Vizuál

Egyszerűen látni kell – Top 3 virtuális tárlatvezetés

2021.04.05. 15:55
Ajánlom
Vannak olyan kiállítások, amelyek csak virtuálisan járhatóak be, vagy azért, mert már bezártak, vagy mert másképp nem lehet. Konok Tamás életmű-kiállítása, a Nemzeti Galéria „láthatatlan” remekművei és André Kertész Párizsa is helyet kapott heti ajánlónkban.

Szipőcs Krisztina kurátori tárlatvezetése a Vers l’infini című, Konok Tamás életmű-kiállítás virtuális verziójában

  • Április 7. - Ludwig Múzeum, 18 óra

Konok Tamás egyedülálló, folyamatosan megújuló művészete előtt tiszteleg a Ludwig Múzeum életmű-kiállítása, amely eredetileg a művész 90. születésnapját készült megünnepelni. Az alkotóereje teljében lévő művész váratlanul, a megnyitó előtt néhány héttel hunyt el, pedig nagy örömmel készült a tárlatra, segített a több ezer darabból álló életmű válogatásában, sőt új műveket is készített. Ezen a héten még látható az a több mint száz alkotás, amelyet Konok Tamással együtt válogatott a kiállítás kurátora, Szipőcs Krisztina, aki így ír a művészről:

Konok Tamás művészetének tárgya nem a valóság, hanem a természet belső rendje és mozgásai. Képein a láthatatlant, az anyagtól elszakadó ideát kívánja láthatóvá tenni.”

A virtuális kiállítás online tárlatvezetésén Szipőcs Krisztina kurátor vezet végig az életmű szakaszain, megismerhetjük a művész motívum-és szimbólumrendszerét, az összefoglaló nagy művek mellett a saját út, a saját hang kialakulásának folyamatát. A válogatás erős hangsúlyt fektet a legfrissebb alkotásokra, amelyek formai változatosságukkal, markáns színvilágukkal a művész kiapadhatatlannak tűnő életkedvét és alkotóerejét bizonyították.

konok_tamas_9215-133209.jpg

Konok Tamás (Fotó/Forrás: Rosta József / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, Adattár és Digitális Archívum)

Konok Tamás művészetéről és az emlékkiállítás anyagáról albumot ad ki a múzeum, amelyre külön Zoom-eseményt szerveznek április 10-én, 18 órakor.

A láthatatlan múzeum

Munkácsy, Csontváry és sokan mások… Ahogyan még sosem láttuk őket

  • Április 7. - Magyar Nemzeti Galéria, 18:30

Ha elég szerencsések vagyunk és időben regisztráltunk Bellák Gábor művészettörténész Zoom-tárlatvezetésére különleges élmények várnak ránk. Úgy járhatjuk be a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításainak remekműveit, ahogyan az egy hagyományos, „sétálós” tárlatvezetésen nem lehetséges. Cikázhatunk az emeletek között, bekukkantunk a képek mögé, s olyan közel „léphetünk” az egyes művekhez, hogy a szinte láthatatlan részletek is megjelennek előttünk. Mindeközben végig az állandó kiállítások tereiben maradunk, hogy amikor végre visszatérhetünk a nyitott – de ma még sajnos láthatatlan – múzeumba, ismerősként idézhetjük fel mindazt, amiről ezen a tárlatvezetésen hallottunk.

Ataorminaigorogszinhazromjai-164108.jpg

Csontváry Kosztka Tivadar: A taorminai görög színház romjai(1904-5) (Fotó/Forrás: MNG)

André Kertész, a kamera poétája - E. Csorba Csilla tárlatvezetése

  • New York-i Magyar Kulturális Központ Facebook oldala

2019-ben, André Kertész születésének 125. és Ady Endre halálának 100. évfordulóján nyílt különleges fotókiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban, amelyet most digitális változatban nézhetünk meg a New York-i és a Pozsonyi Magyar Kulturális Központok segítségével. Facebook oldalukon E. Csorba Csilla, a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést André Kertész párizsi életéről és munkásságáról, különös hangsúllyal az Adyt megidéző Párizs sorozatán.

