Vizuál

Egyiptomi múzeum nyílik Rómában

2010.09.27. 11:29
Ajánlom
Egyedülálló műkincsek lesznek láthatóak október elejétől a Villa Borghesében. És Mubarak elnök festménye.

Az új múzeumot csütörtökön avatta fel Rómában Hoszni Mubarak egyiptomi elnök. A múzeum gyűjteményét kairói régészek állították össze egyedülálló műkincsekből, a kiállítást pedig október elején nyitják meg a nagyközönség előtt.

A Villa Borghese parkjában nyíló múzeumot, az 1924 óta ott működő egyiptomi akadémia épülete fogadja be. Százhúsz tárgy kíséri végig a nílusi ország történetét az egyiptomi őskortól, a fáraók dinasztiáin át egészen az iszlám hódításig és a kopt kultúráig. A két év munkájával létrehozott római egyiptomi múzeum nyolc millió eurós befektetéssel valósult meg. Az egyiptomi állam olasz vállalkozókkal közösen finanszírozta a beruházást.
Olasz sajtóbeszámolók szerint rendkívüli kulturális kezdeményezésről van szó, mivel ez az első olyan külföldi kiállítóhely, amelyet közvetlenül a kairói nemzeti régészeti múzeum irányít. Az új intézmény konkurenciát jelent majd a Vatikáni Múzeum egyiptomi gyűjteményének és a torinói egyiptomi múzeumnak is.
Az új múzeumba érkezett Kefrén fáraó szobra a VIII. dinasztia korából, egy Tutankhamon kincséből származó, szarkofág alakú dobozka, Ehnaton fáraó óriás méretű szobrának feje, papirusztöredék a Halottak könyvéből és természetesen a római egyiptomi múzeumból sem hiányzik az igazi szarkofág, benne egy múmiával.
A torinói egyiptomi múzeum mintájára, a termek falait a rómaiban is fekete színűre festették, igazi egyiptomi hangulatot teremtő megvilágítással.
Az egyiptomi akadémia azt reméli, hogy a múzeummal még többen érdeklődnek majd az észak-afrikai ország története és kultúrája iránt. Az ókori régészeti kincsek mellett az akadémia tízezer kötetes könyvtárával várja a látogatókat, valamint modern és kortárs egyiptomi művészek alkotásaival. Ezek között látható a nemcsak államfőként, hanem festőként is ismert Mubarak egyik alkotása is.

Forrás: MTI

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.