Vizuál

Életműdíjat vehet át Bereményi Géza, Mécs Károly, Moór Marianna és Tordai Teri

2021.06.07. 17:00
Ajánlom
A Magyar Filmakadémia Egyesület a Magyar Mozgókép Fesztivál keretében adja át az idei Életműdíjat, melyet kiemelkedő pályájának elismeréseként ezúttal Bereményi Géza, Mécs Károly, Moór Marianna és Tordai Teri vehet át.

A díjazottak június 25-én vehetik át a kitüntetéseket Balatonfüreden, a Kisfaludy galériában.

Bereményi Géza Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas író, filmrendezőt amellett, hogy számos Cseh Tamás-dalt jegyez, olyan nagy sikerű filmek rendezőjeként jegyzik, mint az Európa Filmdíjas Eldorádó, A tanítványok és a Hídember, Gothár Péter emblematikus Megáll az idő című filmjét pedig forgatókönyvíróként jegyzi.

Mécs Károly munkásságát is mindenki ismeri, hiszen a kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas nemzet művésze olyan felejthetetlen alkotásokkal tette le névjegyét, mint A kőszívű ember fiai, A Noszty fiú esete Tóth Marival, a Két emelet boldogság vagy a 141 perc a befejezetlen mondatból.

Moór Marianna és Tordai Teri számára azért is lehet különösen emlékezetes az Életműdíj átadása, hiszen a két Kossuth- és Jászai Mari-díjas művésznő pályája számos alkalommal keresztezte egymást, együtt játszottak például a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?-ben és A Pendragon legendában is.

A Magyar Mozgókép Fesztivál az ő és a nemrég elhunyt Jankovics Marcell tiszteletére módosítja programját és kilenc filmet tűz műsorra.

Június 24-én látható lesz a veszprémi Agórában A Noszty fiú esete Tóth Marival, illetve a Tordai Teri főszereplésével készült A Pendragon legenda. Ugyancsak ezen a napon kerül vászonra az In memoriam Jankovics című animációs összeállítás, benne a legendás János vitézzel.

Június 25-én Bereményi Géza Eldorádóját és Gaál István Sodrásban című alkotását láthatják a nézők, de a Hangvillába látogatók is egy igazi klasszikusra ülhetnek be, Jancsó Miklós Fényes szelekje lesz látható.

A Magyar Mozgókép Fesztivál szervezői Törőcsik Mariról sem feledkeztek meg, Maár Gyula Déryné, hol van? című filmjével emlékeznek a legendás művészre.

A fesztivál teljes programja az alábbi oldalon érhető el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Meghívták Rudolf Olivér diplomafilmjét a cannes-i fesztivál válogatásába

A FONICA M-120 című alkotást is beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.
Vizuál hír

150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
Vizuál Rendtörténet

Akik az erdőkből merítettek erőt

A Pálosok című tárlat az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend történetéről ad áttekintést. Egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához, s nyit azok felé is, akik kevés, vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a pálos rendről.
Vizuál gyász

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Vizuál gyász

Június 22-én vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől

Június 22-én, kedden 14 óra 30 perckor a Farkasréti temetőben vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől - adta hírül a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).