Vizuál

Egyszeri filmélmény a PLACCC-on

2012.09.21. 17:04
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval és legyen öné két jegy a ZimmerFrei kollektíva Temporary 8th vetítésére, szeptember 28-án 19 órától egy alkalmi szabadtéri moziban.

Ne csak nézze, hanem lássa is a környéket, hallgassa az épületek suttogását, merüljön el a pillanatban és töprengjen az örökkévalóságon az álomszerű dokumentumfilm közben. A PLACCC Fesztiválra érkezett olasz kollektíva audio-vizuális város-portrékat készíti, vagyis olyan kaleidoszkopikus műalkotásokat, amelyek a valós és az elképzelt városi környezetet vizsgálják, és amelyekben a mentális és a fizikai tér jellegzetességei, történetei koherens narratívává olvadnak össze.

A ZimmerFrei munkamódszere és alkotói eszköztára a különböző helyszínek esetében hasonló: városi környezetben, a helyi lakosok bevonásával, személyes interjúkra támaszkodva hozzák létre filmjeiket vagy hanginstallációikat. Előzetes helyszínbejárás és információgyűjtés alapján választják ki azt a helyszínt, városi környezetet, amelynek portréját fel kívánják rajzolni. A PLACCC Fesztivál felkérésére az olasz művészek idén nyáron filmet forgattak előzetesen kiválasztott budapesti helyszíneken. A Temporary 8th című filmet szeptember 26. és 29. között ugyanabban a kerületben, egy alkalmi moziban vetítik le az érdeklődőknek, ahol a legtöbb jelenetet rögzítették.

Az idei PLACCC mottója: kép, hang, design, játék. A programban okostelefonos városi játék, szemétépítészet, filmes városportré, hanginstallációk, múltidéző képzőművészeti alkotás és köztéri szaunázás is szerepel. A meglepő budapesti helyszíneken zajló rendezvény szeptember 21-én kezdődik és tíz napig tart.

Akik helyesen válaszolnak kérdésünkre, másodmagukkal vendégünk a vetítésre. A megfejtéseket szeptember 26-én délig várjuk.

Mire utal a ZimmerFrei kollektíva Temporary 8th című filmjében szereplő 8-as szám?

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál kulisszatitkok

„Itt mindenki beavatott lesz”

Interjú Turnai Tímeával, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetőjével, a Kulisszatitkok, színház kívül-belül tárlat és programsorozat kurátorával.
Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.