Vizuál

Életműdíjat vehet át Bereményi Géza, Mécs Károly, Moór Marianna és Tordai Teri

2021.06.07. 17:00
Ajánlom
A Magyar Filmakadémia Egyesület a Magyar Mozgókép Fesztivál keretében adja át az idei Életműdíjat, melyet kiemelkedő pályájának elismeréseként ezúttal Bereményi Géza, Mécs Károly, Moór Marianna és Tordai Teri vehet át.

A díjazottak június 25-én vehetik át a kitüntetéseket Balatonfüreden, a Kisfaludy galériában.

Bereményi Géza Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas író, filmrendezőt amellett, hogy számos Cseh Tamás-dalt jegyez, olyan nagy sikerű filmek rendezőjeként jegyzik, mint az Európa Filmdíjas Eldorádó, A tanítványok és a Hídember, Gothár Péter emblematikus Megáll az idő című filmjét pedig forgatókönyvíróként jegyzi.

Mécs Károly munkásságát is mindenki ismeri, hiszen a kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas nemzet művésze olyan felejthetetlen alkotásokkal tette le névjegyét, mint A kőszívű ember fiai, A Noszty fiú esete Tóth Marival, a Két emelet boldogság vagy a 141 perc a befejezetlen mondatból.

Moór Marianna és Tordai Teri számára azért is lehet különösen emlékezetes az Életműdíj átadása, hiszen a két Kossuth- és Jászai Mari-díjas művésznő pályája számos alkalommal keresztezte egymást, együtt játszottak például a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?-ben és A Pendragon legendában is.

A Magyar Mozgókép Fesztivál az ő és a nemrég elhunyt Jankovics Marcell tiszteletére módosítja programját és kilenc filmet tűz műsorra.

Június 24-én látható lesz a veszprémi Agórában A Noszty fiú esete Tóth Marival, illetve a Tordai Teri főszereplésével készült A Pendragon legenda. Ugyancsak ezen a napon kerül vászonra az In memoriam Jankovics című animációs összeállítás, benne a legendás János vitézzel.

Június 25-én Bereményi Géza Eldorádóját és Gaál István Sodrásban című alkotását láthatják a nézők, de a Hangvillába látogatók is egy igazi klasszikusra ülhetnek be, Jancsó Miklós Fényes szelekje lesz látható.

A Magyar Mozgókép Fesztivál szervezői Törőcsik Mariról sem feledkeztek meg, Maár Gyula Déryné, hol van? című filmjével emlékeznek a legendás művészre.

A fesztivál teljes programja az alábbi oldalon érhető el.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál hír

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Vizuál hír

Tiszteletbeli Arany Pálmát kap Cannes-ban Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

A világ legrangosabb szemléjének tiszteletbeli elismerését első alkalommal ítélik oda kollektíven. A legendássá vált Ghibli Stúdió nevéhez 1985-ös megalakulása óta számos felejthetetlen animációs film fűződik.
Vizuál ajánló

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Vizuál ajánló

Hamarosan megnyílik az Esterházy Art Dating díjazottjainak kiállítása

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a hamarosan nyíló NOT_FOUND című kiállítás, melynek középpontjában az a gondolat áll: miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket.