Vizuál

Éjszakai műtárgy buli

2011.11.07. 07:36
Ajánlom
November 10-én rendezik meg a képzőművészeti eseményt a belvárosi galéria-negyedben, idén huszadik alkalommal.

A Műgyűjtők éjszakáját öt évvel ezelőtt civil kezdeményezéssel hívták életre, hogy a műkedvelő nagyközönség egy esti könnyed kikapcsolódásként, kötetlen formában ismerkedhessen a képzőművészet minden formájával. Ugyanúgy, mint az első alkalommal - és azóta mindig -, ezúttal is több kiállítás-megnyitóval, tárlatvezetéssel, koncerttel és egyéb színes programmal várják a nagyérdeműt a galériákban 17 és 24 óra között az V. kerületi Falk Miksa utcában és környékén. A Műgyűjtők éjszakájának összes programja továbbra is ingyenes. Idén is a kortárs művészek alkotásaiból rendezett kiállítások megnyitói lesznek többségben: összesen négy vernisszázs közül válogathatnak az érdeklődők.

A Franciaországban élő, magyar származású képzőművész, Major Kamill legújabb munkáit lehet majd megnézni például a Kálmán Makláry Fine Arts galériában - a korábban megismerhetett monokróm alkotásokat felváltották a színes képek. A tárlatot Hajdu István művészetkritikus nyitja meg, és az alkotó is Magyarországra utazik az alkalomra.

A MissionArt Galériában a fiatalon elhunyt Munkácsy-díjas alkotó, Gémes Péter életművéből válogatott tárlat nyílik. Gémes legjellegzetesebb műveivel a body arthoz kapcsolódó magyar képzőművészeti fotóhasználat egyik legeredetibb képviselőjévé vált. Kikísérletezett egy különös megvilágítási technikát, amellyel saját testéről és modellekről olykor negatív hatású, fekete-fehér fényképeket készített.

Ugyanerre a helyszínre ezen az estén betérők a Gémes Péter-alkotások mellett tanúi lehetnek majd több új mű megszületésének is: itt lesz Selmeczi Mátyás nemzetközi hírű árnyképkivágó is, aki a helyszínen is készít majd portrékat. Angliában mindmáig nagy kultusza van az árnyképkivágásnak, amely a fotó előtti korokban élte igazán virágkorát. Aki először látja, megdöbben azon, hogy a mindössze 2-3 perc alatt, egyetlen olló és egy darab fekete papír segítségével elkészülő profilkép milyen megdöbbentően hasonlít a modellhez.

A Bardoni Intérieur is egy kortárs alkotó, Kadosa Kiss József festőművész kiállításával vár mindenkit ezen az estén. A Segítő kezek címet viselő tárlatot Pálinkás János nyitja meg.

A B55 Galéria egy csoportos kiállítást nyit meg ezen az estén Gátlások nélkül címmel Bánki Ákos, Baráth Áron, Ernszt András, Klimó Károly, Kopasz Tamás, Nádler István, Romvári Márton és Somody Péter alkotásaiból. A kiállítás célja bemutatni a magyar kortárs művészet absztrakt hagyományokra épülő jelenlegi tendenciáit. A témafelvetés ugyan a fiatal művészekből indul ki, ám fontosnak tartják bemutatni az előttük járó generáció aktuális műveit is.

Mindemellett nem csak a kortársakról szól majd az éjszaka: a Montparnasse Galériában például Réth Alfréd Franciaországban élt nemzetközi hírű festőművész alkotásaiból rendeztek kiállítást, főleg az 1950-es évek munkái lesznek láthatóak. Réth egyik legfontosabb periódusa az Anyagok harmóniája volt, amely az '50-es évekre érte el csúcspontját. A művész homokot, fűrészport és kavicsot használt színes képeihez. A tárlaton néhány monumentális alkotást is bemutatnak - ezekhez hasonlókat Magyarországon még közgyűjteményekben sem igazán látni.

A Haas Galériában a két világháború között az úgynevezett KUT (Képzőművészek Új Társasága) Klub női tagjainak munkáiból válogattak össze egy kiállítást. A válogatásban összesen 18 művész, többek között Anna Margit, Ferenczy Noémi és Szántó Piroska alkotásait lehet majd megnézni. Az este folyamán két alkalommal is, 19 és 21 órakor tárlatvezetéssel kísérik végig az érdeklődőket a kiállításon. Emellett ugyancsak a Műgyűjtők éjszakáján rendezi meg a galéria az immár hagyományos KUT Klubot. Az összejövetel célja, hogy művészettörténészek, kortársak, gyűjtők közreműködésével a KUT ismert és kevésbé ismert tagjainak portréját megrajzolják az érdeklődők számára. Az estre meghívott vendégek: Kopócsy Anna, Kürti Emese, Turai Hedvig, Kecskeméti Kálmán és Zsákovics Ferenc művészettörténészek.

A Pintér Galéria és Aukciósház a szocreál remekeiből válogatott kiállítással és vásárral készül az éjszakára, a  Kieselbach Galéria pedig Újrarendezve című tárlatával várja a nagyérdeműt.

A Nemes Galéria a hagyományokhoz méltóan minőségi 19. és 20. századi magyar festményeket, grafikákat, valamint régi külföldi mesterek alkotásait mutatja be, az iparművészetet pedig az Artcore Antik & Design képviseli a kényelmet és használhatóságot az igényes egyediséggel ötvöző 20. századi bútorokkal.

A budapesti galéria-negyed egy új üzletének bemutatkozására is sor kerül majd: a Falk Miksa utca 24-ben megnyílt Art001 Galéria várja a látogatókat, kínálatában 20. és 21. századi festményekkel, porcelánokkal és ezüst tárgyakkal. Mint idáig mindig, ezúttal is teret kap a zene: Pintéréknél este 8 órától a Grencsó és barátai jazzkoncertje hallható, a Haas Galériában pedig a Haas Daléria műsorát élvezheti a közönség az 1920-as, '30-as és '40-es évekbeli revü-, kabaré- és filmzenékből összeállított melódiákkal.

Műgyűjtők éjszakája
V. kerület, Falk Miksa utca és környéke - 2011. november 10.
17:00-24:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Klasszikus

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Vizuál Film

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.
Vizuál Film

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Vizuál uránia

Ámos Imre tragédiájáról és 12 fiú történetéről szóló filmeket vetít ma este az Uránia

Folytatódik az Uránia ingyenes online vetítéssorozata, a Látótérben. Ma este, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja előestéjén Kőbányai János Ámos Imréről készült és Sipos András gyerekkori háborús élményeit feldolgozó alkotásokat vetítenek.
Vizuál aukció

Színek, realizmusok, meglepetések - a Kieselbach Galériában

Tavaszi aukciója előtt a Kieselbach Galéria ismét megrendezi eladással egybekötött kiállítását. A csütörtökön nyíló tárlaton több mint 150 műtárgyat, klasszikus, modern és kortárs alkotást csodálhatunk meg.