Vizuál

Életöröm és töretlen szabadságérzet a berlini fal nyugati oldalán – Új kiállítás nyílik a Collegium Hungaricum Berlinben

2023.02.13. 10:10
Ajánlom
A Collegium Hungaricum Berlin különleges képválogatást mutat be a Fortepan közösségi fotóarchívumából, valamint a Collegium Hungaricum Berlin saját képarchívumának felhasználásával. Az EMOP Berlin 2023 – Európai Fotóhónap keretében megvalósuló kiállítás az 1970-es évek berlini városi életét mutatja be – a Magyarországról érkező látogatók és a Magyar Kultúra Háza hivatásos fotósainak szemszögéből. A tárlat fókuszában az 1973-as év áll.

1973. január 25-én nyílt meg a Magyar Kultúra Háza a Karl-Liebknecht-Straßén, amely rövid időn belül a kelet-berlini kulturális élet egyik fontos szereplőjévé vált. Az intézet saját archívumából származó eseményfotók tanúskodnak az intézet akkori élénk mindennapi életéről.

A megnyitó évében, július 28. és augusztus 5. között Kelet-Berlinben rendezték meg a Világifjúsági Találkozót. A „kelet Woodstockjaként“ is emlegetett fesztivál eseményei jórészt az intézet közvetlen közelében zajlottak. Az Ifjúsági Világszövetség 1947 óta szervezi nemzetközi világtalálkozóit azzal a céllal, hogy „elősegítse a nemzetközi kapcsolatok kialakítását és egymás megértését a különböző országok fiataljai között". A hidegháború évei alatt a nemzetközi politika erőteljesen rányomta bélyegét a találkozókra.

1973_Mezey-Andras_fortepan_219765_ok-100041.jpg

Nyugat-Berlin, a felvétel a Kurfürstendamm és a Joachimsthalerstrasse kereszteződésénél készült 1973-ban (Fotó/Forrás: Mezey András/Fortepan)

Annak ellenére, hogy a fesztivál idejére

a berlini fal keleti oldalán felfüggesztették a tűzparancsot, több ezer résztvevőt tartóztattak le „antiszociális” viselkedés vádjával.

A magyar utazók által készített fotókon ebből kevés látszik: mint a legtöbb fennmaradt fénykép, ezek is életörömöt és töretlen szabadságérzetet sugároznak. A Nyugat-Berlinbe átlátogató fesztiválozó fiatalok egy színes, izgalmas, újdonságokkal teli világgal találkoztak.

A bemutatott fotók vizuális naplóként tanúskodnak a magyar fiatalok nyugati látogatásáról.

Merre jártak? Mi keltette fel érdeklődésüket? Milyen pillanatokat örökítettek meg? A bemutatott fotókon siető járókelőket, flower power mintás buszokat, nyüzsgő bolhapiacokat és sztriptízbárok reklámjait láthatjuk.

A Fortepan Archívum egy szabad felhasználású, több, mint 170000 fotót tartalmazó fényképarchívum. 2010 óta szisztematikusan bővül családok, amatőr és hivatásos fotósok, valamint közgyűjtemények adományainak köszönhetően. A németországi képanyag az elmúlt években folyamatosan bővült, így ma már több, mint 3400, Németországban készült fotó található az archívum honlapján.

Magyar utazók Berlinben
Fotókiállítás

Helyszín: Collegium Hungaricum Berlin
Időpont: február 16. – április 21.

Fejléckép: A berlini fal és a Brandenburgi kapu Nyugat-Berlin felől, 1973 (Fotó/Forrás: Barna Imre/Fortepan) 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál hír

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Vizuál hír

Tiszteletbeli Arany Pálmát kap Cannes-ban Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

A világ legrangosabb szemléjének tiszteletbeli elismerését első alkalommal ítélik oda kollektíven. A legendássá vált Ghibli Stúdió nevéhez 1985-ös megalakulása óta számos felejthetetlen animációs film fűződik.
Vizuál ajánló

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Vizuál ajánló

Hamarosan megnyílik az Esterházy Art Dating díjazottjainak kiállítása

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a hamarosan nyíló NOT_FOUND című kiállítás, melynek középpontjában az a gondolat áll: miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket.