Vizuál

Egzotikus szépségek

2010.03.19. 08:49
Ajánlom
Egyedülálló arany tárgyakat láthatunk a Néprajzi Múzeum új tárlatán.

Az egyedülálló ez esetben nemcsak retorikai fordulat vagy szimpla utalás a kiállított tárgyak szépségére. A 24 arany és három ezüst maszk származási helye és születési ideje egyaránt tág határok között mozog, és vannak köztük olyanok is (például a páros Skorpió maszk), melynek valóban nincs párja a világon. Ebből az egyediségből fakad, hogy bár több szakember bevonásával próbálják azonosítani a maszkok funkcióját és származási helyét, sok esetben még mindig csak találgatnak a szakemberek.

A tárlat misztikus, titokzatos hangulata azonban nem ebből a fajta információ hiányból fakad. A Zelnik István magángyűjteményéből származó maszkokat a Néprajzi Múzeum saját tárgyai egészítik ki, így nemcsak ázsiai, hanem óceániai maszkok is láthatóak a vitrinekben, amik a Néprajzi Múzeum 19. századot idéző falai között szinte a gyarmati időkbe repítik a látogatókat.

A megnyitón egy rövid beszélgetés erejéig sikerült Zelnik Istvánnal, az aranymaszkok tulajdonosával is beszélgetnünk. Mint kiderült a maszkok ugyan valóban kivételes jelentőségűek, de csupán egy részét alkotják Zelnik 16 ezer darabos gyűjteményének, melyet nemcsak maszkok, hanem 11 dél-kelet ázsiai ország, Japán és Kína műtárgyai alkotnak. „A maszkok az ázsiai kultúrában igen jelentős szerepet töltenek be, ezért mindig is nagyon érdekeltek.  Kis méretű maszkokat vásároltam Vietnámban, Belgiumban és Thaiföldön, de az első aranymaszkot mintegy húsz évvel ezelőtt vettem Párizsban, egy vietnámi-francia családtól."

A kollekció azonban nemcsak anyagi szempontból bír különleges értékkel (a kiállított nemesfém maszkok biztosítási értéke 26 milliárd forint), hanem szó szerint egy élet munkájának a gyümölcse. Zelnik 45 éve gyűjti a tárgyakat, melyekből jóval többet láthatunk majd. Mint mondta, „egy gyűjtemény akkor igazán értékes, ha nemcsak a gyűjtőnek, hanem a köznek is ad valamit. Épp ezért kerestem a formát, ami révén minél többen láthatják ezeket a tárgyakat. A gyűjtemény tárgyairól eddig négy kötet (magyar könyvterjesztésben nem, de a gyűjtemény honlapján kaphatóak) látott napvilágot, három előkészület alatt áll, és mintegy 20 kötetesre tervezzük a sorozatot, ami a Zelnik-gyűjtemény legértékesebb és legjelentősebb tárgycsoportjait fogja bemutatni. Emellett év végén nyílik az Andrássy úton a múzeumom, ahol kétezer dél-kelet ázsiai arany- és ezüsttárgy lesz látható. Emellett, a múzeummal párhuzamosan, szintén a mi (Magyar Indokína Társaság) finanszírozásunkban elindul az ELTE dél-kelet ázsiai tanszéke és egy kutatóintézet, ami reményeim szerint, hozzájárul majd egy új keletkutató generáció kinevelődéséhez."

A gyűjteményről és a Magyar Indokína Társaság tevékenységéről itt olvashatnak bővebben.

Aranyba rejtett arcok - Aranymaszkok Ázsiából

A Zelnik-gyűjtemény a Néprajzi Múzeumban

Néprajzi Múzeum

Nyitva: június 20-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Vizuál

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 
Vizuál

A Pilátus is versenybe szállhat a Golden Globe-ért

Dombrovszky Linda filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba.
Jazz/World

Korb Attila, a harsonás-zeneszerző

A Modern Art Orchestra harsonása – a zenekar számos tagjával egyetemben – zeneszerzőként is közreműködik a MAO alkotói műhelyében. Attila már gyermekként egy professzionális nagyzenekari projekt harsonása volt, melynek köszönhetően belföldön és külföldön is építhette koncertrutinját. A húszas évek big band vénáját tanulmányozva a harsonás-zeneszerző több hangszeren játszó művésszé érett, s ennek a zenei utazásnak egy mérföldköve a nemsokára megjelenő Swinging on the Danube című szerzői lemez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Raffaello nem szerette az orrát, ezért retusálta azt önarcképein

A reneszánsz olasz festő valószínűleg saját orrának "idealizált" változatát festette meg önarcképein, vélik olasz kutatók.
Vizuál hír

A Pilátus is versenybe szállhat a Golden Globe-ért

Dombrovszky Linda filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba.
Vizuál Film

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 
Vizuál Film

Új Dirty Dancing-film készül Jennifer Grey főszereplésével

A Piszkos táncok folytatásába visszatér az eredeti film főszereplőnője - jelentette be Jon Feltheimer, a Lionsgate stúdió vezérigazgatója, megerősítve a már júliusban felröppent híreket.
Vizuál Artmozik éjszakája

Augusztus végén tartják meg az Artmozik éjszakáját

Egyetlen karszalaggal látogathatóak öt budapesti művészmozi vetítései, köztük számos premier előtti film augusztus 28-án estétől másnap hajnalig az Artmozik éjszakáján.