Vizuál

Életöröm és töretlen szabadságérzet a berlini fal nyugati oldalán – Új kiállítás nyílik a Collegium Hungaricum Berlinben

2023.02.13. 10:10
Ajánlom
A Collegium Hungaricum Berlin különleges képválogatást mutat be a Fortepan közösségi fotóarchívumából, valamint a Collegium Hungaricum Berlin saját képarchívumának felhasználásával. Az EMOP Berlin 2023 – Európai Fotóhónap keretében megvalósuló kiállítás az 1970-es évek berlini városi életét mutatja be – a Magyarországról érkező látogatók és a Magyar Kultúra Háza hivatásos fotósainak szemszögéből. A tárlat fókuszában az 1973-as év áll.

1973. január 25-én nyílt meg a Magyar Kultúra Háza a Karl-Liebknecht-Straßén, amely rövid időn belül a kelet-berlini kulturális élet egyik fontos szereplőjévé vált. Az intézet saját archívumából származó eseményfotók tanúskodnak az intézet akkori élénk mindennapi életéről.

A megnyitó évében, július 28. és augusztus 5. között Kelet-Berlinben rendezték meg a Világifjúsági Találkozót. A „kelet Woodstockjaként“ is emlegetett fesztivál eseményei jórészt az intézet közvetlen közelében zajlottak. Az Ifjúsági Világszövetség 1947 óta szervezi nemzetközi világtalálkozóit azzal a céllal, hogy „elősegítse a nemzetközi kapcsolatok kialakítását és egymás megértését a különböző országok fiataljai között". A hidegháború évei alatt a nemzetközi politika erőteljesen rányomta bélyegét a találkozókra.

1973_Mezey-Andras_fortepan_219765_ok-100041.jpg

Nyugat-Berlin, a felvétel a Kurfürstendamm és a Joachimsthalerstrasse kereszteződésénél készült 1973-ban (Fotó/Forrás: Mezey András/Fortepan)

Annak ellenére, hogy a fesztivál idejére

a berlini fal keleti oldalán felfüggesztették a tűzparancsot, több ezer résztvevőt tartóztattak le „antiszociális” viselkedés vádjával.

A magyar utazók által készített fotókon ebből kevés látszik: mint a legtöbb fennmaradt fénykép, ezek is életörömöt és töretlen szabadságérzetet sugároznak. A Nyugat-Berlinbe átlátogató fesztiválozó fiatalok egy színes, izgalmas, újdonságokkal teli világgal találkoztak.

A bemutatott fotók vizuális naplóként tanúskodnak a magyar fiatalok nyugati látogatásáról.

Merre jártak? Mi keltette fel érdeklődésüket? Milyen pillanatokat örökítettek meg? A bemutatott fotókon siető járókelőket, flower power mintás buszokat, nyüzsgő bolhapiacokat és sztriptízbárok reklámjait láthatjuk.

A Fortepan Archívum egy szabad felhasználású, több, mint 170000 fotót tartalmazó fényképarchívum. 2010 óta szisztematikusan bővül családok, amatőr és hivatásos fotósok, valamint közgyűjtemények adományainak köszönhetően. A németországi képanyag az elmúlt években folyamatosan bővült, így ma már több, mint 3400, Németországban készült fotó található az archívum honlapján.

Magyar utazók Berlinben
Fotókiállítás

Helyszín: Collegium Hungaricum Berlin
Időpont: február 16. – április 21.

Fejléckép: A berlini fal és a Brandenburgi kapu Nyugat-Berlin felől, 1973 (Fotó/Forrás: Barna Imre/Fortepan) 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Magyar gyökerű amerikai színészekre fókuszál a Csokonai Hollywood-sorozatának következő estje

Március 23-án ötödik alkalommal rendeznek Hollywood-estet a XV. kerületben, ahol ezúttal magyar felmenőkkel rendelkező, köztük Oscar-díjas amerikai színészekről lesz szó.
Vizuál ajánló

Pillants be a Budapest Bábszínház kulisszái mögé! – új kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendez közös kiállítást a Deák17 Galéria és a Budapest Bábszínház. A MINDEN BÁB! című tárlat legfőbb ambíciója, hogy bevezesse a látogatókat a színház kulisszái mögé.
Vizuál magazin

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.
Vizuál ajánló

Az Őrségi Fazekasság múltja, jelene és jövője elevenedik meg a Pesti Vigadóban

A Tiszta forrásból című tárlat április 2-ig látogatható még. Márciusban két alkalommal is részt vehetünk kurátori tárlatvezetésen.
Vizuál hír

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.