Vizuál

El kellett vinni az Út a vadonba híres buszát, mert túl sokan szenvedtek balesetet miatta

2020.06.20. 10:55
Ajánlom
Már nem található meg az alaszkai vadonban az Út a vadonba című amerikai film híressé vált autóbusza, illetékesek csütörtökön légi úton elszállították a Denali Nemzeti Park közelében marad buszroncsot biztonsági okok miatt.

Túlságosan sok ember kockáztatta életét azért, hogy felkeresse azt a helyet, ahol Christopher McCandless kalandor éhen halt 1992-ben - indokolták lépésüket alaszkai illetékesek.

„Arra bátorítjuk az embereket, hogy biztonságban élvezzék Alaszka vadonjait, és megértjük, hogy ezen busz látványa begyökerezett a köztudatba” – írta közleményében Corri Feige, az alaszkai természeti erőforrások biztosa. "Ám ez egy otthagyott és egyre romló állapotú jármű, amelynek megmentése veszélyes és költséges erőfeszítés. Sőt, felkeresése egyes látogatóknak az életébe került” – tette hozzá.

Az alaszkai természeti erőforrások minisztériuma és a nemzeti gárda közösen szállította el az 1940-es években készült buszt.

Éveken keresztül számos ember sérült meg vagy került bajba, amikor elzarándokolt a buszhoz.

Ketten meghaltak, amikor folyón keltek át, áprilisban egy brazil turistát, februárban öt olasz turistát kellett kimenekíteni közeléből.

ChrisMcCandless-110519.jpg

Chris McCandless

A Denali város polgármestere megkönnyebbülésének adott hangot a busz elszállítása miatt. „Az emberek biztonsága miatt tudatában voltunk annak, hogy ez helyes dolog. Ugyanakkor a jármű része történelmünknek és egy kicsit keserű dolog látni, ahogy törtételmünk egy része elgördül az úton” - mondta Clay Walker a Reuters brit hírügynökségnek.
A buszt mintegy 60 éve egy útépítő csapat vontatta az alaszkai ösvényre - fűzte hozzá.

A jármű sorsa egyelőre ne ismert. A minisztérium közölte, hogy „egy biztonságos helyen fogják elhelyezni addig, amíg döntenek sorsáról.”

Az Út a vadonba című amerikai filmet Jon Krakauer 1996-os, azonos című regénye alapján készítették, Christopher McCandless kalandjait követi nyomon. A film rendezője és a forgatókönyvíró Sean Penn volt, a főszerepet Emile Hirsch alakította, Marcia Gay Harden, William Hurt, Vince Vaughn és Hal Holbrook is játszott a filmben, amelynek ősbemutatója a 2007-es Telluride Filmfesztiválon volt.

A buszról itt tekinthető meg egy rövid videó.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Rudolf Péter ismertette a Vígszínház következő évadának terveit

A Vígszínház új igazgatója kilenc bemutatót tervez, köztük egy zenés produkció premierjét az intézmény alapításának 125-dik évfordulója alkalmából, jövő májusban.
Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Vizuál

Hét kedvenc Walter Matthau vígjátékunk

Ezt a hét filmet bármikor újranéznénk. Szubjektív lista szigorúan időrendben és nem rangsorolva – hisz utóbbi gyakorlatilag lehetetlen. Az apropó pedig: húsz éve, 2000. július 1-jén hunyt el az Oscar-díjas amerikai színész, a 20. század népszerű filmkomikusa, Walter Matthau.
Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Múltba nyíló kapuk Ország Lili alkotásain

Újra látogatható a Bozsó Gyűjtemény Kecskeméten, ahol október 4-ig meghosszabbították az Ország Lili alkotásaiból rendezett időszaki tárlatot.
Vizuál galéria

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Vizuál Film

Magyar kisfilm a vizsgafilmek válogatásában Cannes-ban

Beleznai Márk Agapé című rendezői diplomafilmjét is beválogatták a 73. cannes-i fesztiválnak a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programjába - közölték csütörtökön a szervezők Párizsban.
Vizuál ajánló

Három kiállítással készül a nyitásra a Ludwig Múzeum

A koronavírus okozta helyzet miatt szükséges több hónapos kényszerű zárva tartást követően augusztus 20-án újra megnyitja kapuját a Ludwig Múzeum.
Vizuál Film

Hét kedvenc Walter Matthau vígjátékunk

Ezt a hét filmet bármikor újranéznénk. Szubjektív lista szigorúan időrendben és nem rangsorolva – hisz utóbbi gyakorlatilag lehetetlen. Az apropó pedig: húsz éve, 2000. július 1-jén hunyt el az Oscar-díjas amerikai színész, a 20. század népszerű filmkomikusa, Walter Matthau.