Vizuál

Egyszerűen látni kell – Top 3 virtuális tárlatvezetés

2021.04.05. 15:55
Ajánlom
Vannak olyan kiállítások, amelyek csak virtuálisan járhatóak be, vagy azért, mert már bezártak, vagy mert másképp nem lehet. Konok Tamás életmű-kiállítása, a Nemzeti Galéria „láthatatlan” remekművei és André Kertész Párizsa is helyet kapott heti ajánlónkban.

Szipőcs Krisztina kurátori tárlatvezetése a Vers l’infini című, Konok Tamás életmű-kiállítás virtuális verziójában

  • Április 7. - Ludwig Múzeum, 18 óra

Konok Tamás egyedülálló, folyamatosan megújuló művészete előtt tiszteleg a Ludwig Múzeum életmű-kiállítása, amely eredetileg a művész 90. születésnapját készült megünnepelni. Az alkotóereje teljében lévő művész váratlanul, a megnyitó előtt néhány héttel hunyt el, pedig nagy örömmel készült a tárlatra, segített a több ezer darabból álló életmű válogatásában, sőt új műveket is készített. Ezen a héten még látható az a több mint száz alkotás, amelyet Konok Tamással együtt válogatott a kiállítás kurátora, Szipőcs Krisztina, aki így ír a művészről:

Konok Tamás művészetének tárgya nem a valóság, hanem a természet belső rendje és mozgásai. Képein a láthatatlant, az anyagtól elszakadó ideát kívánja láthatóvá tenni.”

A virtuális kiállítás online tárlatvezetésén Szipőcs Krisztina kurátor vezet végig az életmű szakaszain, megismerhetjük a művész motívum-és szimbólumrendszerét, az összefoglaló nagy művek mellett a saját út, a saját hang kialakulásának folyamatát. A válogatás erős hangsúlyt fektet a legfrissebb alkotásokra, amelyek formai változatosságukkal, markáns színvilágukkal a művész kiapadhatatlannak tűnő életkedvét és alkotóerejét bizonyították.

konok_tamas_9215-133209.jpg

Konok Tamás (Fotó/Forrás: Rosta József / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, Adattár és Digitális Archívum)

Konok Tamás művészetéről és az emlékkiállítás anyagáról albumot ad ki a múzeum, amelyre külön Zoom-eseményt szerveznek április 10-én, 18 órakor.

A láthatatlan múzeum

Munkácsy, Csontváry és sokan mások… Ahogyan még sosem láttuk őket

  • Április 7. - Magyar Nemzeti Galéria, 18:30

Ha elég szerencsések vagyunk és időben regisztráltunk Bellák Gábor művészettörténész Zoom-tárlatvezetésére különleges élmények várnak ránk. Úgy járhatjuk be a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításainak remekműveit, ahogyan az egy hagyományos, „sétálós” tárlatvezetésen nem lehetséges. Cikázhatunk az emeletek között, bekukkantunk a képek mögé, s olyan közel „léphetünk” az egyes művekhez, hogy a szinte láthatatlan részletek is megjelennek előttünk. Mindeközben végig az állandó kiállítások tereiben maradunk, hogy amikor végre visszatérhetünk a nyitott – de ma még sajnos láthatatlan – múzeumba, ismerősként idézhetjük fel mindazt, amiről ezen a tárlatvezetésen hallottunk.

Ataorminaigorogszinhazromjai-164108.jpg

Csontváry Kosztka Tivadar: A taorminai görög színház romjai(1904-5) (Fotó/Forrás: MNG)

André Kertész, a kamera poétája - E. Csorba Csilla tárlatvezetése

  • New York-i Magyar Kulturális Központ Facebook oldala

2019-ben, André Kertész születésének 125. és Ady Endre halálának 100. évfordulóján nyílt különleges fotókiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban, amelyet most digitális változatban nézhetünk meg a New York-i és a Pozsonyi Magyar Kulturális Központok segítségével. Facebook oldalukon E. Csorba Csilla, a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést André Kertész párizsi életéről és munkásságáról, különös hangsúllyal az Adyt megidéző Párizs sorozatán.

PFLF2179_24x18_NAGY-134508.jpg

A képek a PIM fotógyűjteményéből származnak, Az igazi Ady sorozat részei. (Fotó/Forrás: André Kertész/PIM)

Mesél Kertész és az író Bölöni György, valamint a festő Tihanyi Lajos barátságáról, a francia fővárost benépesítő emigráns magyar művészek életéről. Olyan, ritka és szinte teljesen ismeretlen felvételeket láthatunk, mint a Club des Belles Perdrix-ben (A szép fogolymadarak klubjában) készült jó hangulatú ünnepi vacsora képei az 1930 körüli évekből, vagy mint azok a budapesti felvételek, amelyeken Kertész a Szentpál Olga alapította mozdulatművészeti stúdió tagjait örökíti meg 1935-ben. Ezek a sorozatokat most fedezi fel a nemzetközi közönség, így együtt ezen a tárlaton láthatóak először.

