Vizuál

Egyszerűen látni kell – Top 3 virtuális tárlatvezetés

2021.04.05. 15:55
Ajánlom
Vannak olyan kiállítások, amelyek csak virtuálisan járhatóak be, vagy azért, mert már bezártak, vagy mert másképp nem lehet. Konok Tamás életmű-kiállítása, a Nemzeti Galéria „láthatatlan” remekművei és André Kertész Párizsa is helyet kapott heti ajánlónkban.

Szipőcs Krisztina kurátori tárlatvezetése a Vers l’infini című, Konok Tamás életmű-kiállítás virtuális verziójában

  • Április 7. - Ludwig Múzeum, 18 óra

Konok Tamás egyedülálló, folyamatosan megújuló művészete előtt tiszteleg a Ludwig Múzeum életmű-kiállítása, amely eredetileg a művész 90. születésnapját készült megünnepelni. Az alkotóereje teljében lévő művész váratlanul, a megnyitó előtt néhány héttel hunyt el, pedig nagy örömmel készült a tárlatra, segített a több ezer darabból álló életmű válogatásában, sőt új műveket is készített. Ezen a héten még látható az a több mint száz alkotás, amelyet Konok Tamással együtt válogatott a kiállítás kurátora, Szipőcs Krisztina, aki így ír a művészről:

Konok Tamás művészetének tárgya nem a valóság, hanem a természet belső rendje és mozgásai. Képein a láthatatlant, az anyagtól elszakadó ideát kívánja láthatóvá tenni.”

A virtuális kiállítás online tárlatvezetésén Szipőcs Krisztina kurátor vezet végig az életmű szakaszain, megismerhetjük a művész motívum-és szimbólumrendszerét, az összefoglaló nagy művek mellett a saját út, a saját hang kialakulásának folyamatát. A válogatás erős hangsúlyt fektet a legfrissebb alkotásokra, amelyek formai változatosságukkal, markáns színvilágukkal a művész kiapadhatatlannak tűnő életkedvét és alkotóerejét bizonyították.

konok_tamas_9215-133209.jpg

Konok Tamás (Fotó/Forrás: Rosta József / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, Adattár és Digitális Archívum)

Konok Tamás művészetéről és az emlékkiállítás anyagáról albumot ad ki a múzeum, amelyre külön Zoom-eseményt szerveznek április 10-én, 18 órakor.

A láthatatlan múzeum

Munkácsy, Csontváry és sokan mások… Ahogyan még sosem láttuk őket

  • Április 7. - Magyar Nemzeti Galéria, 18:30

Ha elég szerencsések vagyunk és időben regisztráltunk Bellák Gábor művészettörténész Zoom-tárlatvezetésére különleges élmények várnak ránk. Úgy járhatjuk be a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításainak remekműveit, ahogyan az egy hagyományos, „sétálós” tárlatvezetésen nem lehetséges. Cikázhatunk az emeletek között, bekukkantunk a képek mögé, s olyan közel „léphetünk” az egyes művekhez, hogy a szinte láthatatlan részletek is megjelennek előttünk. Mindeközben végig az állandó kiállítások tereiben maradunk, hogy amikor végre visszatérhetünk a nyitott – de ma még sajnos láthatatlan – múzeumba, ismerősként idézhetjük fel mindazt, amiről ezen a tárlatvezetésen hallottunk.

Ataorminaigorogszinhazromjai-164108.jpg

Csontváry Kosztka Tivadar: A taorminai görög színház romjai(1904-5) (Fotó/Forrás: MNG)

André Kertész, a kamera poétája - E. Csorba Csilla tárlatvezetése

  • New York-i Magyar Kulturális Központ Facebook oldala

2019-ben, André Kertész születésének 125. és Ady Endre halálának 100. évfordulóján nyílt különleges fotókiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban, amelyet most digitális változatban nézhetünk meg a New York-i és a Pozsonyi Magyar Kulturális Központok segítségével. Facebook oldalukon E. Csorba Csilla, a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést André Kertész párizsi életéről és munkásságáról, különös hangsúllyal az Adyt megidéző Párizs sorozatán.

