Vizuál

Elhunyt a legendás képregényrajzoló, Asterix és Obelix megalkotója, Albert Uderzo

2020.03.24. 11:40
Ajánlom
A francia képregény doyenje 92 éves volt.

A család közleménye szerint Albert Uderzo pár hete gyengén érezte magát, a halálát pedig az álmában elszenvedett szívroham okozta – idézi a 444.hu a Le Figaro gyorshírét.

A család külön jelezte, hogy az esetnek semmi köze nem volt a koronavírus-járványhoz.

Uderzo 1927-ben született Franciaországban, olasz bevándorlók gyerekeként. Rajzkészsége korán megnyilvánult, már óvodás korában meséket illusztrált, majd hétévesen, képregényes olvasmányaitól inspirálva saját történeteket kezdett rajzolni.

Ekkor derült ki, hogy színvak, munkái színezését ezért sosem maga végezte.

Rajzolni jobbára autodidakta módon tanult, tizenhárom évesen a Société parisienne d’édition-nál helyezkedett el, ahol találkozott Alain Saint-Ogannal és Edmond François Calvóval. A második világháború után párizsi és brüsszeli kiadóknak rajzolt képregényeket. 1951-ben találkozott René Goscinnyvel, a Bonne Soirées és Libre Junior című lapokban jelentek meg első közös munkáik. 1959-ben Goscinny szerkesztő, Uderzo pedig művészeti vezető lett az újonnan induló Pilote magazinnál, amelynek a célközönsége már nem a legfiatalabb korosztály, hanem a tizenévesek voltak.

A magazin első számában mutatkozott be legnagyobb sikerük, Asterix, és azonnal átütő sikert aratott.

Asterix két évig a Pilote hasábjain jelent meg, 1961-ben adták ki az első albumot Asterix, a gall címmel. Goscinny 1977-ben bekövetkezett halála után Uderzo nemcsak rajzolta, hanem maga is írta Asterix történeteit, de a saját neve mellett Goscinnyét is feltüntette a füzeteken. Uderzo 2009-ben vonult vissza ízületi gyulladása miatt, a munkát fiatalabb kollégáinak adta át.

 

Fejléckép: Albert Uderzo 1989-ben (fotó: Philippe Le Tellier / Getty Images Hungary)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Lélekben mindenki Indiában él – A Baltazár Színház elérhetővé teszi fesztiválnyertes filmjét

A Baltazár Színház egész társulata március 13-án Mumbaiba utazott volna, fellépni a Pitypang és a Por című előadásokkal. Egy nappal az út előtt zárta le határait India. Maradtunk és megértettük, hogy a mostani időszak a belső utazásról szól.
Vizuál galéria

A rokokó sztárfestője még a gipszstukkókat is belekomponálta freskóiba

Giovanni Battista Tiepolo a mennyezetet égbolttá változtatta, arisztokrata megbízóit szinte istenként ábrázolta. Kétszázötven éve, 1770. március 27-én halt meg a 18. századi dekoratív festészet legnagyobb alakja, "Velence legjobb festője". 
Vizuál fotó

KÉP-regény: Gondolatok a könyvtárban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról elmélkedik, mit jelent egy fotósnak a kihalt város, illetve mennyire kihaltak valójában az utcák.
Vizuál hír

Tragikus adatvesztés történt – A látogatók segítségét kéri az Aba-Novák Galéria

A Leányfalun működő XX. századi és kortárs galéria egy technikai meghibásodás miatt elveszítette kiállításainak dokumentációját.
Vizuál interjú

„…a mozgókép sokrétű katartikus élménye”

Dárday István Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendező, az MMA rendes tagja idén ünnepli 80. születésnapját. A Balázs Béla Stúdióról, a dokumentum-játékfilmek lényegéről és filmjeik civil szereplőiről beszélgettünk. Lesti Árpád interjúja.