Vizuál

Elefántot árverez a Sotheby’s

2010.05.25. 09:48
Ajánlom
Londonban a nyár is kedvez az aukcióknak és a magas leütési áraknak: a várakozások szerint akár egymillió fontot is érhet Bharti Kher elefántja.

Életnagyságú elefánt szobrot árverez a Sotheby's június 28-i, londoni aukcióján, amely ára a szakértők szerint akár az egymillió fontot is elérheti. Az alkotást, amely A bőr nem a saját nyelvét beszéli címet viseli, egy indiai művésznő, Bharti Kher jegyzi. Bharti Khernek 1969-ben született Londonban, majd New Castle-ben nevelkedett. 1992-ben, 23 éves korában, költözött vissza Indiába, ahol azóta is a kortárs indiai művészet meghatározó alakjaként tartják számon. Khernek nem ez az egyetlen állatszobra, többek között, készített egy életnagyságú kölyök elefántot és egy párducot is.

A szobrász tíz hónapig dolgozott az elefánton, amely bőrét ezernyi finoman vésett bindi díszíti. A bindi szanszkrit eredetű szó, egyszerre jelent pontot, a nullát és a hagyományos indiai homlok díszítésnél a harmadik szemet szimbolizálja, ráadásul Kher előszeretettel használja ezt a motívumot munkáiban.
A szobor földön heverve ábrázolja az elefántot, amely nemcsak kivitelezésében bír jelentőséggel: sokan India szimbólumát látják a fáradt, a történelem súlya alatt megrogyó állatban. A kérdés, hogy készen áll-e a megújulásra, bírhat-e valaha még hatalmi potenciával?

Az aukciósház szakértői 700 ezer és egymillió font körülire várják a leütési árat, aminek nemcsak anyagi vonzata van, hanem a kortárs indiai művészet megbecsültségének újabb fokmérője is lesz. A kortárs indiai alkotások közül az eddigi legmagasabb árat Raqib Shaw A Földi Örömök Kertje III. című munkája érte el, amelyért 2007-ben 2,3 millió fontot fizetett ki egy gyűjtő.

Forrás: Guardian

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.