Vizuál

Egy napra hazavihetsz egy Picassót

2019.03.23. 13:35
Ajánlom
...csak meg kell indokolni, miért szeretnéd, ha a te lakásod falán lógna. Az ötlet, amivel egy Picasso-kiállítást reklámoznak, kicsit olyan, mintha egy Hamupipőke-rajongó műgyűjtő fejéből pattant volna ki. Megkapod a képet, de mindössze egyetlen napra. Arról nincs információnk, hogy akkor vinnék vissza a múzeumba, mikor éjfélt üt az óra, de úgy lenne stílusos.

Ha eddig mindössze a megfelelő összeg hiánya tartott vissza attól, hogy otthon is legyen egy eredeti Picasso-festményed és ráadásul Svájcban élsz, akkor itt az alkalom! A #myprivatepicasso projektben a bázeli Beyeler Alapítvány felajánlotta egy szerencsés lakosnak, hogy egy napra az otthonában tudhassa Pablo Picasso egyik, a kollekciójába tartozó alkotását. Az anyagi hátteret a Swisscom telekommunikációs cég biztosítja, aki egyúttal a Fiatal Picasso: Kék és Rózsaszín korszak című, május 26-ig látható kiállítás szponzora is.

tumblr_p6f4caEw331v90ezqo1_1280-182213.jpg

Pablo Picasso: Dora Maar portréja (1939)

Ahhoz, hogy a festmény valóban megérkezzen valakinek ez otthonába a művészetrajongónak meg is kell indokolnia, hogy miért épp ők érdemelné meg a festő szeretőjéről és múzsájáról, a francia művészről, Dora Maarról készült 1939-es portrét.

A jelentkezőknek részletesen meg kell magyarázniuk, hogy mik a terveik arra a napra, amelyet a műalkotás a lakásukban töltene. A pályázathoz egy fotót vagy videót is csatolni kell

és a #myprivatepicasso hashtaggel kell ellátni. A jelentkezési határidő április 1.. A győztest közönségszavazással választják ki, de a döntő szó egy a múzeum és a Swisscom képviselőiből álló zsűrié lesz. Hogy a nyereményt pontosan mikor lehet beváltani, az kicsit ellentmondásos: az egyik forrás szerint április 16-át, a másik szerint április 19-ét tölti majd a festmény a nyertes otthonában. 

"Szerettük volna a művészetet hozzáférhetővé tenni és közelebb hozni a nagyközönséghez, olyanokhoz is, akik esetleg nem járnak múzeumba" - árulta el a Beyeler Alapítvány igazgatója, Sam Keller a szokatlan verseny hátterét.

A többmillió frankot érő festmény biztonságára a Swisscom felügyel a rendhagyó magánkiállítás alatt.

Kifejlesztettek egy "okoskeretet", amelyben lesz nyomkövető, hőmérő és páratartalom mérő, illetve egy lézeres érzékelő, amely bekapcsol egy riasztót, ha valaki túl közel megy a képhez.

(via, The Local, The Artnet)

Halálos betegek utolsó kívánságát teljesíti egy alapítvány a Rembrandt-kiállításon

Kapcsolódó

Halálos betegek utolsó kívánságát teljesíti egy alapítvány a Rembrandt-kiállításon

Több ágyhoz kötött vagy súlyos betegségben szenvedő utolsó kívánsága volt már, hogy szeretné még látni Rembrandt valamelyik művét. Különösen az Éjjeli őrjárat számít népszerű kérésnek. Nekik segít egy holland jótékonysági szervezet, hogy teljesüljön a vágyuk és eljuthassanak a számukra különösen fontos helyekre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál aukció

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.
Vizuál hír

Jelentős elismerésben részesül Marina Abramović

Marina Abramović világhírű performanszművész kapja idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat művészeti kategóriában – adta hírül a Papageno, a Pledge Times hírportálra hivatkozva. Az Asztúria hercegnője Alapítvány minden évben nyolc kategóriában osztja ki az elismerést, melynek első kihirdetett győztese a szerb művész.
Vizuál premier

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 
Vizuál hír

106 éves korában elhunyt Norman Lloyd amerikai színész-rendező

Az Emmy-díjra jelölt színészt Los Angeles-i otthonában érte a halál - adta hírül az MTI. Norman Lloyd pályafutása kezdetén együtt dolgozott Orson Wellesszel, Alfred Hitchcockkal és Charlie Chaplinnel is.