Vizuál

Elefántot árverez a Sotheby’s

2010.05.25. 09:48
Ajánlom
Londonban a nyár is kedvez az aukcióknak és a magas leütési áraknak: a várakozások szerint akár egymillió fontot is érhet Bharti Kher elefántja.

Életnagyságú elefánt szobrot árverez a Sotheby's június 28-i, londoni aukcióján, amely ára a szakértők szerint akár az egymillió fontot is elérheti. Az alkotást, amely A bőr nem a saját nyelvét beszéli címet viseli, egy indiai művésznő, Bharti Kher jegyzi. Bharti Khernek 1969-ben született Londonban, majd New Castle-ben nevelkedett. 1992-ben, 23 éves korában, költözött vissza Indiába, ahol azóta is a kortárs indiai művészet meghatározó alakjaként tartják számon. Khernek nem ez az egyetlen állatszobra, többek között, készített egy életnagyságú kölyök elefántot és egy párducot is.

A szobrász tíz hónapig dolgozott az elefánton, amely bőrét ezernyi finoman vésett bindi díszíti. A bindi szanszkrit eredetű szó, egyszerre jelent pontot, a nullát és a hagyományos indiai homlok díszítésnél a harmadik szemet szimbolizálja, ráadásul Kher előszeretettel használja ezt a motívumot munkáiban.
A szobor földön heverve ábrázolja az elefántot, amely nemcsak kivitelezésében bír jelentőséggel: sokan India szimbólumát látják a fáradt, a történelem súlya alatt megrogyó állatban. A kérdés, hogy készen áll-e a megújulásra, bírhat-e valaha még hatalmi potenciával?

Az aukciósház szakértői 700 ezer és egymillió font körülire várják a leütési árat, aminek nemcsak anyagi vonzata van, hanem a kortárs indiai művészet megbecsültségének újabb fokmérője is lesz. A kortárs indiai alkotások közül az eddigi legmagasabb árat Raqib Shaw A Földi Örömök Kertje III. című munkája érte el, amelyért 2007-ben 2,3 millió fontot fizetett ki egy gyűjtő.

Forrás: Guardian

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Színház

A Candide és a Szólít a szörny nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

Második alkalommal rendezték meg a virtuális térben az eSzínház Fesztivált, melynek keretében szeptember 16. és 25. között 18 színház 19 produkcióját láthatta a közönség. Az online szemlét négy kontinens 23 országából követték a nézők, a fesztivál végével a zsűri és a közönség döntött a legjobb produkciókról és alkotókról.
Klasszikus

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.
Színház

A párkereső kukucskálás művészete – Kritika a Szerelem című előadásról

Különböző színházi világokból érkező impulzusok találkoznak a dunaújvárosi Bartók Színház és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata közös produkciójában. Barta Lajos Szerelem című darabjának szeptember 23-án tartott bemutatójáról Gabnai Katalin színikritikus írta le gondolatait közösségi oldalán. A megjelent írást a szerző engedélyével közöljük.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Vizuál hír

Tiszteletbeli lovagi címet kapott John Williams

A 91 éves amerikai zeneszerző is szerepel II. Erzsébet utolsó kitüntetési listáján. A tiszteletbeli lovagi címmel filmzenei életművét ismerik el.
Vizuál ajánló

Nem fordíthatjuk el a fejünket – Film készült az időskori demenciáról

Valós történetet dolgoz fel Vámos Zoltán orvos, filmrendező és forgatókönyvíró időskori demenciáról szóló kisjátékfilmje, amelyet szeptember 28-tól láthatnak az érdeklődők.
Vizuál hír

A gép szívében című filmet indítja az Oscar-díjért Bulgária

Martin Makariev alkotását indítja az Anya című film helyett Bulgária a 2023-as Oscar-díj legjobb nemzetközi film kategóriájában. A történet a kommunista Bulgáriába kalauzolja el a nézőket, ahol egy fegyenccsoport túszdrámába keveredik.
Vizuál ajánló

Artists in Residence – különleges programmal készül a Babel Camp Balatonbogláron

A boglári Babel Camp főképp azért csatlakozott a VEB2023 EKF Kultháló programjához, hogy a szezonon kívül is kulturális programokat biztosíthassanak a tó déli partján. Ennek kapcsán szeptember 25. és október 25. között összművészeti alkotótáborral várják a művészetek iránt érdeklődőket.