Vizuál

El Greco magyar vonatkozású remekművével gazdagodott a Szépművészeti Múzeum állandó kiállítása

2022.10.19. 16:50
Ajánlom
A festményt első alkalommal a Szépművészeti Múzeum október 28-án nyíló, nagyszabású El Greco-kiállításán láthatja a nagyközönség, több mint félszáz, a krétai-spanyol mestertől származó alkotás társaságában.

A Gonzaga Szent Alajost (1568–1591) ábrázoló mellkép az első portrék közé tartozik, amelyeket El Greco Spanyolországba érkezését követően festett – olvasható a Szépművészeti Múzeum közleményében. Mint írják, Luis de Gonzaga itáliai arisztokrata családból származó ifjú korán elkötelezte magát az egyházi hivatás mellett. Serdülőkorában, 1581–1584 között Spanyolországban élt, ahol kapcsolatban állt a királyi családdal. Don Diego herceg apródja volt, majd annak a halála után egyik rokona, a szerzetes Francesco di Gonzaga kíséretében Toledóba utazott a ferences rend tisztújító nagygyűlésére, amelyet a San Juan de los Reyes-kolostorban tartottak.

Valószínűleg ekkor, 1583-ban festhette meg El Greco ezt a mellképet, amely fekete kabátban és talárban ábrázolja a fiatalembert.

ElGreco_GonzagaAlajos_600x-164238.jpg

El Greco (Domenikosz Theotokopoulosz): Gonzaga Szent Alajos képmása, 1583 körül Olaj, vászon, 74x57 cm (Fotó/Forrás: Szépművészeti Múzeum)

A jezsuitákra utaló öltözet mellett más eszközökkel is hangsúlyozza a festő az ifjú mély vallási elhivatottságát. Az ábrázolt zsenge életkorát és félénk komolyságát szembeállítja eltökéltségével, amit szuggesztív tekintete mellett kezei is kifejeznek: balját az éppen olvasott vastag könyvön nyugtatja, a jobb kezének mutatóujját felemeli, mint aki beszédet szeretne mondani.

Louis de Gonzaga, miután hazatért Itáliába, 1585-ben belépett a jezsuita rendbe, majd alig huszonhárom évesen meghalt. Halála után négy évvel, 1605-ben boldoggá, majd 1726-ban szentté avatták. XIII. Benedek pápa a fiatal diákok védőszentjének, XI. Pius pápa pedig 1926-ban valamennyi keresztény fiatal védőszentjének nyilvánította.

A portréra vonatkozó első, biztos adat 1767-ből származik.

Ekkor a jezsuita rendhez tartozó granadai Colegio de San Pablo főlépcsőházát díszítette; az ábrázolt személy és a mű alkotója tökéletesen azonosítható. A 18. században átkerült az ugyancsak Granadában található Comendadoras de Santiago-kolostorba. A 20. században aztán több magánkollekcióban is megfordult, köztük a századforduló Magyarországának talán legjelentősebb magángyűjteményével rendelkező Nemes Marcellében is, aki sok más remekművel együtt, az 1910-es évek elején vételre ajánlotta a magyar államnak és a főváros vezetésének. Sajnos egyikük sem élt ezzel a múzeumtörténeti jelentőségű lehetőséggel, így a páratlan gyűjtemény számos kiemelkedő darabja 1913-ban egy párizsi aukción talált gazdára.

A MOL-Új Európa Alapítvány által a Christie’s aukciósház 2022. júniusi árverésén 3,6 millió dolláért megvásárolt remekmű hosszú távú letétként került a Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményébe. A festményt első alkalommal a Szépművészeti Múzeum október 28-án nyíló, nagyszabású El Greco-kiállításán láthatja a nagyközönség, több mint félszáz, a krétai-spanyol mestertől származó alkotás társaságában.

Fejléckép: Miklósa Erika operaénekes, a MOL-Új Európa Alapítvány kuratóriumának elnöke és Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója leleplezi El Greco festményét (fotó: MTI / Balogh Zoltán)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője

A Balázs Béla-díjas filmkritikust, a Filmvilág legrégebbi állandó munkatársát élete 69. évében, rövid, de súlyos betegség után érte a halál június 11-én. Fájdalmak nélkül, méltóságban és családja körében hunyt el – adta hírül a Filmvilág szerkesztősége.
Vizuál ajánló

Gyermekkori szimbólumok újraértelmezésére épülő kiállítás nyílik Balatonfüreden

Június 15-én 19 órakor Nemes Márton képzőművész beszédével nyílik Getto József és Menyhárt Marcell szobrászművészek Playroom című kiállítása a balatonfüredi Zsdrál Galériában.
Vizuál ajánló

Berlioztól Eötvös Péterig – kihagyhatatlan premierek a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Június 12. és 15. között rendezik meg az ország legnagyobb filmes szemléjét, a Magyar Mozgókép Fesztivált, új nevén a MOZ.GO-t. Az elmúlt évek sikerfilmjei, illetve a klasszikusok mellett idén is számos premierrel készülnek a szervezők.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Húsz éve csak a Zene van

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal annak a titkába avat be minket, hogyan sikerült rávennie Bonót, hogy kifejezetten az ő kamerájába nézve pózoljon egy koncerten. 
Vizuál hír

Újabb öt évig Baán László vezetheti a Szépművészeti Múzeumot

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter újabb öt évre az eddigi főigazgatót bízta meg a Szépművészeti Múzeum vezetésével. Baán László kinevezése november végén jár le.