PFLF2179_24x18_NAGY-134508.jpg

A képek a PIM fotógyűjteményéből származnak, Az igazi Ady sorozat részei. (Fotó/Forrás: André Kertész/PIM)

Mesél Kertész és az író Bölöni György, valamint a festő Tihanyi Lajos barátságáról, a francia fővárost benépesítő emigráns magyar művészek életéről. Olyan, ritka és szinte teljesen ismeretlen felvételeket láthatunk, mint a Club des Belles Perdrix-ben (A szép fogolymadarak klubjában) készült jó hangulatú ünnepi vacsora képei az 1930 körüli évekből, vagy mint azok a budapesti felvételek, amelyeken Kertész a Szentpál Olga alapította mozdulatművészeti stúdió tagjait örökíti meg 1935-ben. Ezek a sorozatokat most fedezi fel a nemzetközi közönség, így együtt ezen a tárlaton láthatóak először.

Fejléckép: André Kertész: Circus Budapest, 1920. Google Art Project

Időn és tereken át a Ludwig Múzeummal

Kapcsolódó

Időn és tereken át a Ludwig Múzeummal

Új, változatos programokkal várja az érdeklődőket a Ludwig Múzeum. Az egyelőre csak online térben megnyíló tárlatok az időutazás élményét kínálják, ugyanis egyszerre kalauzolnak a múltba és jövőbe, de a nyitás után sem maradnak újdonságok nélkül a látogatók.

Egyetlen nyelve a fotográfia volt – André Kertész 125

Egyetlen nyelve a fotográfia volt – André Kertész 125

A frontvonalról, katonaként örökítette meg az első világháborút, Párizsban művészeket, munkásokat, csavargókat fotózott, majd Amerikában hírességek otthonait. Felesége halála után nem mozdult ki a lakásból, de az ablakából még fényképezett.

 Aki még a Keleti pályaudvart is varázslatosra festette - Csontváry Kosztka Tivadar

Aki még a Keleti pályaudvart is varázslatosra festette - Csontváry Kosztka Tivadar

Képei ma rekordokat döntenek az árveréseken, saját korában azonban olyan elutasítás fogadta, hogy felhagyott a festéssel. Halála után örökösei kocsiponyvaként akarták eladni a festményeit, amelyet az utolsó pillanatban mentett meg egy fiatal építész. 1919. június 20-án halt meg Csontváry Kosztka Tivadar, "a Napút festője". 

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.
Vizuál

„Nála nincs fölösleges mondat” – Pályatársai köszöntik Mészáros Mártát

Szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját Mészáros Márta filmrendező, akit ez alkalomból pályatársai, barátai, tisztelői köszöntenek a Fidelióban.
Vizuál

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 
Vizuál

Küldetés teljesítve – Lenyűgöző filmek sorát kínálta az idei CineFest 

Kilenc film. Ennyi fért abba a három napba, amelyet Miskolcon tölthettünk a CineFest Filmfesztivál vendégeként. Bár a versenyprogramnak csupán a töredékét láttuk, mégis varázslatos filmek emlékeit őrizzük magunkban - köztük a fődíjas és a közönségdíjas alkotásokét is. Fesztiválbeszámoló.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Kincsekkel bővül a Picasso Múzeum

Pablo Picasso lánya a képzőművész kilenc alkotását Franciaországnak adományozta, amelyek 2022-ben kerülnek kiállításra a párizsi Picasso Múzeum nemzeti gyűjteményében - jelentette be Roselyne Bachelot kulturális miniszter. 
Vizuál ajánló

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.
Vizuál interjú

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Vizuál díj

Szabó Eszter nyerte el a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat 

Hatodik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy támogassa a kortárs magyar képzőművészeket, és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti világban.
Vizuál hír

Jancsó Miklós előtt tiszteleg a Freeszfe Egyesület

Az Őszi Fesztivál keretében Freeszemle címmel összművészeti programsorozattal készül a Freeszfe Egyesület szeptember 27. és október 1. között, melynek középpontjában a száz éve született Jancsó Miklós szellemi öröksége áll.