Vizuál

"Egyre többen panaszkodnak, hogy nincs türelmük olvasni"

Művészi szabadság
2020.04.11. 09:25
Ajánlom
Kicsibácsi és Kicsinéni meg a Kuflik kitalálója, Dániel András író-grafikus arra figyelmeztet, hogy az unalom és a feleslegesség érzése is veszélyes. Persze, akik gyerekekkel töltik a kényszerű lakásfogságot, ráadásul emellett távmunkában dolgozniuk is kell, nem kell ettől félniük. Nekik viszont online meseolvasással segít! (Videó)

A Fidelio Művészi szabadság című sorozatában ismert művészeket keresünk meg a kérdéssel: mit csinálnak most? hogy látják a jelenlegi állapotokat? 

Mivel töltöd most az idődet?

Igyekszem, amennyire lehet, hasznosan tölteni a kényszerű bezártság napjait – még ha ez csak részleges bezártság is. Ilyen téren nincs nehéz dolgom, mert meglehetősen sok a munkám.

Mindennap írok, és készülőben van egy új képeskönyv is, aminek a szövege már készen van, most a rajzoláson a sor.

Ezen kívül arra is odafigyelek, hogy ne gubbasszak állandóan a lakásban. Járok futni meg sokat biciklizem, hogy a mozgás se maradjon ki az életemből. Közben tartom a kapcsolatot a barátaimmal meg a gyerekeimmel (akik már nagyok, így külön-külön, saját külön karanténjaikban igyekeznek átvészelni ezt a nehéz időszakot).

Rajzolj nekem! - rajzolók a könyvtárakért

Dániel András Kuflik (Fotó/Forrás: Pagony)

Hogyan fogadtad a kényszerleállást? Hogyan éled meg a bezártságot?

Eleinte elég nehezen. Mint mindenki másnak, nekem is szinte egyik pillanatról a másikra változott meg az életem. Sorban derültek ki a következő hetekre, hónapokra tervezett programokról és utazásokról, hogy elmaradnak, vagy legalábbis egy most még bizonytalan, későbbi időpontra tolódnak. Ezzel párhuzamosan sorban bezártak az óvodák, iskolák, színházak, mozik, szórakozóhelyek – az egész, lakásokon túli világ. Ehhez nehéz volt gyorsan alkalmazkodni, mindent újratervezni. Én sokat utazom, és amúgy sem vagyok kifejezetten otthonülő alkat, úgyhogy meglehetősen nagy kihívás volt berendezkedni – mindenekelőtt fejben – egy túlnyomórészt négy fal között zajló életre.

Abban már az elején biztos voltam, hogy konkrét tervekkel és – már amennyire ez tőlem telik – valamiféle szabályozott élet- és munkarenddel lehet talán majd elejét venni az ebben a helyzetben elkerülhetetlen bizonytalanságérzésnek, szorongásnak.

Ez szép, embert próbáló feladatnak tűnt, mert amúgy is tehetséges szorongó vagyok, könnyen kerülök negatív spirálba, vagy hogy mondják ezt, amiből aztán nehezen tudok kikeveredni. Jelen pillanatban úgy tűnik, talán sikerül egyensúlyban tartanom magam, meg néha talán egy picit másoknak is segíteni.

Jól jött ehhez a Facebook-on Tasi Kata kolléganőmtől indult #olvasaziro kezdeményezés, amihez egyből csatlakoztam, s azóta már jó néhány mesét olvastam fel online a tartós otthonlétre kényszerült gyerekeknek. Nagyon örülök, hogy az elmúlt hetekben egyre többen – nem csak írók, hanem kiadók, sőt, bábosok és zenészek is – belekezdtek valami hasonlóba. Biztos vagyok benne, hogy

ez nem csak a gyerekeknek (és a szüleiknek) segítség, hanem nekünk is, akik ezeken az interneten megosztott felolvasásokon keresztül tarthatjuk – ha csak virtuálisan is – a kapcsolatot a külvilággal.

Ez mindenképp enyhíti kicsit az elkerülhetetlen bezártságérzést.

Daniel_Andras_2018_Szollosi_1-144539.jpg

Dániel András (Fotó/Forrás: Szöllősi Mátyás / Pozsonyi Pagony)

Mit tanácsolsz az elkövetkező hetekre?

Senki sem tudja, meddig tart ez az egész – az ebből fakadó tanácstalanság talán a legnehezebb része ennek a helyzetnek. Én úgy gondolom, hogy akkor járunk a legjobban, ha nem gondolkozunk túlságosan előre. A rövidtávú tervekre érdemes most koncentrálni, nem pedig azon töprengeni, hogy mi lesz a helyzet két vagy három hónap múlva. Én még arra is igyekszem odafigyelni, hogy ne kerüljek a hatása alá a gerjesztett pániknak. Ezen sokat segít, ha az ember tényleg csak a legfontosabb híreket olvassa el, és nem merül bele a közösségi oldalakon hihetetlen mennyiségben burjánzó apokaliptikus víziókba. Nem is beszélve a rémhírekről és a vészjóslóbbnál vészjóslóbb szcenáriókat felvázoló szakértői prognózisokról. Ha nagy dózisban fogyasztja ezeket az ember, akkor semmiképp sem lesz jó vége.

Az is fontos szerintem, hogy legyenek terveink az otthon töltött időre.

A céltalanság vagy feleslegesség érzés nagyon nehézzé tudja tenni a bezártságot. Nemcsak a járvány, az unalom is nagy veszély!

