Vizuál

Egy tucat program, amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján!

Megpróbálunk némi iránymutatást nyújtani a szombat éjszakai hihetetlen mennyiségű programhoz. Listánk szubjektív, mindenkinek ajánljuk a programfüzet vagy a honlap tüzetes vizsgálatát, mert tele van gyöngyszemekkel a kínálat.

Egyetlen karszalaggal az összes múzeum nyitva áll a látogatók előtt. Azonban az sem mindegy, hogy melyik helyszínen vásárolják meg a belépőt. Az ár természetesen ugyanaz, azonban a múzeumok számára visszajelzés, ha náluk váltod meg, ezért érdemes a kedvenc múzeumodban megvenni. Ha ilyen nincs, akkor is érdemes szétnézni, több helyen ugyanis apró meglepetéseket adnak a karszalag mellé. Akad, ahol exkluzív vezetést (MTVA - Rádió és Televíziótörténeti Kiállítóhely), van, ahol kitűzőt ér a vásárlás (Ludwig), van, ahol Rodolfo csokit (MKVM) a Képzőművészeti Egyetemen pedig képzőművészeti könyveket. 

Érdemes odafigyelni a honlapon vagy a füzetben feltüntetett létszámkorlátokra, illetve arra, hogy egyes programok előzetes regisztrációhoz kötöttek. Mindent érdemes ellenőrizni a Múzeumok Éjszakája honlapján. Ezen felül is előfordulhat, hogy a nagy érdeklődésre tekintettel egy-egy hely eléri a befogadóképessége határait és nem engednek be több látogatót. A Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria erre külön fel is hívja a figyelmet, de minden népszerű helyszínen hasonlóra lehet számítani. Megoldás lehet a támogatói jegy váltása, amelyet idén vezettek be kísérleti jelleggel. Ez 10.000 Ft-ba kerül az 1900 Ft-ért megváltható normál felnőtt jeggyel szemben - gyermekjegy (6-18 éves korig): 800 Ft, 6 éves kor alatt ingyenes - a támogatói jegy azonban soron kívüli belépésre jogosít a helyszíneken, vagyis elkerülhető a sorban állás.

 

Trójai vendégek – Gerillaszobrok a Róth Miksa Emlékházban

Róth Miksa miniszobrát egész sereg kollégája kíséri el a debütálására. Kolodko Mihály gerilla módszerrel elhelyezett köztéri alkotásainak iker testvéreiből az üvegművész emlékházában rendeznek tárlatot, ahol a 16:30-as szoboravatást követően maga az alkotó tart tárlatvezetéseket este 22:00-ig.

1078, Budapest, Nefelejcs u. 26.

img_3631-194802.jpeg

Kolodko Mihály itt épp Herzl Tivadart teszi helyre (Fotó/Forrás: Múzéj)

Szimulálás és csillámok a Rendőrmúzeumban

Állandó kedvencünk a Rendőrmúzeum programkíválata a Múzeumok Éjszakáján. A Happycopter elnevezésű helikopterszimulátor vagy a biztonságiöv-szimulátor legalább annyira kíváncsivá tett minket, mint a kutyás és lovas bemutató. De idén sem marad el a csillámtetoválás. 

1087, Budapest, Mosonyi u. 5.

 

Terápia a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Az irodalmi múzeumban épp Csáth Géza életének és Ady halálának szentelt kiállítás látható, így nem csoda, ha Terápiával keresnek "irodalmi gyógyírt minden bajra" az HBO azonos című sorozatának három szereplőjével, Balsai Mónival és Csákányi Eszterrel, akik maguk is terapeutát alakítottak, és Für Anikóval, aki a főszereplő feleségét játszotta. 

A vakond és fátyolfólia játékban pedig a hamarosan nyíló Mesélő bútorok című  kiállításhoz kapcsolódva a gyerekek meghallgathatják K. Dezső, a vakond meséjét, hogy aztán irodalmi kincskeresésre induljanak. 

