Vizuál

Egyszerűen látni kell – Top 3 virtuális tárlatvezetés

2021.04.05. 15:55
Ajánlom
Vannak olyan kiállítások, amelyek csak virtuálisan járhatóak be, vagy azért, mert már bezártak, vagy mert másképp nem lehet. Konok Tamás életmű-kiállítása, a Nemzeti Galéria „láthatatlan” remekművei és André Kertész Párizsa is helyet kapott heti ajánlónkban.

Szipőcs Krisztina kurátori tárlatvezetése a Vers l’infini című, Konok Tamás életmű-kiállítás virtuális verziójában

  • Április 7. - Ludwig Múzeum, 18 óra

Konok Tamás egyedülálló, folyamatosan megújuló művészete előtt tiszteleg a Ludwig Múzeum életmű-kiállítása, amely eredetileg a művész 90. születésnapját készült megünnepelni. Az alkotóereje teljében lévő művész váratlanul, a megnyitó előtt néhány héttel hunyt el, pedig nagy örömmel készült a tárlatra, segített a több ezer darabból álló életmű válogatásában, sőt új műveket is készített. Ezen a héten még látható az a több mint száz alkotás, amelyet Konok Tamással együtt válogatott a kiállítás kurátora, Szipőcs Krisztina, aki így ír a művészről:

Konok Tamás művészetének tárgya nem a valóság, hanem a természet belső rendje és mozgásai. Képein a láthatatlant, az anyagtól elszakadó ideát kívánja láthatóvá tenni.”

A virtuális kiállítás online tárlatvezetésén Szipőcs Krisztina kurátor vezet végig az életmű szakaszain, megismerhetjük a művész motívum-és szimbólumrendszerét, az összefoglaló nagy művek mellett a saját út, a saját hang kialakulásának folyamatát. A válogatás erős hangsúlyt fektet a legfrissebb alkotásokra, amelyek formai változatosságukkal, markáns színvilágukkal a művész kiapadhatatlannak tűnő életkedvét és alkotóerejét bizonyították.

konok_tamas_9215-133209.jpg

Konok Tamás (Fotó/Forrás: Rosta József / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, Adattár és Digitális Archívum)

Konok Tamás művészetéről és az emlékkiállítás anyagáról albumot ad ki a múzeum, amelyre külön Zoom-eseményt szerveznek április 10-én, 18 órakor.

A láthatatlan múzeum

Munkácsy, Csontváry és sokan mások… Ahogyan még sosem láttuk őket

  • Április 7. - Magyar Nemzeti Galéria, 18:30

Ha elég szerencsések vagyunk és időben regisztráltunk Bellák Gábor művészettörténész Zoom-tárlatvezetésére különleges élmények várnak ránk. Úgy járhatjuk be a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításainak remekműveit, ahogyan az egy hagyományos, „sétálós” tárlatvezetésen nem lehetséges. Cikázhatunk az emeletek között, bekukkantunk a képek mögé, s olyan közel „léphetünk” az egyes művekhez, hogy a szinte láthatatlan részletek is megjelennek előttünk. Mindeközben végig az állandó kiállítások tereiben maradunk, hogy amikor végre visszatérhetünk a nyitott – de ma még sajnos láthatatlan – múzeumba, ismerősként idézhetjük fel mindazt, amiről ezen a tárlatvezetésen hallottunk.

Ataorminaigorogszinhazromjai-164108.jpg

Csontváry Kosztka Tivadar: A taorminai görög színház romjai(1904-5) (Fotó/Forrás: MNG)

André Kertész, a kamera poétája - E. Csorba Csilla tárlatvezetése

  • New York-i Magyar Kulturális Központ Facebook oldala

2019-ben, André Kertész születésének 125. és Ady Endre halálának 100. évfordulóján nyílt különleges fotókiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban, amelyet most digitális változatban nézhetünk meg a New York-i és a Pozsonyi Magyar Kulturális Központok segítségével. Facebook oldalukon E. Csorba Csilla, a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést André Kertész párizsi életéről és munkásságáról, különös hangsúllyal az Adyt megidéző Párizs sorozatán.

