Vizuál

Egzotikus szépségek

2010.03.19. 08:49
Ajánlom
Egyedülálló arany tárgyakat láthatunk a Néprajzi Múzeum új tárlatán.

Az egyedülálló ez esetben nemcsak retorikai fordulat vagy szimpla utalás a kiállított tárgyak szépségére. A 24 arany és három ezüst maszk származási helye és születési ideje egyaránt tág határok között mozog, és vannak köztük olyanok is (például a páros Skorpió maszk), melynek valóban nincs párja a világon. Ebből az egyediségből fakad, hogy bár több szakember bevonásával próbálják azonosítani a maszkok funkcióját és származási helyét, sok esetben még mindig csak találgatnak a szakemberek.

A tárlat misztikus, titokzatos hangulata azonban nem ebből a fajta információ hiányból fakad. A Zelnik István magángyűjteményéből származó maszkokat a Néprajzi Múzeum saját tárgyai egészítik ki, így nemcsak ázsiai, hanem óceániai maszkok is láthatóak a vitrinekben, amik a Néprajzi Múzeum 19. századot idéző falai között szinte a gyarmati időkbe repítik a látogatókat.

A megnyitón egy rövid beszélgetés erejéig sikerült Zelnik Istvánnal, az aranymaszkok tulajdonosával is beszélgetnünk. Mint kiderült a maszkok ugyan valóban kivételes jelentőségűek, de csupán egy részét alkotják Zelnik 16 ezer darabos gyűjteményének, melyet nemcsak maszkok, hanem 11 dél-kelet ázsiai ország, Japán és Kína műtárgyai alkotnak. „A maszkok az ázsiai kultúrában igen jelentős szerepet töltenek be, ezért mindig is nagyon érdekeltek.  Kis méretű maszkokat vásároltam Vietnámban, Belgiumban és Thaiföldön, de az első aranymaszkot mintegy húsz évvel ezelőtt vettem Párizsban, egy vietnámi-francia családtól."

A kollekció azonban nemcsak anyagi szempontból bír különleges értékkel (a kiállított nemesfém maszkok biztosítási értéke 26 milliárd forint), hanem szó szerint egy élet munkájának a gyümölcse. Zelnik 45 éve gyűjti a tárgyakat, melyekből jóval többet láthatunk majd. Mint mondta, „egy gyűjtemény akkor igazán értékes, ha nemcsak a gyűjtőnek, hanem a köznek is ad valamit. Épp ezért kerestem a formát, ami révén minél többen láthatják ezeket a tárgyakat. A gyűjtemény tárgyairól eddig négy kötet (magyar könyvterjesztésben nem, de a gyűjtemény honlapján kaphatóak) látott napvilágot, három előkészület alatt áll, és mintegy 20 kötetesre tervezzük a sorozatot, ami a Zelnik-gyűjtemény legértékesebb és legjelentősebb tárgycsoportjait fogja bemutatni. Emellett év végén nyílik az Andrássy úton a múzeumom, ahol kétezer dél-kelet ázsiai arany- és ezüsttárgy lesz látható. Emellett, a múzeummal párhuzamosan, szintén a mi (Magyar Indokína Társaság) finanszírozásunkban elindul az ELTE dél-kelet ázsiai tanszéke és egy kutatóintézet, ami reményeim szerint, hozzájárul majd egy új keletkutató generáció kinevelődéséhez."

A gyűjteményről és a Magyar Indokína Társaság tevékenységéről itt olvashatnak bővebben.

Aranyba rejtett arcok - Aranymaszkok Ázsiából

A Zelnik-gyűjtemény a Néprajzi Múzeumban

Néprajzi Múzeum

Nyitva: június 20-ig

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A metronóm kérlelhetetlensége – megnéztük az Ennio Morricone-filmet

Egy monumentális életműhöz monumentális portré illik: Giuseppe Tornatore dokumentumfilmje a maga két és fél órájával töményen, sűrítve mutatja meg, miért is lehet kizárólag szuperlatívuszokban beszélni Ennio Morriconéról.
Tánc

Eltáncolt fájdalom – Frida Kahlóról készít előadást Duda Éva

Eleonora Accalai főszereplésével mutat be Frida Kahlo életéről és művészetéről szóló előadást a Duda Éva Társulat. A FRIDA, az élet múzsája című, látványszínházi produkció bemutatóját december 7-én tartják a Nemzeti Táncszínházban.
Színház

Szakítópróba három hangra – Őze Áron rendezésében jön a Válásguru a Rózsavölgyi Szalonban

A francia Tristan Petitgirard által jegyzett darabot december 15-én mutatja be a Rózsavölgyi Szalon. Őze Áron rendezésében színpadra lép Ullmann Mónika, Brasch Bence és Józan László.
Plusz

Polgári engedetlenségbe kezdtek a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanárai is

„Felháborít az a megalázás, elhallgattatás és megfélemlítés, amit azoktól a politikai vezetőktől kell elviselnem, akik helyettem, felettem, nélkülem döntenek” – jelentették ki a gimnázium oktatói, akik úgy fogalmaztak, diákjaik iránt érzett szeretetük miatt álltak bele ebbe a küzdelembe.
Vizuál

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Veronica Ryan szobrászművész kapta a Turner-díjat

A 66 éves Veronica Ryant otthona, a karibi Montserrat-sziget gyümölcsei, termései ihlették meg. A művész a 25 ezer fonttal (12 millió forinttal) járó trófeát szerdán vette át Liverpoolban
Vizuál gyász

Elhunyt Rezi Kató Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum általános főigazgató-helyettese

„Megrendülten tudatjuk, hogy Rezi Kató Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum általános főigazgató-helyettese, az MNM Esztergomi Vármúzeum igazgatója, a Magyar Régész Szövetség alapító tagja életének 59. évében ma reggel váratlanul elhunyt” – adta hírül az intézmény közleményében.
Vizuál gyász

Elhunyt Jan Nowicki, A temetetlen halott című Nagy Imre-film főszereplője

A nyolcvanhárom éves korában elhunyt lengyel színész több évtizeden keresztül Mészáros Márta magyar rendező élettársa volt.
Vizuál hír

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum.
Vizuál gyász

Elhunyt Kirstie Alley, a Nicsak, ki beszél!-filmek sztárja

A 71 éves Emmy-díjas színésznőnél a közelmúltban diagnosztizáltak rákot, halálhírét gyermekei jelentették be az Instagramon. A művésztől John Travolta is elbúcsúzott közösségi oldalán.