Vizuál

Egy újabb későn értékelt művész: Reigl Judit

2022.04.29. 14:10
Ajánlom
Kapuváron született, de Franciország lett művészi hajlékává. Sokáig élt szerényen, de 2020. augusztusi halálakor művei már előkelő helyen szerepeltek a legdrágábban elkelt alkotások világlistáján. Reigl Judit festményei a világ legnagyobb múzeumaiban és gyűjteményeiben leltek otthonra. Május elsején lenne 99 éves.

Reigl Judit a háború utáni második párizsi iskola egyik legjelentősebb képviselője, az absztrakt expresszionizmus kiemelkedő alakja volt. Alkotásai ma megtalálhatóak a világ összes modern és kortárs múzeumában, és meghatározó magángyűjteményekben is. 2022. októberében a bécsi Albertina Modern Ways of Freedom című csoportos tárlatán szerepel majd többek között Jackson Pollock, Joan Mitchell, Robert Motherwell, Barnett Newman, Clyfford Still és Mark Rothko alkotásaival együtt Reigl Judit absztakt festészete is.

1959JuditReiglEcritureenMasse1959-60oiloncanvas145x198cm-105322.jpg

Reigl Judit: Ecritureen Masse (1959) (Fotó/Forrás: Kalman Maklary Fine Arts jóvoltából)

Reigl Judit 1923. május 1-én született Kapuváron. Szőnyi István tanítványaként 1941 és 1946 között végezte tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán, majd a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasaként Olaszországba utazott. 1948 októberében tért vissza Magyarországra, ahol időközben kiépült a szovjet diktatúra, ezért úgy döntött, elhagyja az országot. Többszöri próbálkozás után végül 1950 márciusában sikerült átszöknie a határon, s pár hónap múlva megérkezett Párizsba.

Klasszikus festészeti műfajokat példázó korai műveit erőteljes, tónusos festésmód jellemzi.

Párizsi letelepedését követően fantasztikus lényekkel teli, szürreális, figuratív kompozíciókon dolgozott.

1951-1954 között készült nagyméretű művei a szürrealista „automatikus írás” módszerét használták.

1954 májusában a szintén magyar származású festőbarát, Hantai Simon elvitte André Bretont, a „szürrealizmus pápáját” Reigl műtermébe. Breton azonnal egyéni kiállítást ajánlott a festőnek, amelyet ő először visszautasított, de végül mégis elfogadta az ajánlatot. A párizsi szürrealisták akkori kiállítóhelyén, a Galerie Étoile Scellée-ben rendezett tárlaton figuratív és absztrakt művei egyaránt szerepeltek. A kiállítást Breton nyitotta meg, de ezt követően a festőnő megszakított vele minden kapcsolatot.

ReiglJuditTombiras1959olajvaszon148x123cm-165233.png

Reigl Judit: Tömbírás (1959) (Fotó/Forrás: Kalman Maklary Fine Arts jóvoltából)

A továbbiakban a festés fizikai mozzanatát erőteljesen hangsúlyozó, tisztán absztrakt festészet felé fordult.

Saját testét használta eszközként: puszta kézzel vetette az ipari festékből és lenolajból kevert festéket a vászonra, majd különböző fémeszközökkel formálta azt robbanó alakzatokká.

1960-be a Párizs melletti kis faluba, Marcoussis-ba költözött, és szépen lassan a feledés homályába merült.  Az 1980-as évek második felétől festészetében a finom és a monumentális viszonya vált dominánssá, a kilencvenes években tért vissza újra a figuratív ábrázoláshoz.

Hantai Simon mellett a világ vezető múzeumai a szürrealizmusból induló és az absztrakció új útjait kereső művészként tartják számon.

Magyarországon 2005-ben nyílt először önálló kiállítása a Műcsarnokban. 2010-ben a debreceni MODEM-ben életművét bemutató, mintegy száz festményből álló tárlatot rendeztek alkotásaiból. 2014-ben a budapesti Ludwig Múzeum adott otthont Űr és extázis című életmű-kiállításának.