Persze, azoknak, akik gyerekekkel töltik a kényszerű lakásfogságot, ráadásul emellett még távmunkában is kell dolgozniuk – nos, nekik nem hiszem, hogy túl sok idejük maradna unatkozni… De ha valaki a tevékenység hiányától szenved, annak mindenképp érdemes kitalálni magának valamit, legyen az valami kézműves elfoglaltság vagy online tanulás.

Rajzolj nekem!

Dániel Andrástól ilyeneket lehet majd kérni (Fotó/Forrás: Dániel András)

A színházak, mozik hiányát pótlandó egyre több az interneten elérhető film és előadás, úgyhogy lenne mivel elvonni a figyelmünket erről a nehéz helyzetről. Meg hát, ugye, ott van az olvasás is… Ám,

érdekes módon egyre többen panaszkodnak arról, hogy nincs türelmük olvasni, sőt (főleg az egésznapos homeworking után) sincs kedvük az online elérhető kulturális tartalmakhoz sem.

Valahogy olyan ez, mint valami világméretű szociálpszichológiai kísérlet – az egyének, a családok és a nagyobb közösségek szintjén is. Mindenkinek egy halom, eddig sosem tapasztalt kihívással kell szembenéznie. Nem mintha ezzel bármi újat mondanék… Az mindenesetre nagyon fontos, hogy ha baj van, ha fogy az erő, ha megoldhatatlannak tűnik egy helyzet, mielőbb igyekezzünk segítséget kérni. Szerencsére egyre szaporodnak az online igénybe vehető krízis tanácsadások, ahová bátran fordulhatunk a problémáinkkal.

Ha pedig nem akkora a baj, akkor talán csak üssük be annyit a Facebook keresőjébe, hogy #olvasaziro. Azt mondják, a mesék sokszor a felnőtteknek is tudnak segíteni…

(címlapkép: Szöllősi Mátyás)

A sorozat többi részét itt érheti el

Személyre szabott kecskét karácsonyra, esetleg egyedi medvét?

Kapcsolódó

Személyre szabott kecskét karácsonyra, esetleg egyedi medvét?

Kevés menőbb dolog létezik annál, ha valakinek személyre szóló rajzot készít a kedvenc illusztrátora. Vasárnap a Pagony Gellért téri üzletében bárki rajzos kívánság megvalósítják a kiadó gyerekkönyv-illusztrátorai. A képekért kapott összegből pedig kis, vidéki könyvtáraknak segítenek kortárs gyerekkönyveket vásárolni.

Tanulj állatokat rajzolni Agócs Írisztől!

Tanulj állatokat rajzolni Agócs Írisztől!

Eddig egy medve, egy lajhár és egy tacskó elkészítését tanulhattuk meg az egyik legkedveltebb magyar illusztrátor Facebook-oldaláról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.
Színház

Ria, ria, lambéria – Kritika a Radnóti Színház Gina című előadásáról

A GHB (gamma-hidroxi-butirát vagy gamma-hidroxi-vajsav, a köznyelvben: gina) szerves vegyület. Kis adagban izomnövelésre használják, nagyobb adagja euforikus állapotot idéz elő, még nagyobb mennyiségben altatásra is alkalmas. Veszélyes partidrog.
Könyv

Az őszinteség nem egyenlő a szaftos részletekkel

Október elején nálunk is megjelent Woody Allen az Egyesült Államokban nagy port kavart önéletrajza Apropó nélkül címmel a Jaffa Kiadónál. A kiadó kommunikációs vezetőjét, Németh Lucát arról kérdeztük, mennyire számít ellentmondásos lépésnek egy ilyen kötet kiadása vagy akár maga a szöveg.
Könyv

Alföldi Róbert előadásában jelent meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója

Esterházy Péter utolsó regénye egy hónappal a halála előtt jelent meg. A fájdalmas mű most Alföldi Róbert hangján hallható.
Vizuál

58 évesen elhunyt James Redford, Robert Redford fia

Az amerikai színészlegenda fia pénteken hunyt el epevezetékrákban – írta a BBC hírportálja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kult50

A magyar tetováló, aki Jason Momoát is kivarrta – Borbás Róbert a Kult50-ben

Borbás Róbert tervezett pólót a Metallicának, tetoválta Jason Momoát, feszített a Tattoofest – Convention & Magazine címlapján, most pedig kiadta az elmúlt 10 évéről szóló, limitált számban elérhető kötetet is, amelyben összegyűjtötte legmenőbb illusztrációit.
Vizuál ajánló

Hazai alkotók az Art Market Budapest fókuszában

Tizedszer rendezik meg az Art Market Budapestet (AMB); a régió legnagyobb kortárs képző- és fotóművészeti vására húsz ország mintegy nyolcvan kiállítójának sok száz műalkotásával várja a közönséget csütörtöktől vasárnapig a Millenáris parkban.
Vizuál ajánló

Rajzfilmek a Disney és Pixar filmeken túl

Nézz varázslatos családi filmeket a világ minden tájáról, próbáld ki magad a CINEMIRA animációs, filmes, videóklip, tánckoreográfia, kaszkadőr és filmtrükk foglalkozásain! Találkozz a Stranger Things magyar alkotóival, tudd meg, hogy lehetsz Te is filmsztár profi casting rendezőktől! A CINEMIRA egy interaktív fesztivál, ahol két mozizás között betekintést nyerhetsz a filmkészítés kulisszái mögé.
Vizuál Film

Fődíjat nyert az Apró mesék Törökországban

Szász Attila Apró mesék című filmje nyerte a Balkán Panoráma Filmfesztivál fődíját a törökországi Izmirben. A díjakról szerda este született döntés.
Vizuál gyász

58 évesen elhunyt James Redford, Robert Redford fia

Az amerikai színészlegenda fia pénteken hunyt el epevezetékrákban – írta a BBC hírportálja.