznak, kicsit olyan, mintha egy Hamupipőke-rajongó műgyűjtő fejéből pattant volna ki. Megkapod a képet, de mindössze egyetlen napra. Arról nincs információnk, hogy akkor vinnék vissza a múzeumba, mikor éjfélt üt az óra, de úgy lenne stílusos.

Ha eddig mindössze a megfelelő összeg hiánya tartott vissza attól, hogy otthon is legyen egy eredeti Picasso-festményed és ráadásul Svájcban élsz, akkor itt az alkalom! A #myprivatepicasso projektben a bázeli Beyeler Alapítvány felajánlotta egy szerencsés lakosnak, hogy egy napra az otthonában tudhassa Pablo Picasso egyik, a kollekciójába tartozó alkotását. Az anyagi hátteret a Swisscom telekommunikációs cég biztosítja, aki egyúttal a Fiatal Picasso: Kék és Rózsaszín korszak című, május 26-ig látható kiállítás szponzora is.

tumblr_p6f4caEw331v90ezqo1_1280-182213.jpg

Pablo Picasso: Dora Maar portréja (1939)

Ahhoz, hogy a festmény valóban megérkezzen valakinek ez otthonába a művészetrajongónak meg is kell indokolnia, hogy miért épp ők érdemelné meg a festő szeretőjéről és múzsájáról, a francia művészről, Dora Maarról készült 1939-es portrét.

A jelentkezőknek részletesen meg kell magyarázniuk, hogy mik a terveik arra a napra, amelyet a műalkotás a lakásukban töltene. A pályázathoz egy fotót vagy videót is csatolni kell

és a #myprivatepicasso hashtaggel kell ellátni. A jelentkezési határidő április 1.. A győztest közönségszavazással választják ki, de a döntő szó egy a múzeum és a Swisscom képviselőiből álló zsűrié lesz. Hogy a nyereményt pontosan mikor lehet beváltani, az kicsit ellentmondásos: az egyik forrás szerint április 16-át, a másik szerint április 19-ét tölti majd a festmény a nyertes otthonában. 

"Szerettük volna a művészetet hozzáférhetővé tenni és közelebb hozni a nagyközönséghez, olyanokhoz is, akik esetleg nem járnak múzeumba" - árulta el a Beyeler Alapítvány igazgatója, Sam Keller a szokatlan verseny hátterét.

A többmillió frankot érő festmény biztonságára a Swisscom felügyel a rendhagyó magánkiállítás alatt.

Kifejlesztettek egy "okoskeretet", amelyben lesz nyomkövető, hőmérő és páratartalom mérő, illetve egy lézeres érzékelő, amely bekapcsol egy riasztót, ha valaki túl közel megy a képhez.

(via, The Local, The Artnet)

Halálos betegek utolsó kívánságát teljesíti egy alapítvány a Rembrandt-kiállításon

Kapcsolódó

Halálos betegek utolsó kívánságát teljesíti egy alapítvány a Rembrandt-kiállításon

Több ágyhoz kötött vagy súlyos betegségben szenvedő utolsó kívánsága volt már, hogy szeretné még látni Rembrandt valamelyik művét. Különösen az Éjjeli őrjárat számít népszerű kérésnek. Nekik segít egy holland jótékonysági szervezet, hogy teljesüljön a vágyuk és eljuthassanak a számukra különösen fontos helyekre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Jazz/World

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Tánc

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál tűz

Kimentették a Notre-Dame festményeit

Az utolsó festményeket, 15 darab 17. századi képet is átszállították pénteken a tűzvész pusztította párizsi Notre-Dame-ból a Louvre múzeumába, miután a műkincseket és ereklyéket már az elmúlt napokban kimenekítették a katedrálisból.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: A Notre-Dame lángjai

Ezt az egészet igazándiból sosem akartam megírni, de most olyan helyzetet teremtett az élet, hogy egyszerűen muszáj! 1992 nyarát Párizsban hédereltem végig egy cimbimmel, és ez megváltoztatta az egész életemet. Előtte ugyanis szerelmes voltam, utána meg már nem. Miközben állítólag Párizs a szerelmesek városa. Hát, nekem sikerült ezt is inverzben lehozni!
Vizuál Cannes 2019

A nagy visszatérők fesztiváljának ígérkezik Cannes

Jim Jarmusch zombifilmjével nyílik a 72. cannes-i fesztivál május 14-én. Visszatér és versenybe száll az Arany Pálmáért Pedro Almodóvar, Ken Loach, Xavier Dolan, Terrence Malick és a Dardenne fivérek is, a zsűri elnöke Alejandro González Inárritu lesz.
Vizuál fényképTár

Róbert bácsi – jótevő vagy csaló?

A nagylelkű adakozót mindenki csak így ismerte Budapesten: Róbert bácsi. A városhoz tartozó egyik jellegzetes figura volt ő. Hogy ki is ő valójában, az már a kortársaknak is komoly fejtörést okozott, sőt rendőrségi nyomozás is volt az ügyben..
Vizuál interjú

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel.