Vizuál

Egy zseni gyerekkora

2011.05.19. 14:14
Ajánlom
Liszt Ferenc gyerekkorát járja körbe két burgenlandi kiállítás.

Liszt Ferenc a zongora virtuóz, a zseniális zeneszerző, az európai koncerttermek sztárja és női szívek rabul ejtője. Ez az a Liszt-kép, ami nem csak a mai zenehallgató fejében él, de korában is így tekintettek Liszt Ferencre. Ez persze nem volt a véletlen műve, hiszen zenei tehetsége mellett Liszt nagyszerű önérvényesítő képességgel is bírt.

Hogy ezen tulajdonsága veleszületett vagy az idők hozták meg? Nos, erre a kérdésre is választ kaphatunk a Raidingi Liszt-ház „Le petit Litz ‒ Egy zseni gyökerei" című tárlatán, sőt ennél többet is megtudhatunk Lisztről és a Liszt családról, a kezdetektől a párizsi estélyeken át a londoni sikerekig. Az életrajzi adatok mellett pedig egy zenetörténeti kuriózumra, Liszt egyetlen operájának születési körülményeire is fény derül. A kiállítás ezen része azért is különleges, mert ugyan az opera eredeti partitúrája megsemmisült (Gerhard Krammer rekonstruálta a partitúrát, amelyet 2011-ben ki is adtak), az itt látható partitúrarészletek és jelmeztervek alapján képet kaphatunk arról, hogy miként is járt a felkérés idején 13 éves Liszt agya.

Ha pedig Raidingban járunk, ne mulasszuk el  meglátogatni a szomszédos Unterfrauenhaidot, amely temploma nem kevesebbel büszkélkedhet mint hogy itt keresztelték Liszt Ferencet. Az esemény részleteinek most egy mini-tárlat is emléket állít Csodagyermek Keresztelő és jóslat címmel, ahonnét azt is megtudhatjuk, hogy a várandós Liszt Annának egy cigányasszony azt jósolta, hogy szépreményű fiút hoz a világra. És így is lett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál interjú

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál galéria

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál magazin

KÉP-regény: Pokoljárás

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a fia gimnáziumi intőjéről és Dante 27 bűnéről mesél.
Vizuál előzetes

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.
Vizuál gyász

Elhunyt Arturo Di Modica, a Wall Street bikájának szobrásza

A Wall Street ikonikussá vált Támadó bikájának alkotója 80 éves volt. Évek óta rákbetegséggel küzdött, szicíliai otthonában hunyt el.