Vizuál

Éjszakai műtárgy buli

2011.11.07. 07:36
Ajánlom
November 10-én rendezik meg a képzőművészeti eseményt a belvárosi galéria-negyedben, idén huszadik alkalommal.

A Műgyűjtők éjszakáját öt évvel ezelőtt civil kezdeményezéssel hívták életre, hogy a műkedvelő nagyközönség egy esti könnyed kikapcsolódásként, kötetlen formában ismerkedhessen a képzőművészet minden formájával. Ugyanúgy, mint az első alkalommal - és azóta mindig -, ezúttal is több kiállítás-megnyitóval, tárlatvezetéssel, koncerttel és egyéb színes programmal várják a nagyérdeműt a galériákban 17 és 24 óra között az V. kerületi Falk Miksa utcában és környékén. A Műgyűjtők éjszakájának összes programja továbbra is ingyenes. Idén is a kortárs művészek alkotásaiból rendezett kiállítások megnyitói lesznek többségben: összesen négy vernisszázs közül válogathatnak az érdeklődők.

A Franciaországban élő, magyar származású képzőművész, Major Kamill legújabb munkáit lehet majd megnézni például a Kálmán Makláry Fine Arts galériában - a korábban megismerhetett monokróm alkotásokat felváltották a színes képek. A tárlatot Hajdu István művészetkritikus nyitja meg, és az alkotó is Magyarországra utazik az alkalomra.

A MissionArt Galériában a fiatalon elhunyt Munkácsy-díjas alkotó, Gémes Péter életművéből válogatott tárlat nyílik. Gémes legjellegzetesebb műveivel a body arthoz kapcsolódó magyar képzőművészeti fotóhasználat egyik legeredetibb képviselőjévé vált. Kikísérletezett egy különös megvilágítási technikát, amellyel saját testéről és modellekről olykor negatív hatású, fekete-fehér fényképeket készített.

Ugyanerre a helyszínre ezen az estén betérők a Gémes Péter-alkotások mellett tanúi lehetnek majd több új mű megszületésének is: itt lesz Selmeczi Mátyás nemzetközi hírű árnyképkivágó is, aki a helyszínen is készít majd portrékat. Angliában mindmáig nagy kultusza van az árnyképkivágásnak, amely a fotó előtti korokban élte igazán virágkorát. Aki először látja, megdöbben azon, hogy a mindössze 2-3 perc alatt, egyetlen olló és egy darab fekete papír segítségével elkészülő profilkép milyen megdöbbentően hasonlít a modellhez.

A Bardoni Intérieur is egy kortárs alkotó, Kadosa Kiss József festőművész kiállításával vár mindenkit ezen az estén. A Segítő kezek címet viselő tárlatot Pálinkás János nyitja meg.

A B55 Galéria egy csoportos kiállítást nyit meg ezen az estén Gátlások nélkül címmel Bánki Ákos, Baráth Áron, Ernszt András, Klimó Károly, Kopasz Tamás, Nádler István, Romvári Márton és Somody Péter alkotásaiból. A kiállítás célja bemutatni a magyar kortárs művészet absztrakt hagyományokra épülő jelenlegi tendenciáit. A témafelvetés ugyan a fiatal művészekből indul ki, ám fontosnak tartják bemutatni az előttük járó generáció aktuális műveit is.

Mindemellett nem csak a kortársakról szól majd az éjszaka: a Montparnasse Galériában például Réth Alfréd Franciaországban élt nemzetközi hírű festőművész alkotásaiból rendeztek kiállítást, főleg az 1950-es évek munkái lesznek láthatóak. Réth egyik legfontosabb periódusa az Anyagok harmóniája volt, amely az '50-es évekre érte el csúcspontját. A művész homokot, fűrészport és kavicsot használt színes képeihez. A tárlaton néhány monumentális alkotást is bemutatnak - ezekhez hasonlókat Magyarországon még közgyűjteményekben sem igazán látni.

A Haas Galériában a két világháború között az úgynevezett KUT (Képzőművészek Új Társasága) Klub női tagjainak munkáiból válogattak össze egy kiállítást. A válogatásban összesen 18 művész, többek között Anna Margit, Ferenczy Noémi és Szántó Piroska alkotásait lehet majd megnézni. Az este folyamán két alkalommal is, 19 és 21 órakor tárlatvezetéssel kísérik végig az érdeklődőket a kiállításon. Emellett ugyancsak a Műgyűjtők éjszakáján rendezi meg a galéria az immár hagyományos KUT Klubot. Az összejövetel célja, hogy művészettörténészek, kortársak, gyűjtők közreműködésével a KUT ismert és kevésbé ismert tagjainak portréját megrajzolják az érdeklődők számára. Az estre meghívott vendégek: Kopócsy Anna, Kürti Emese, Turai Hedvig, Kecskeméti Kálmán és Zsákovics Ferenc művészettörténészek.

A Pintér Galéria és Aukciósház a szocreál remekeiből válogatott kiállítással és vásárral készül az éjszakára, a  Kieselbach Galéria pedig Újrarendezve című tárlatával várja a nagyérdeműt.

A Nemes Galéria a hagyományokhoz méltóan minőségi 19. és 20. századi magyar festményeket, grafikákat, valamint régi külföldi mesterek alkotásait mutatja be, az iparművészetet pedig az Artcore Antik & Design képviseli a kényelmet és használhatóságot az igényes egyediséggel ötvöző 20. századi bútorokkal.

A budapesti galéria-negyed egy új üzletének bemutatkozására is sor kerül majd: a Falk Miksa utca 24-ben megnyílt Art001 Galéria várja a látogatókat, kínálatában 20. és 21. századi festményekkel, porcelánokkal és ezüst tárgyakkal. Mint idáig mindig, ezúttal is teret kap a zene: Pintéréknél este 8 órától a Grencsó és barátai jazzkoncertje hallható, a Haas Galériában pedig a Haas Daléria műsorát élvezheti a közönség az 1920-as, '30-as és '40-es évekbeli revü-, kabaré- és filmzenékből összeállított melódiákkal.

Műgyűjtők éjszakája
V. kerület, Falk Miksa utca és környéke - 2011. november 10.
17:00-24:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ludwig múzeum

Szavazzon, hogy a Ludwig múzeumé legyen a legjobb kiállítás díja!

A Global Fine Art Awards (GFAA) 2019 díjra A Permanens Forradalom. Mai ukrán képzőművészet című válogatást jelölték 31 ország további 93 nomináltjával együtt. Január 27-ig a közönség is szavazhat az egyik díjra.
Vizuál hír

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Vizuál ajánló

Februárban kerül a mozikba Bud Spencer életrajzi filmje

Hatvan év után a magyar alkotás az első portréfilm, amely Bud Spencer egész életét feldolgozza és bemutatja azt az arcát, amelyet a filmjeiből nem ismerhettünk.
Vizuál BIDF

Ha kíváncsi vagy a nagyvilágra, nézz dokumentumfilmeket

Csaknem 40 film, köztük hét rövid dokumentumfilm száll versenybe az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF), amelyet január 28. és február 3. között rendeznek Budapesten a Cinema City Aréna moziban.
Vizuál berlinale

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.