Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

2020.05.31. 22:35
Ajánlom
84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.

Christo Vladimirov Javacheff, vagy ahogy mindannyian ismertük: Christo, ma, 2020. május 31-én természetes okokból elhunyt - jelentették be a művészházaspár hivatalos oldalán. Az alkotóról szóló közlemény szerint:

Christo a lehető legteljesebben élte az életét, nemcsak álmodott a lehetetlenről, hanem meg is valósította azt. 

Christo és Jeanne-Claude alkotásai közelebb hozták az embereket, hogy együtt osztozzanak az élményben az egész világon, munkáik tovább élnek a szívünkben és az emlékeinkben. 

Christo és Jeanne-Claude mindig is azt akarták, hogy a folyamatban lévő projektjeiket a haláluk után is folytassák. Christo akaratának megfelelően megvalósul a szeptember 18. és október 3. között tervezett installáció, a L'Arc de Triomphe becsomagolása Párizsban."

 

Christo 1935 június 13-án született a bulgáriai Gabrovóban. 1957-ben hagyta el az országot, előbb Prágába, majd Bécsbe menekült, majd innen Genfbe költözött.

1958-ban Párizsban talákozott Jeanne-Claude Denat de Guillebon-nal, aki nemcsak a felesége, de egy életre szóló társa is lett a monumentális tájépítészeti alkotásai elkészítésében. 

Jeanne-Claude 2009 november 18-án hunyt el. Christo 56 évig élt New Yorkban. 

A korai, tárgyakat becsomagoló munkáiktól a hatalmas tájépítészeti projektjeikig ívelő életmű, Christo és Jeanne-Claude művészete meghaladta a festészet, a szobrászat és az építészet határait. 

Ismertebb munkáik közé tartozik például a Becsomagolt Part - Little Bay Sydney-ben, Ausztráliban (1968–69), a Völgy-függöny Coloradóban (1970–72), A Futókerítés Kaliforniában (1972–76), a Bekerített Szigetek Miamiban(1980–83), A Pont Neuf Becsomagolása Párizsban (1975–85), Az esernyők Japánban és Kaliforniában (1984–91), a Reichstag becsomagolása Berlinben (1972–95), A kapuk a New York-i Central Parkban (1979–2005), Az úszó sétány az olaszországi Iseo tavon (2014–16), és A londoni masztaba a Serpentine Lake-en (2016–18).

Christo olaszországi projektjéről egy dokumentumfilm is készült, Az úszó sétány, mely 2019-ben került bemutatásra Magyarországon a BIDF műsorában.

Christo következő munkája a párizsi projekt L'Arc de Triomphe, Becsomagolása szeptember 18. és október 3-án 2021 között. Ehhez kapcsolódik majd egy nagyszabású kiállítás a Pompidou Központban Christo és Jeanne-Claude munkáiról július 1-jétől október 19-ig.

Christo 1958-ban így fogalmazott egy levélben: "A szépség, a tudomány és a művészet mindig diadalmaskodik". Ma ezekbe a szavakba kapaszkodunk.

A párizsi Diadalívet csomagolja be Christo

Kapcsolódó

A párizsi Diadalívet csomagolja be Christo

Korábban terített már textilt egy olasz tóra, a Centrál Park ösvényeire vagy a Pont Neuf-re és a Reichstagra. Most régi vágya válik valóra a francia műemlék becsomagolásával, amire 2020. április 6. és 19. között kerül sor. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Újrarendezett emlékszobával tisztelegnek az anyák megmentője előtt

A járványhelyzetet követően a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum június 23-án ismét megnyitotta kapuit, a látogatókat pedig újrarendezett Semmelweis Emlékszobával várja.
Vizuál ajánló

Múltba nyíló kapuk Ország Lili alkotásain

Újra látogatható a Bozsó Gyűjtemény Kecskeméten, ahol október 4-ig meghosszabbították az Ország Lili alkotásaiból rendezett időszaki tárlatot.
Vizuál galéria

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Vizuál Film

Magyar kisfilm a vizsgafilmek válogatásában Cannes-ban

Beleznai Márk Agapé című rendezői diplomafilmjét is beválogatták a 73. cannes-i fesztiválnak a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programjába - közölték csütörtökön a szervezők Párizsban.
Vizuál ajánló

Három kiállítással készül a nyitásra a Ludwig Múzeum

A koronavírus okozta helyzet miatt szükséges több hónapos kényszerű zárva tartást követően augusztus 20-án újra megnyitja kapuját a Ludwig Múzeum.