Vizuál

Életmű-esszencia

2009.07.02. 14:29
Ajánlom
Holnaptól látogatható a Robert Capa kiállítás.

Hetvenezer negatívot hagyott hátra Robert Capa (1913-1954), melyek legmeghatározóbb darabjaiból egy sorozat a magyar állam tulajdonába került. A 985 darabból álló Robert Capa Master Selectiont Cornell Capa és Richard Whelan válogatta a New York-i International Center of Photography (ICP) tulajdonában levő negatívok közül. 1995-ben a kiválasztott 937 negatívról három egyforma, kiváló minőségű, hagyományos fotográfiai eljárással készült, 40 x 50 cm-es nagyításból álló, Robert Capa szárazbélyegzőjével ellátott sorozatot állítottak össze, egyúttal meghatározva, hogy több sorozat nem készülhet.

A három hitelesített széria közül egy New Yorkban maradt, egy a Tokyo Fuji Art Museum tulajdonába került, egy pedig Magyarországra. A fent említett 985 képhez további 25 képet ajándékba adott az ICP, így összesen 1010 fotóval gazdagodott a nemzeti vagyon. A képekből pár hónapja ízelítőt kaphattunk a Nemzeti Múzeumban, most azonban egy jóval teljesebb bemutató várja azokat, akik ellátogatnak a Ludwig Múzeumba.

A tárlaton a fent említett 1010 képből láthatunk egy erős válogatást. A fotók révén nemcsak Capa életútját követhetjük nyomon, hanem a 20. század első felének meghatározó eseményeit is. A Spanyol Polgárháború, a Normandiai partraszállás és Párizs felszabadítása, a frissen alapított Izrael hétköznapjai, végül de nem utolsósorban, végzetes indokínai utazása köszönnek vissza a képekről. Emellett a hazai ízekbe is belekóstolhatunk: 1947-48-ban Robert Capa hat hetet Magyarországon töltött, az ekkor készített képriportjai az Illustrated és a Holiday magazinokban jelentek meg.

Sejthetően sok fotó ismerős lesz, hiszen Capa fotói többször is bejárták már a világsajtót és a kiállítótermeket, a tárlaton azonban helyet kapnak kevésbé ismert „híres emberes" (Ingrid Bergman, Alfred Hitchcock, Picasso) portréi és jó pár külföldi magazin is.

Az októberi zárást követően a kiállítás egy éves országjárásra indul, de hogy a kiállított (és nem kiállított) képeknek mi lesz a sorsa miután visszatértek Budapestre, még kétséges. Mint Hiller István kulturális miniszter elmondta, egyrészt üdvös lenne, ha a Capa fotók folyamatosan elérhetőek lennének a nagyközönség számára, a megfelelő helyszín keresése folyamatban van. Másrészt egy „egyszerű" állandó kiállításnak nem látja értelmét, ebből kifolyólag nemcsak a helyszín megtalálása, hanem a kreatív szellemi környezet megteremtésének feladata is előttük áll.

Robert Capa

Ludwig Múzeum

Nyitva: július 2-től október 11-ig

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Géppel dedikálták Bob Dylan új könyvét, a Nobel-díjas zenész bocsánatot kért

599 dollárért (234 ezer forint) árulták Bob Dylan legújabb könyvének azon kilencszáz példányát, amelyek a Nobel-díjas zenész, dalszerző „saját kezű aláírását” tartalmazzák, ám kiderült, hogy mégsem saját kézzel születtek.
Könyv

„Nem akarom elszpoilerezni a saját könyvemet!” – Mészáros Dorka a Lírástudók vendége

A fiatal író ifjúsági regények szerzőjeként kezdte karrierjét, most már felnőtteknek ír. Lendületes, vérfagyasztó krimije megjelenése alkalmából látogatott el a Lírástudók stúdiójába, ahol Grisnik Petra kérdezte.
Plusz

Tóth Krisztina, Székely Csaba és Erdős Virág kéziratára is lehet licitálni a Freeszfe aukcióján

A Freeszfe januárban ünnepli megalakulásának második évfordulóját. A támogatóik – színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek –felajánlásaiból az Egyesület online jótékonysági aukciót rendez december 17-én.
Klasszikus

Online formában újjászületett a Muzsika című lap

Újraindult a Muzsika komolyzenei kiadvány. Az online kiadvány ügyvezetője, megbízott főszerkesztője, Bonecz Ervin úgy fogalmaz, céljuk, hogy a megújult Muzsika – a hagyományok megőrzése mellett – merészen és inspirálóan mutassa meg a jelen zenei élet innovatív folyamatait.
Vizuál

Elhúzza az aranycsíkot a legújabb Kolodko-mini

Satuba fogott Rejtő-kötet és egy 14 karátos kisautó szerepel azokon a képeken, amelyeket Kolodko Mihály osztott meg közösségi oldalán.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Wahorn András és Töttös Kata a Csokonaiban

A XV. kerületi Beszélgetések szabadon-program következő alkalmán, december 2-án egy különleges művészházaspár, Wahorn András és Töttös Kata lesz Benyó Rita vendége a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház kávézójában. A beszélgetést követően rendhagyó tárlatvezetést tart a művészpár Ketten a végtelenbe című közös kiállításukon.
Vizuál interjú

A kurátor nem létezne a művészek és a kollégák nélkül – Interjú Don Tamással és Török Krisztián Gáborral

A debreceni MODEM-ben jelenleg három kiállítás látogatható: az Idő, a 30+ és az Új Közvetítések. Az utóbbi két tárlat kurátoraival, az ARTtransfer-díjas Don Tamással és Török Krisztián Gáborral beszélgettünk, aki Londonban és Glasgow-ban végezte művészettörténeti tanulmányait.
Vizuál hír

Elhúzza az aranycsíkot a legújabb Kolodko-mini

Satuba fogott Rejtő-kötet és egy 14 karátos kisautó szerepel azokon a képeken, amelyeket Kolodko Mihály osztott meg közösségi oldalán.
Vizuál kritika

Vádirat az üdvözítő mártíromság dicsőítése ellen – kritika A csoda című filmről

Ha egy összetett mondatra kellene lecsupaszítanunk a Netflix új filmdrámájának gondolatát, ez lenne az: morálisan elfogadhatatlan tudatosan bűntudatra nevelni ártatlan embereket, és végignézni, ahogy önmagukat pusztítják el vezeklésként – különösen egy kisgyermek esetében.
Vizuál hír

Háborús női történet nyerte a 20. Anilogue nagydíját

November 26-án a Toldi moziban tartották az idén huszadik évét ünneplő Anilogue filmfesztivál díjátadó gáláját. Az ezer eurós pénzjutalommal is járó fődíjat a szlovén Špela Čadež Steakhouse című filmje nyerte, amely egy kölcsönösen bántalmazó viszony hullámvölgyeibe nyújt betekintést.