1053, Budapest, Károlyi u. 16.

palota_forg-195130.jpg

Amíg a szülők a Terápián ülnek... (Fotó/Forrás: múzéj)

 

Látványüzem a Műcsarnokban

A Hello Wood ezen az éjszakán az Építészeti Nemzeti Szalon látogatóinak közreműködésével felhalmozódó, különböző méretű, színes lécekből hoz létre kültéri padokat mégpedig a nézők bevonásával. Megkísérelnek megteremteni egy részvételre alkalmas helyzet, ahol a látogatók érezhetik, hogy szükség van rájuk, ahol aktív cselekvés által kerülhetnek közelebb az építészet egyes elemeihez, ahol folyamatában láthatják munkájuk eredményét. Az így létrejött padokat a kiállításon leadott szavazatok alapján eltérő helyszínekre helyezzik ki.

1088, Budapest, Pollack Mihály tér 8-10.

216a9811_kicsi_2-195255.jpg

Csináld magad! (Fotó/Forrás: múzéj)

 

Családi képek és retró a Magyar Nemzeti Múzeumban

A múzeum FényképTárának munkatársai hétről-hétre izgalmas felvételekkel és történetekkel látnak el minket a Fidelio sorozatában. Szombaton éjszaka személyesen is meghallgathatnak néhányat az Élő fényképalbum 2.0 – egy 20. századi családregény című programon, ahol négy megelevenedő képen keresztül élhetik át a látogatók a 20. század nagy fordulópontjait. Találkozhatnak az MTI gépírókisasszonyával vagy bepillanthatnak a ’60-as évek táncdalfesztiváljainak világába az életre kelt fényképalbumban! Emellett Fisli Éva Mit mesél az oxitocin? címmel tart kurátori vezetést a Kötődések útvonalán.

A múzeum emellett egész éjjel gyűjti a rendszerváltáshoz kapcsolódó tárgyakat és a hozzájuk fűződő történeteket. Aki úgy érzi, hogy profi a 80-as években, az a retró kvízen próbára is teheti, felismeri-e a kor hírességeit vagy a jellegzetes tárgyait. 

1088, Budapest, Múzeum krt. 14-16.

muzeumok_majalisa_6577w-195439.jpg

Életre kelt képek (Fotó/Forrás: múzéj)

A Nemzeti Galéria már maga egy utazás

Az idei Múzeumok Éjszakája hivatalos témája az utazás, amelyet talán a Galéria vett legkomolyabban. Különleges tárlatvezetéseiken "az asztalosinasból világsztár: Munkácsy Mihály" nyomába eredhetünk a párizsi évei alatt (Tour de France), vagy az Orient expressz elnevezésű sétán, ahol a kelet-kutatás divatjának a művészetre gyakorolt hatását vizsgálhatják meg az érdeklődők. 

1014, Budapest, Szent György tér 2. 

Mihaly_von_Munkacsy_in_his_studio-121000.jpg

Munkácsy Mihály műtermében (Fotó/Forrás: wikipedia)

 

Kutyák és tanyaolimpia a Vajdahunyadvárban

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban kutyák lesznek minden mennyiségben és minőségben. A kilenc magyar kutyafajta bemutatója mellett lesz kvíz a felelős ebtartásról, kutyás könyvek, kutyák a képzőművészetben, kutyás élménypálya állatorvosi tanácsadás és interaktív betegvizsgálat. Hogy az előadásokról már ne is beszéljünk. Aki nem ekkora ebrajongó, az részt vehet a tanyaolimpián vagy a Ki mit tud a halakról és a méhekről programon. (Ha valaki a lovak iránt rajong ilyen elsöprő lelkesedéssel, neki az Állatorvos-történeti Gyűjtemény programjait ajánljuk.)

