Vizuál

Egy napra hazavihetsz egy Picassót

2019.03.23. 13:35
Ajánlom
...csak meg kell indokolni, miért szeretnéd, ha a te lakásod falán lógna. Az ötlet, amivel egy Picasso-kiállítást reklámoznak, kicsit olyan, mintha egy Hamupipőke-rajongó műgyűjtő fejéből pattant volna ki. Megkapod a képet, de mindössze egyetlen napra. Arról nincs információnk, hogy akkor vinnék vissza a múzeumba, mikor éjfélt üt az óra, de úgy lenne stílusos.

Ha eddig mindössze a megfelelő összeg hiánya tartott vissza attól, hogy otthon is legyen egy eredeti Picasso-festményed és ráadásul Svájcban élsz, akkor itt az alkalom! A #myprivatepicasso projektben a bázeli Beyeler Alapítvány felajánlotta egy szerencsés lakosnak, hogy egy napra az otthonában tudhassa Pablo Picasso egyik, a kollekciójába tartozó alkotását. Az anyagi hátteret a Swisscom telekommunikációs cég biztosítja, aki egyúttal a Fiatal Picasso: Kék és Rózsaszín korszak című, május 26-ig látható kiállítás szponzora is.

tumblr_p6f4caEw331v90ezqo1_1280-182213.jpg

Pablo Picasso: Dora Maar portréja (1939)

Ahhoz, hogy a festmény valóban megérkezzen valakinek ez otthonába a művészetrajongónak meg is kell indokolnia, hogy miért épp ők érdemelné meg a festő szeretőjéről és múzsájáról, a francia művészről, Dora Maarról készült 1939-es portrét.

A jelentkezőknek részletesen meg kell magyarázniuk, hogy mik a terveik arra a napra, amelyet a műalkotás a lakásukban töltene. A pályázathoz egy fotót vagy videót is csatolni kell

és a #myprivatepicasso hashtaggel kell ellátni. A jelentkezési határidő április 1.. A győztest közönségszavazással választják ki, de a döntő szó egy a múzeum és a Swisscom képviselőiből álló zsűrié lesz. Hogy a nyereményt pontosan mikor lehet beváltani, az kicsit ellentmondásos: az egyik forrás szerint április 16-át, a másik szerint április 19-ét tölti majd a festmény a nyertes otthonában. 

"Szerettük volna a művészetet hozzáférhetővé tenni és közelebb hozni a nagyközönséghez, olyanokhoz is, akik esetleg nem járnak múzeumba" - árulta el a Beyeler Alapítvány igazgatója, Sam Keller a szokatlan verseny hátterét.

A többmillió frankot érő festmény biztonságára a Swisscom felügyel a rendhagyó magánkiállítás alatt.

Kifejlesztettek egy "okoskeretet", amelyben lesz nyomkövető, hőmérő és páratartalom mérő, illetve egy lézeres érzékelő, amely bekapcsol egy riasztót, ha valaki túl közel megy a képhez.

(via, The Local, The Artnet)

Halálos betegek utolsó kívánságát teljesíti egy alapítvány a Rembrandt-kiállításon

Kapcsolódó

Halálos betegek utolsó kívánságát teljesíti egy alapítvány a Rembrandt-kiállításon

Több ágyhoz kötött vagy súlyos betegségben szenvedő utolsó kívánsága volt már, hogy szeretné még látni Rembrandt valamelyik művét. Különösen az Éjjeli őrjárat számít népszerű kérésnek. Nekik segít egy holland jótékonysági szervezet, hogy teljesüljön a vágyuk és eljuthassanak a számukra különösen fontos helyekre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

SZFE: Gothár Péter ügyét ürügyként használják fel az egyetem lejáratására

Közleményben tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai az egyetem lejáratása, ellehetetlenítése, a színházvezetői kinevezések befolyásolása és a független színházi szféra sarokba szorítása ellen.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Keleti Éva: Csak én vagyok, meg a fényképezőgépem

Meg több teremnyi legendás magyar művész és egy csokornyi feltörekvő tehetség. És ami összeköti őket: Keleti Éva kamerája. A fotóművész retrospektív kiállításának december 10-i megnyitója előtt exkluzív tárlatvezetést tartott a Fideliónak.
Vizuál berlin

Az elegancia és az abszurd humor jegyében adták át az Európai Filmdíjakat

Az európai film legnagyobb ünnepéről számol be helyszíni tudósítónk Berlinből, ahol szombat este, a 32. Európai Filmdíj átadóján összegyűlt az európai filmes szcéna színe-java. A helyszín, mint mindig, az ezer nézőt befogadó Nyugat-Berlini színházépület, a Haus der Berliner Festspiele volt.
Vizuál hír

Megették a 120 ezer dollárt érő kiállítási tárgyat – egy banánt

Megette egy látogató Maurizio Cattelan alkotását, egy ragasztószalaggal falra erősített banánt egy Miamiban rendezett kiállításon, ahol előzőleg egy francia műgyűjtő 120 ezer dollárért megvásárolta az olasz képzőművész Comedian (Komédiás) című művét.
Vizuál képregény

KÉP-regény: A lovak meg a sirály

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról mesél, hogy milyen az, amikor teljesen mást akar lefotózni, mint ami végül megjelenik a képen.
Vizuál Film

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!