Vizuál

Egy pincér törte le a British Museum Vénusz-szobrának hüvelykujját

2016.10.27. 14:54
Ajánlom
Egy céges rendezvény egyik kétbalkezes pincére törte le a British Museum egyik legértékesebb szobrának hüvelykujját tavaly decemberben, de az esetet csak most hozták nyilvánosságra - adta hírül a theartnewspaper.com.

A pincér egy külsős cég dolgozója volt, akiket egy rendezvény lebonyolítására fogadtak fel. A baleset akkor történt, amikor a meg nem nevezett pincér leguggolt a szobor mellett, majd amikor felállt, véletlenül beleütközött Vénusz jobb kezébe, és letörte annak jobb hüvelykujját. Az ujj a kőpadlóra esett, de szerencsére nem tört össze. A szobrot azóta helyreállították.

A Townley Vénusz, British Museum

A Townley Vénusz, British Museum (Fotó/Forrás: wikipedia)

A márványszobor egy félmeztelen női alakot, a szerelem római istennőjét, Vénuszt ábrázolja. Eredetije egy görög szobor, amely az i. e. 4. századból való, a római másolat i. sz. 1. vagy 2. századból származhat. 1775-ben került elő egy római fürdő feltárásakor, majd egy Charles Townley nevű gyűjtő tulajdonába került, aki 1805-ben adta el a British Museumnak. A szobrot róla nevezték el Townley Vénusznak.

A British Museum szóvivője szerint az történteket komolyan vették;

„Ez egy szerencsétlen eset volt. A gyűjtemény megóvása alapvető fontosságú... Tapasztalt restaurátoraink tökéletesen helyreállították a szobrot, és már újra kiállítottuk. Az esettel kapcsolatban a megfelelő személyeket felelősségre vontuk.”

A Townley Vénusz-szobor mutatóujja már az 1805-ös múzeumba kerülése előtt is hiányzott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.