1146, Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

Selbstbildnis_mit_schwarzem_Hund-191450.jpg

Önarckép fekete kutyával (1844) (Fotó/Forrás: Gustave Courbet)

 

Goldberger textil - női szemmel

Az Óbudai Múzeum Goldberger Textilipari Gyűjteménye az 1784-ben Goldberger Ferenc alapította textilgyárnak állít emléket. Szombat este török textilfestés-bemutató és a gyár mintakönyveiből származó virágokat felhaználó print workshop mellett az Anno a gyár női szemmel című tárlatvezetés ígérkezik izgalmasnak. A Kádár leányai - Nők a szocialista időszakban című könyv szerzője, Tóth Eszter Zsófia kalauzolja végig az érdeklődőket a gyár női munkásainak történetén. 

1036, Budapest, Lajos u. 136-138.

60685458_2147921231979555_5914993225923297280_n-195850.jpg

„Anno, a gyár női szemmel” (Fotó/Forrás: Múzéj)

 

Repülős Gizi - egy hírhedt portré a hajléktalan nők világából

A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei az utazás tematikát a társadalomra forgatták át és a hajléktalanság kérdését járják körül, különös tekintettel a nőkre. „Sok életkaland, három gyerek, két férj, egy szerelem, összesen szűk húsz év rabságban töltött idő: ez a mérlegem. Kész a leltár... Itt vagyok én is, az öreg tolvaj, és nincs másom, csak a hírhedtségem. Legenda lettem, és ebbe akár már bele is lehet halni.” Repülős Gizi idén bekövetkezett halála előtt intézményünk lakója volt. Hanuta Éva, szociális munkásként is dolgozó fotóriporter képei ebben az időben készültek róla. A tárlat a 100 éves műemlékjellegű épület különleges atmoszférájú helyszínén, az épület padlásán kapott helyet. 

A hajléktalanon - elsősorban a nők - mindennapjairól ad képet a helyszín másik kiállítása is, de aki elég bátor, az egy stratégiai játék keretében, szimulált környezetben maga is kipróbálhatja, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük ezeknek az embereknek. 

1143, Budapest, Dózsa György út 152.

rg_he_muzej2_kicsi-200112.jpg

„Repülős Gizi” – egy hírhedt portré a hajléktalan nők világából - fotókiállítás (Fotó/Forrás: Múzéj)

 

Bauhaus Legóból a Ludwigban

Exkluzív tárlatvezetések, irodalomi program, koncert, filmvetítés, Bauhaus divatbemutató és DJ-szett is vár a Ludwigban a leghosszabb éjszakán. 17 órától a nyíregyházi fiatalokból álló Tekerd-csoporttal közösen az érdeklődők Bauhaus-épületeket rakhatnak ki Legóból: a legózás kiindulópontja Molnár Farkas Vörös háza lesz, amelynek nagyméretű modelljét előre megépítik kockákból. Az épületállomány így egy képzeletbeli Lego-szett, a LEGO City Bauhaus szortimentjét alkotja.

1095, Budapest, Komor Marcell u. 1.

forras_ludwig_muzeum-194808.jpg

Bauhaus miniben (Fotó/Forrás: Múzéj)

 

Viseld roma festőnők képeit Szentendrén!

Workshopokkal, művészeti sétával, kiállításokkal, zenével és tárlatvezetésekkel várja a MANK szentendrei helyszínein, a MANK Galériában, a Szentendrei Régi Művésztelepen és az ÚjMűhely Galériában a látogatókat. 13 és 19 óra között roma festőnők kiállításának festményei között, illetve azokból ihletet merítve készíthetnek az érdeklődők a látott motívumokat újragondoló öltözékterveket a ruhatervező műhelyfoglalkozáson. 19 órától Farkas Franciska színésznő a Kugler Art Szalon gyűjteményéből érkezett, roma művésznők munkáit felvonultató válogatásban segít eligazodni.

2000 Szentendre, Bogdányi út 51., Régi Művésztelep

DSC9503

Farkas Franciska (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

Dalos kedvű postások

Már délelőtt 10 órakor elkezdődik a Benczúr Kertben a Múzeumok Éjszakáját felvezető, családoknak szóló Postás Juniális. A nézőket Peller Anna és édesanyja, valamint férje, Lukács Miklós köszönti, anya és lánya egy mini koncerttel is készül. Délután 15 órakor a kertben ikonikus musicalek csendülnek fel Dolhai Attila koncertjén, majd 18 órakor a postaforgalmi szakközépiskolában végzett színész szubjektív tárlatvezetést tart a Postamúzeumban.