PFLF2179_24x18_NAGY-134508.jpg

A képek a PIM fotógyűjteményéből származnak, Az igazi Ady sorozat részei. (Fotó/Forrás: André Kertész/PIM)

Mesél Kertész és az író Bölöni György, valamint a festő Tihanyi Lajos barátságáról, a francia fővárost benépesítő emigráns magyar művészek életéről. Olyan, ritka és szinte teljesen ismeretlen felvételeket láthatunk, mint a Club des Belles Perdrix-ben (A szép fogolymadarak klubjában) készült jó hangulatú ünnepi vacsora képei az 1930 körüli évekből, vagy mint azok a budapesti felvételek, amelyeken Kertész a Szentpál Olga alapította mozdulatművészeti stúdió tagjait örökíti meg 1935-ben. Ezek a sorozatokat most fedezi fel a nemzetközi közönség, így együtt ezen a tárlaton láthatóak először.

Fejléckép: André Kertész: Circus Budapest, 1920. Google Art Project

Időn és tereken át a Ludwig Múzeummal

Kapcsolódó

Időn és tereken át a Ludwig Múzeummal

Új, változatos programokkal várja az érdeklődőket a Ludwig Múzeum. Az egyelőre csak online térben megnyíló tárlatok az időutazás élményét kínálják, ugyanis egyszerre kalauzolnak a múltba és jövőbe, de a nyitás után sem maradnak újdonságok nélkül a látogatók.

Egyetlen nyelve a fotográfia volt – André Kertész 125

Egyetlen nyelve a fotográfia volt – André Kertész 125

A frontvonalról, katonaként örökítette meg az első világháborút, Párizsban művészeket, munkásokat, csavargókat fotózott, majd Amerikában hírességek otthonait. Felesége halála után nem mozdult ki a lakásból, de az ablakából még fényképezett.

 Aki még a Keleti pályaudvart is varázslatosra festette – Csontváry Kosztka Tivadar

Aki még a Keleti pályaudvart is varázslatosra festette – Csontváry Kosztka Tivadar

Képei ma rekordokat döntenek az árveréseken, saját korában azonban olyan elutasítás fogadta, hogy felhagyott a festéssel. Halála után örökösei kocsiponyvaként akarták eladni a festményeit, amelyet az utolsó pillanatban mentett meg egy fiatal építész.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Nem csak egy könyv a Budapest Nagyregény – Kiss Noémi a Lírástudók vendége

Huszonkét társával együtt ő is tagja a Budapest Nagyregény szerzőgárdájának, és elmesélte, miért érdekes számára Cinkota és a XVI. kerület, amelynek történetét ő írta meg. Kiss Noémi azt is elmondta, miért tartja nagy vívmánynak, hogy a vaskos kötet szerzőinek fele nő.
Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Vizuál

A fekete arany és a fehér ördög – kritika a Megfojtott virágokról

Martin Scorsese egy három és fél órás krimi-drámával tért vissza, amelyben az amerikai történelem egy kevéssé ismert, sötét foltját mutatja be. Megfojtott virágok című filmjében a művészet klasszikus témáiról beszél, hogy megmutassa, mi is volna eredetileg a mozi célja.   

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Harcosok klubja

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal két hattyú indította el a gondolatait.
Vizuál hír

Demeter Szilárd marad a Petőfi Irodalmi Múzeum élén

Az intézmény jelenlegi főigazgatója egyedüliként jelentkezett a pozícióra, amelyet újabb öt éven át tölthet be. A múzeum honlapján elérhetővé tette pályázatát.
Vizuál ajánló

Online folytatódik a Verzió Filmfesztivál

November 29-én ért véget a jubileumi, 20. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. Ötvenhárom alkotás, köztük a nyertes filmekkel, december 10-ig online is elérhetővé válik a szemle oldalán.
Vizuál hír

Önerejű képek – Keserü Ilona grafikai életművéből nyílt kiállítás az MNG-ben

A Magyar Nemzeti Galéria grafikai kabinetjében nyílt időszaki kiállítással tisztelegnek a kortárs magyar képzőművészet egyik legnevesebb alakja előtt. A tárlat 2024. január 28-ig látogatható.
Vizuál kritika

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.