PFLF2179_24x18_NAGY-134508.jpg

A képek a PIM fotógyűjteményéből származnak, Az igazi Ady sorozat részei. (Fotó/Forrás: André Kertész/PIM)

Mesél Kertész és az író Bölöni György, valamint a festő Tihanyi Lajos barátságáról, a francia fővárost benépesítő emigráns magyar művészek életéről. Olyan, ritka és szinte teljesen ismeretlen felvételeket láthatunk, mint a Club des Belles Perdrix-ben (A szép fogolymadarak klubjában) készült jó hangulatú ünnepi vacsora képei az 1930 körüli évekből, vagy mint azok a budapesti felvételek, amelyeken Kertész a Szentpál Olga alapította mozdulatművészeti stúdió tagjait örökíti meg 1935-ben. Ezek a sorozatokat most fedezi fel a nemzetközi közönség, így együtt ezen a tárlaton láthatóak először.

Fejléckép: André Kertész: Circus Budapest, 1920. Google Art Project

Időn és tereken át a Ludwig Múzeummal

Kapcsolódó

Időn és tereken át a Ludwig Múzeummal

Új, változatos programokkal várja az érdeklődőket a Ludwig Múzeum. Az egyelőre csak online térben megnyíló tárlatok az időutazás élményét kínálják, ugyanis egyszerre kalauzolnak a múltba és jövőbe, de a nyitás után sem maradnak újdonságok nélkül a látogatók.

Egyetlen nyelve a fotográfia volt – André Kertész 125

Egyetlen nyelve a fotográfia volt – André Kertész 125

A frontvonalról, katonaként örökítette meg az első világháborút, Párizsban művészeket, munkásokat, csavargókat fotózott, majd Amerikában hírességek otthonait. Felesége halála után nem mozdult ki a lakásból, de az ablakából még fényképezett.

 Aki még a Keleti pályaudvart is varázslatosra festette - Csontváry Kosztka Tivadar

Aki még a Keleti pályaudvart is varázslatosra festette - Csontváry Kosztka Tivadar

Képei ma rekordokat döntenek az árveréseken, saját korában azonban olyan elutasítás fogadta, hogy felhagyott a festéssel. Halála után örökösei kocsiponyvaként akarták eladni a festményeit, amelyet az utolsó pillanatban mentett meg egy fiatal építész. 1919. június 20-án halt meg Csontváry Kosztka Tivadar, "a Napút festője". 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Vizuál

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.
Vizuál

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Színház

A színházvezető, aki jegesember lett – Szentiványi Béla

Szentiványi Béla színész, rendező és felesége, Zimonyi Márta primadonna a két világháború közötti hazai színjátszás sztárjai voltak. A férj megalapította az Országos Művész Színházat: stagione-típusú vándortársulatával járták a vidéket. A Trianon utáni Magyarországon a magyar színművészet életben tartása volt a cél. Ám Szentiványi anyagilag belebukott vállalkozásába. Aztán 1944-ben félreállította a szélsőjobboldali vezetésű Színészkamara. 1945-ben az új politikai rendszer is eltiltotta a pályától. Feleségével együtt segédmunkákból éltek. Színházi múltjukról soha többé nem beszéltek. Még lányuknak, Mártának sem, aki nemrég átadta szülei színházi albumát – fotókkal, dokumentumokkal – az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek. Szentiványi Mártát felkereste a Fidelio.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Downton Abbey visszatér a mozivászonra

Az azonos című, hat évadot megélt, többszörös díjnyertes sorozat alapján készült 2019-es Downton Abbey filmváltozatának érkezik a folytatása, melyet várhatóan 2021. december 22-én mutatnak be - adta hírül a Telex, a Hollywood Reporterre hivatkozva.
Vizuál cannes

Marion Cotillard és Adam Driver musicaljével nyílik a cannes-i filmfesztivál 

A látomásos és rejtélyes filmjeiről ismert francia rendező, Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjével kezdődik július 6-án a 74. cannes-i fesztivál - jelentette be hétfőn Thierry Frémaux fesztiváligazgató a France Inter rádióban.
Vizuál napló

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.
Vizuál Film

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Vizuál Film

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.