Egy rövid, félórányi sétára innét, a Bélyegmúzeumban 18 órakor, majd este 21 órakor és 23 órakor a musical színpadok Sissije és Rudolf főhercege, Polyák Lilla és Gömöri András Máté zenés tárlatvezetést tart a Mária Terézia által kibocsátott postapátens 270. évfordulója alkalmából megvalósult, A királynő postája című kiállításon.

Bélyegmúzeum - 1074 Budapest, Hársfa u. 47.  és Postamúzeum - 1068 Budapest, Benczúr u. 27.

DolhaiA-194806.jpg

Dolhai Attila visszatér eredeti végzettségéhez (Fotó/Forrás: Múzéj)

+ 1 Megpörgetjük a kultúrát!

Kult50 beszélgetés a Ludwig Múzeumban

16 órától Kik pörgetik a hazai képzőművészetet? címmel pódiumbeszélgetést rendeznek a Fidelio Kult50 kiadványának idei számához kapcsolódóan. A képzőművészetet is magában foglaló Vizuál kategóriába idén öt alkotó került be a kategória védnöke, Magyarósi Éva képzőművész, valamint a Fidelio szerkesztőségének döntése alapján:

Lantos Adriána, a 2018-as Frida Kahlo kiállítás kurátora;

Polgárdi Ákos grafikus, a 2018-as Lipcsei Könyvvásár magyar pavilonjának tervezője;

Seres András restaurátor, a Román Csarnok főrestaurátora;

Varga Erika ötvösművész, tervező, a Romani Design alapítója;

Varga Tamás építész, a pécsi Onkoterápiás Intézet tervezője.

A pódiumbeszélgetés keretében az érdeklődök alaposabban megismerhetik a válogatás folyamatát, az alkotókat és projektjeiket, de a hazai képzőművészet helyzetéről és a főbb trendekről is szó esik majd.

kult50-200328.jpg

Kuét50 beszélgetés

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Színház

A jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik a Szegedi Nemzeti Színház élére

Barnák László ötéves mandátuma 2023. június végén jár le. A színházvezetői kiírásra az övén kívül két pályázat érkezett.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Az emberek csodálatosak – kritika A bálnáról

A bálna nem a legjobb, de a legszebb filmje Darren Aronofskynak, aki végső soron hitet tesz az emberiség mellett. Nagyon nagy csodának kellene történnie, hogy Brendan Fraser ne kapja meg érte az Oscar-díjat.
Vizuál magazin

Így hülyültünk mi, avagy Stirlitz 95 évesen még mindig tudná

Február 8-án lenne 95 éves a szovjet színész, Vjacseszlav Vasziljevics Tyihonov, akit csak Stirlitzként ismer az a korosztály, akit mi korai X generációként tartunk számon. Annak igyekszünk utánajárni, hogy ebben a sajátos helyzetben voltaképpen ki mit tud.  
Vizuál ajánló

Az alkotás képessége mindenkiben ott van – művészetterápiás workshopra hív a Csokonai

Február 11-én és 18-án izgalmas programokkal várja az érdeklődőket a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház: Terenyei Tímea grafikusművész művészetterápiás workshopjain mindenki kipróbálhatja, hogyan lehet átültetni a zenét a színek és formák világába.
Vizuál ajánló

Minden idők legátfogóbb Deim-tárlata nyílik a Virág Judit Galériában – KÉPEK

A Virág Judit Galéria fogadja be és bővíti ki a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum Deim Pál: Csendek című életműkiállítását, amelyet február 3. és március 17. között ingyen tekinthet meg a közönség.
Vizuál ajánló

Hatalom és tehetetlenség témáját boncolgatja új filmjében Prikler Mátyás

Február 1-jén mutatkozott be a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon Prikler Mátyás legújabb filmje, a Hatalom. A szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült alkotás főszerepében Hajdu Szabolcs látható.