Vizuál

Egyszeri filmélmény a PLACCC-on

2012.09.21. 17:04
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval és legyen öné két jegy a ZimmerFrei kollektíva Temporary 8th vetítésére, szeptember 28-án 19 órától egy alkalmi szabadtéri moziban.

Ne csak nézze, hanem lássa is a környéket, hallgassa az épületek suttogását, merüljön el a pillanatban és töprengjen az örökkévalóságon az álomszerű dokumentumfilm közben. A PLACCC Fesztiválra érkezett olasz kollektíva audio-vizuális város-portrékat készíti, vagyis olyan kaleidoszkopikus műalkotásokat, amelyek a valós és az elképzelt városi környezetet vizsgálják, és amelyekben a mentális és a fizikai tér jellegzetességei, történetei koherens narratívává olvadnak össze.

A ZimmerFrei munkamódszere és alkotói eszköztára a különböző helyszínek esetében hasonló: városi környezetben, a helyi lakosok bevonásával, személyes interjúkra támaszkodva hozzák létre filmjeiket vagy hanginstallációikat. Előzetes helyszínbejárás és információgyűjtés alapján választják ki azt a helyszínt, városi környezetet, amelynek portréját fel kívánják rajzolni. A PLACCC Fesztivál felkérésére az olasz művészek idén nyáron filmet forgattak előzetesen kiválasztott budapesti helyszíneken. A Temporary 8th című filmet szeptember 26. és 29. között ugyanabban a kerületben, egy alkalmi moziban vetítik le az érdeklődőknek, ahol a legtöbb jelenetet rögzítették.

Az idei PLACCC mottója: kép, hang, design, játék. A programban okostelefonos városi játék, szemétépítészet, filmes városportré, hanginstallációk, múltidéző képzőművészeti alkotás és köztéri szaunázás is szerepel. A meglepő budapesti helyszíneken zajló rendezvény szeptember 21-én kezdődik és tíz napig tart.

Akik helyesen válaszolnak kérdésünkre, másodmagukkal vendégünk a vetítésre. A megfejtéseket szeptember 26-én délig várjuk.

Mire utal a ZimmerFrei kollektíva Temporary 8th című filmjében szereplő 8-as szám?

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fotó

KÉP-regény: PG - Szülői felügyelettel ajánlott

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a koncertfotózás nehézségeibe avat be minket.
Vizuál fortepan

Minden múlt a múltam: FORTEPAN

A népszerű Fortepan digitális fotóarchívum anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállítása.
Vizuál kult50

A gerillaszobrász és szomjas trollok költője a Kult50-ben

Kolodko Mihály a gerillaszobrairól ismert, Varró Dániel pedig A szomjas troll című kötetéért került be a Kult50-be. A két alkotó videónkban a játékról és a meséről beszélgetett, és sok közöset találtak egymásban.
Vizuál fényképTár

Szabotázs a Felszabadulási emlékmű koszorúzásán? – FényképTár

Az itt bemutatott felvételek a Rákosi- és Kádár-korszakra jellemző, kevés meglepetést tartogató protokoll riportfotóknak tűnnek. Az alábbi történet elolvasása után azonban a megörökített esemény izgalmasabb színezetet ölt.
Vizuál tűzfal

Ideiglenesnek szánták a budai tűzfalfestményt, mégis marad a kócsag

A Zsuffa Zsanna Lídia által tervezett tűzfalfestményt leszedték volna egy év elteltével, de a közönségszavazás alapján mégis marad a falon.