Vizuál

Egy zseni gyerekkora

2011.05.19. 14:14
Ajánlom
Liszt Ferenc gyerekkorát járja körbe két burgenlandi kiállítás.

Liszt Ferenc a zongora virtuóz, a zseniális zeneszerző, az európai koncerttermek sztárja és női szívek rabul ejtője. Ez az a Liszt-kép, ami nem csak a mai zenehallgató fejében él, de korában is így tekintettek Liszt Ferencre. Ez persze nem volt a véletlen műve, hiszen zenei tehetsége mellett Liszt nagyszerű önérvényesítő képességgel is bírt.

Hogy ezen tulajdonsága veleszületett vagy az idők hozták meg? Nos, erre a kérdésre is választ kaphatunk a Raidingi Liszt-ház „Le petit Litz ‒ Egy zseni gyökerei" című tárlatán, sőt ennél többet is megtudhatunk Lisztről és a Liszt családról, a kezdetektől a párizsi estélyeken át a londoni sikerekig. Az életrajzi adatok mellett pedig egy zenetörténeti kuriózumra, Liszt egyetlen operájának születési körülményeire is fény derül. A kiállítás ezen része azért is különleges, mert ugyan az opera eredeti partitúrája megsemmisült (Gerhard Krammer rekonstruálta a partitúrát, amelyet 2011-ben ki is adtak), az itt látható partitúrarészletek és jelmeztervek alapján képet kaphatunk arról, hogy miként is járt a felkérés idején 13 éves Liszt agya.

Ha pedig Raidingban járunk, ne mulasszuk el  meglátogatni a szomszédos Unterfrauenhaidot, amely temploma nem kevesebbel büszkélkedhet mint hogy itt keresztelték Liszt Ferencet. Az esemény részleteinek most egy mini-tárlat is emléket állít Csodagyermek Keresztelő és jóslat címmel, ahonnét azt is megtudhatjuk, hogy a várandós Liszt Annának egy cigányasszony azt jósolta, hogy szépreményű fiút hoz a világra. És így is lett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.