2018 novemberében A fekete is egy szín címmel a Kalman Maklary Fine Arts galériában mutatták be fekete-fehér kollázsait, tus-papír munkáit és olajfestményeit, az együttműködés újabb közös tárlata már 2019-ben az Ybl Budai Kreatív Házban volt látható. 

A művészt Makláry 2004 óta képviseli hazai és nemzetközi szinten egyaránt, műveit rendszeresen állítja ki Európa számos neves művészeti vásárán. Segítségükkel fedezték fel újra a nyugat-európai és tengerentúli szakemberek, művészettörténészek és gyűjtők Reigl időközben csaknem feledésbe merült életművét, s számos elismert külföldi kiállítóhely adott helyet a festőnő alkotásait bemutató tárlatoknak.

reigl_juditdominanciakozpont1958-130635.png

Reigl Judit Dominanciaközpont című műve (1958) (Fotó/Forrás: Ybl Budai Kreatív Ház)

Kossuth-díjjal 2011-ben tüntették ki az európai absztrakt expresszionista művészet képviselőjeként világszerte számontartott művészi munkásságáért, művészi életútja elismeréseként.

2012-ben a Kalman Maklary Fine Arts Galéria közreműködésével került a Guggenheim gyűjteményébe Reigl 1956-os Robbanás című alkotása.

Reigl Judit 120 festménye mára több mint harminc múzeum gyűjteményét gazdagítja világszerte. A New York-i MoMa, Metropolitan, Guggenheim Múzeum, a párizsi Georges Pompidou Központ és a londoni Tate Gallery modern gyűjteménye is őrzi alkotásait, s a sor korántsem teljes.

Munkája elismeréseként Reigl Judit számos díjat, kitüntetést vehetett át még életében: így 1964-ben a Guggenheim, majd 1967-68-ban a Carnegie-díjat. Itthon 2008-ban érdemesítették köztársasági érdemkereszttel, 2011-ben kapott Kossuth-díjat, a francia kormány a Művészetek és Irodalom Érdemrenddel, valamint egy kifejezetten női alkotóknak létrehozott díjjal, az AWARE-rel tüntették ki, első elismertként. 2020-ban neki szánták a Magyar Művészeti Akadémia életműdíját is, ezt azonban már nem vehette át.

 

Fejléckép: Részlet Reigl Judit Robbanás (1956) című művéből (fotó/forrás: Fidelio)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező

A magyar mozgókép mesterét türelemmel és méltósággal viselt, hosszú betegség után 90 éves korában érte a halál – tájékoztatta a család az MTI-t.
Vizuál hír

40 dokumentumfilmmel bővült a Verziótéka

A Verzió Filmfesztivál online dokumentumfilmtára az elmúlt 18 év fesztiváljain bemutatott filmekből válogat, díjnyertes és közönségkedvenc alkotásokat egyaránt.
Vizuál hír

Erőss Zsolt éppen 20 éve ért fel a Mount Everest csúcsára

A valaha volt talán legnépszerűbb hegymászónk 2002. május 25-én, 10.30-kor, első magyarként ért fel a Mount Everest 8850 méter magas csúcsára. Életéről Csoma Sándor rendezésében készül nagyjátékfilm, a Magasságok és mélységek teaser előzetese az évforduló alkalmából debütál.
Vizuál ajánló

Napszentület és tárlatvezetés a Pesti Vigadóban a Műtárgyak éjszakáján

Épülettörténeti sétára és tárlatvezetésre invitálja az érdeklődőket a Pesti Vigadó május 26-27-én, a Műtárgyak éjszakája eseménysorozat részeként.
Vizuál Film

„Zsigmond Vilmos neve a világ összes operatőrének hívószó” – interjú Szabó Éva Andreával

Immár hatodik éve rendezik meg a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált, a világhírű, szegedi származású operatőr emléke és munkássága előtt tisztelegve. A szegedi fesztivál alapító-igazgatójával beszélgettünk az idei programról, a kihívásokról, és arról is, hogy mitől fesztivál egy fesztivál.