Vizuál

Egzotikus szépségek

2010.03.19. 08:49
Ajánlom
Egyedülálló arany tárgyakat láthatunk a Néprajzi Múzeum új tárlatán.

Az egyedülálló ez esetben nemcsak retorikai fordulat vagy szimpla utalás a kiállított tárgyak szépségére. A 24 arany és három ezüst maszk származási helye és születési ideje egyaránt tág határok között mozog, és vannak köztük olyanok is (például a páros Skorpió maszk), melynek valóban nincs párja a világon. Ebből az egyediségből fakad, hogy bár több szakember bevonásával próbálják azonosítani a maszkok funkcióját és származási helyét, sok esetben még mindig csak találgatnak a szakemberek.

A tárlat misztikus, titokzatos hangulata azonban nem ebből a fajta információ hiányból fakad. A Zelnik István magángyűjteményéből származó maszkokat a Néprajzi Múzeum saját tárgyai egészítik ki, így nemcsak ázsiai, hanem óceániai maszkok is láthatóak a vitrinekben, amik a Néprajzi Múzeum 19. századot idéző falai között szinte a gyarmati időkbe repítik a látogatókat.

A megnyitón egy rövid beszélgetés erejéig sikerült Zelnik Istvánnal, az aranymaszkok tulajdonosával is beszélgetnünk. Mint kiderült a maszkok ugyan valóban kivételes jelentőségűek, de csupán egy részét alkotják Zelnik 16 ezer darabos gyűjteményének, melyet nemcsak maszkok, hanem 11 dél-kelet ázsiai ország, Japán és Kína műtárgyai alkotnak. „A maszkok az ázsiai kultúrában igen jelentős szerepet töltenek be, ezért mindig is nagyon érdekeltek.  Kis méretű maszkokat vásároltam Vietnámban, Belgiumban és Thaiföldön, de az első aranymaszkot mintegy húsz évvel ezelőtt vettem Párizsban, egy vietnámi-francia családtól."

A kollekció azonban nemcsak anyagi szempontból bír különleges értékkel (a kiállított nemesfém maszkok biztosítási értéke 26 milliárd forint), hanem szó szerint egy élet munkájának a gyümölcse. Zelnik 45 éve gyűjti a tárgyakat, melyekből jóval többet láthatunk majd. Mint mondta, „egy gyűjtemény akkor igazán értékes, ha nemcsak a gyűjtőnek, hanem a köznek is ad valamit. Épp ezért kerestem a formát, ami révén minél többen láthatják ezeket a tárgyakat. A gyűjtemény tárgyairól eddig négy kötet (magyar könyvterjesztésben nem, de a gyűjtemény honlapján kaphatóak) látott napvilágot, három előkészület alatt áll, és mintegy 20 kötetesre tervezzük a sorozatot, ami a Zelnik-gyűjtemény legértékesebb és legjelentősebb tárgycsoportjait fogja bemutatni. Emellett év végén nyílik az Andrássy úton a múzeumom, ahol kétezer dél-kelet ázsiai arany- és ezüsttárgy lesz látható. Emellett, a múzeummal párhuzamosan, szintén a mi (Magyar Indokína Társaság) finanszírozásunkban elindul az ELTE dél-kelet ázsiai tanszéke és egy kutatóintézet, ami reményeim szerint, hozzájárul majd egy új keletkutató generáció kinevelődéséhez."

A gyűjteményről és a Magyar Indokína Társaság tevékenységéről itt olvashatnak bővebben.

Aranyba rejtett arcok - Aranymaszkok Ázsiából

A Zelnik-gyűjtemény a Néprajzi Múzeumban

Néprajzi Múzeum

Nyitva: június 20-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Vizuál magazin

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Hamvadó ifjúság

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a lángoló BS-re emlékszik vissza.
Vizuál hír

Kende János életműdíjat kap a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon

Kedden kezdődik az Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét őrző nemzetközi filmfesztivál Szegeden, ahol A tanú eredeti verzióját is levetítik és amelynek életműdíjasa nem más, mint Jancsó Miklós egykori munkatársa, Kende János.
Vizuál hír

Mától tudjuk megcsodálni a frissen vásárolt Renoir-aktot

A Szépművészeti Múzeum augusztus 20-ig kamarakiállításon mutatja be a gyűjtemény elmúlt száz évének legértékesebb szerzeményét.