Fejléckép: André Kertész: Circus Budapest, 1920. Google Art Project

Időn és tereken át a Ludwig Múzeummal

Kapcsolódó

Időn és tereken át a Ludwig Múzeummal

Új, változatos programokkal várja az érdeklődőket a Ludwig Múzeum. Az egyelőre csak online térben megnyíló tárlatok az időutazás élményét kínálják, ugyanis egyszerre kalauzolnak a múltba és jövőbe, de a nyitás után sem maradnak újdonságok nélkül a látogatók.

Egyetlen nyelve a fotográfia volt – André Kertész 125

Egyetlen nyelve a fotográfia volt – André Kertész 125

A frontvonalról, katonaként örökítette meg az első világháborút, Párizsban művészeket, munkásokat, csavargókat fotózott, majd Amerikában hírességek otthonait. Felesége halála után nem mozdult ki a lakásból, de az ablakából még fényképezett.

 Aki még a Keleti pályaudvart is varázslatosra festette - Csontváry Kosztka Tivadar

Aki még a Keleti pályaudvart is varázslatosra festette - Csontváry Kosztka Tivadar

Képei ma rekordokat döntenek az árveréseken, saját korában azonban olyan elutasítás fogadta, hogy felhagyott a festéssel. Halála után örökösei kocsiponyvaként akarták eladni a festményeit, amelyet az utolsó pillanatban mentett meg egy fiatal építész. 1919. június 20-án halt meg Csontváry Kosztka Tivadar, "a Napút festője". 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A díj mint ötödik pecsét – Benedek Dániel portréja

„Amikor elfog a csüggedés, és kilátástalannak látom a dolgot, akkor az univerzum mindig küld egy-egy nénit, aki odajön hozzám az Aldiban, és gratulál a Karamazovhoz” – meséli Benedek Dániel színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, aki idén Junior Prima Díjat vehetett át.
Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Vizuál

Pasifilm, háromgenerációnyi pasiüggyel – interjú Breier Ádámmal

Krasznahorkai Lászlóról és Havannában élő magyarokról forgatott dokumentumfilmet, jelenleg pedig Lefkovicsék gyászolnak címmel készíti első nagyjátékfilmjét. Breier Ádám rendezővel többek közt a forgatókönyvírás nehézségeiről, kubai tanulmányairól, a zsidó kultúra megfoghatatlanságáról, a kritikáktól való félelemről beszélgettünk.
Színház

A kiugró beugró – Koltai-Nagy Balázs portréja

„Az én feladatom a szórakoztatóiparban az, hogy mindenkinek egységesen ugyanannyit nyújtsak. Ha nem így gondolkodnék, vagy ha ez hiányozna belőlem, akkor gyakorlatilag kivételeznék” – vallja a friss Junior Prima Díjas Koltai-Nagy Balázs színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Artists in Residence – különleges programmal készül a Babel Camp Balatonbogláron

A boglári Babel Camp főképp azért csatlakozott a VEB2023 EKF Kultháló programjához, hogy a szezonon kívül is kulturális programokat biztosíthassanak a tó déli partján. Ennek kapcsán szeptember 25. és október 25. között összművészeti alkotótáborral várják a művészetek iránt érdeklődőket.
Vizuál ajánló

Art Market Budapest 2022 – A kortárs képzőművészet hazai csúcstalálkozója

Október 6. és 9. között 30 országból érkező mintegy 120 kiállító, több mint 500 művész több ezer alkotásával várja a közönséget a Bálna Budapest épületének négy emeletén, összesen mintegy 8000 négyzetméteren – ezzel Közép- és Kelet-Európa vezető kortárs képzőművészeti vására tovább erősíti meghatározó szerepét a régióban.
Vizuál ajánló

„Anyu, én nem akarok háborút!” – Gyerekrajzokból nyílt kiállítás a Lengyel Intézet előtt

Hibrid kiállítás nyílt a budapesti Lengyel Intézet előtt és az online kiállítótérben „Anyu, én nem akarok háborút! 1939-45 Lengyelország / 2022 Ukrajna” címmel. A lengyel-ukrán levéltári projekt saját országuk háborús gyerekrajzait mutatja be.
Vizuál interjú

Pasifilm, háromgenerációnyi pasiüggyel – interjú Breier Ádámmal

Krasznahorkai Lászlóról és Havannában élő magyarokról forgatott dokumentumfilmet, jelenleg pedig Lefkovicsék gyászolnak címmel készíti első nagyjátékfilmjét. Breier Ádám rendezővel többek közt a forgatókönyvírás nehézségeiről, kubai tanulmányairól, a zsidó kultúra megfoghatatlanságáról, a kritikáktól való félelemről beszélgettünk.
Vizuál ajánló

Erős nők a Művész Moziban – jön a Szemrevaló Filmfesztivál

A jogaikért és szabadságukért harcoló erős nők képezik a Szemrevaló idei válogatásának súlypontját. Az októberi seregszemle kínálatában többek közt Cannes-ban, Berlinben, a Német Filmdíjon és az Európai Filmdíjon elismert alkotásokat is láthatunk.