Vizuál

Életműdíjat kap Julie Andrews

2021.05.10. 11:10
Ajánlom
A többszörös Golden Globe-, BAFTA- és Oscar-díjas angol színésznő tiszteletére november 11-én gálát rendeznek Los Angelesben, az Amerikai Filmintézet (AFI) ezzel fejezi ki nagyrabecsülését a 85 éves színésznő előtt.

Az AFI 1973 óta ítéli oda az életműdíjat, Julie Andrews a 48. díjazott. A korábbi kitüntetettek között van például Meryl Streep és Jane Fonda, de Morgan Freemant, Clint Eastwoodot, George Clooneyt és Denzel Washingtont is díjazták már. Az idei átadóünnepséget eredetileg 2020-ban szerették volna megtartani, ám a járványhelyzet miatt végül a halasztás mellett döntöttek.

Bob Gazzale, az AFI elnöke közleményében méltatta Julie Andrews kivételes művészi pályafutását, kiemelve, hogy játékával világszerte több generációnak okozott örömöt.

A színésznő nevét a magyar nézők leginkább olyan ikonikus musicalfilmekből ismerhetik, mint A muzsika hangja és a Mary Poppins, de a Broadwayn is szép sikereket ért el.

Andrews már kisgyerek kora óta tanult táncolni nagynénje tánciskolájában, sőt még szinte járni sem tudott, amikor megkapta első szerepét. Kétévesen egy tündért alakított, és alig hároméves korában már eljátszhatta Nodot a Winken, Blinken and Nod című darabban.

Karrierje a második világháború után indult be igazán, 1956-ban debütált a Broadwayn a My Fair Lady című musicalben. A filmes karrier sem váratott sokat magára, 1964-ben már Mary Poppinst játszhatta a vásznon, melyért elnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat. Egy évvel később már Mariaként szegődött Von Trapp kapitány szolgálatába A muzsika hangjában, de láthatták őt a nézők a Victor/Victoria címszerepében, valamint Hitchcock Szakadt függöny című thrillerében is.

A ’90-es években egy kisebb szünet után – amikor is inkább a színpadi munkáira fókuszált –az Egy különös éjszakával tért vissza, ekkor filmes karrierje is új lendületet vett.

2005-ben rendezőként is kipróbálta magát a The Boy Friend című musicallel, melyben 1954-ben ő maga is játszott.

Munkásságát számos filmes díj és három Tony-jelölés jelzi, 2000-ben pedig a lovagi címnek megfelelő dame (főrendi) rangot kapott II. Erzsébet királynőtől.

Színészi munkái mellett Julie Andews rendszeresen ír, számos gyerekkönyvet jegyez, emellett 2008-ban megjelentette önéletrajzi kötetét Home: A Memoir of My Early Years címmel.

Fejléckép: Julie Andews (Slaven Vlasic / Getty Images Hungary)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Klasszikus

A magyar zenetanárnő, aki generációkat tanított meg szorongás nélkül hegedülni

Havas Kató a saját bőrén tapasztalta meg, milyen káros hatással van egy muzsikusra a szorongás, a megfelelési kényszer és a lámpaláz. Egy balatoni cigányprímás, egy amerikai találkozás és egy majdnem félbeszakadt karrier hatására dolgozta ki hegedűoktatási módszerét, amelynek központi jelszava volt a természetesség, a könnyedség és a belülről fakadó elegancia.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

Akik az erdőkből merítettek erőt

A Pálosok című tárlat az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend történetéről ad áttekintést. Egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához, s nyit azok felé is, akik kevés, vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a pálos rendről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Habkönnyű magyar filmeket tett ingyenesen elérhetővé a Filmio

Június 17-20. között bárki számára elérhető a Veri az ördög a feleségét, A veréb is madár, valamint a Mit csinált a feleséged 3-tól 5-ig? című vígjáték.
Vizuál hír

Madame Tussauds nyílik Budapesten

Várhatóan 2022 első negyedévében a Dorottya utcában is megnyílik az élethű viaszszobrairól híres Madame Tussauds, amely azért is különleges, mert a budapesti múzeum lesz a világ első teljesen franchise-rendszerben működő Madame Tussauds-ja – adta hírül a Telex.
Vizuál hír

Meghívták Rudolf Olivér diplomafilmjét a cannes-i fesztivál válogatásába

A FONICA M-120 című alkotást is beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.
Vizuál hír

150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
Vizuál Rendtörténet

Akik az erdőkből merítettek erőt

A Pálosok című tárlat az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend történetéről ad áttekintést. Egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához, s nyit azok felé is, akik kevés, vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a pálos rendről.