Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

2020.05.31. 22:35
Ajánlom
84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.

Christo Vladimirov Javacheff, vagy ahogy mindannyian ismertük: Christo, ma, 2020. május 31-én természetes okokból elhunyt - jelentették be a művészházaspár hivatalos oldalán. Az alkotóról szóló közlemény szerint:

Christo a lehető legteljesebben élte az életét, nemcsak álmodott a lehetetlenről, hanem meg is valósította azt. 

Christo és Jeanne-Claude alkotásai közelebb hozták az embereket, hogy együtt osztozzanak az élményben az egész világon, munkáik tovább élnek a szívünkben és az emlékeinkben. 

Christo és Jeanne-Claude mindig is azt akarták, hogy a folyamatban lévő projektjeiket a haláluk után is folytassák. Christo akaratának megfelelően megvalósul a szeptember 18. és október 3. között tervezett installáció, a L'Arc de Triomphe becsomagolása Párizsban."

 

Christo 1935 június 13-án született a bulgáriai Gabrovóban. 1957-ben hagyta el az országot, előbb Prágába, majd Bécsbe menekült, majd innen Genfbe költözött.

1958-ban Párizsban talákozott Jeanne-Claude Denat de Guillebon-nal, aki nemcsak a felesége, de egy életre szóló társa is lett a monumentális tájépítészeti alkotásai elkészítésében. 

Jeanne-Claude 2009 november 18-án hunyt el. Christo 56 évig élt New Yorkban. 

A korai, tárgyakat becsomagoló munkáiktól a hatalmas tájépítészeti projektjeikig ívelő életmű, Christo és Jeanne-Claude művészete meghaladta a festészet, a szobrászat és az építészet határait. 

Ismertebb munkáik közé tartozik például a Becsomagolt Part - Little Bay Sydney-ben, Ausztráliban (1968–69), a Völgy-függöny Coloradóban (1970–72), A Futókerítés Kaliforniában (1972–76), a Bekerített Szigetek Miamiban(1980–83), A Pont Neuf Becsomagolása Párizsban (1975–85), Az esernyők Japánban és Kaliforniában (1984–91), a Reichstag becsomagolása Berlinben (1972–95), A kapuk a New York-i Central Parkban (1979–2005), Az úszó sétány az olaszországi Iseo tavon (2014–16), és A londoni masztaba a Serpentine Lake-en (2016–18).

Christo olaszországi projektjéről egy dokumentumfilm is készült, Az úszó sétány, mely 2019-ben került bemutatásra Magyarországon a BIDF műsorában.

Christo következő munkája a párizsi projekt L'Arc de Triomphe, Becsomagolása szeptember 18. és október 3-án 2021 között. Ehhez kapcsolódik majd egy nagyszabású kiállítás a Pompidou Központban Christo és Jeanne-Claude munkáiról július 1-jétől október 19-ig.

Christo 1958-ban így fogalmazott egy levélben: "A szépség, a tudomány és a művészet mindig diadalmaskodik". Ma ezekbe a szavakba kapaszkodunk.

A párizsi Diadalívet csomagolja be Christo

Kapcsolódó

A párizsi Diadalívet csomagolja be Christo

Korábban terített már textilt egy olasz tóra, a Centrál Park ösvényeire vagy a Pont Neuf-re és a Reichstagra. Most régi vágya válik valóra a francia műemlék becsomagolásával, amire 2020. április 6. és 19. között kerül sor. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Jazz/World

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Könyv

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál uránia

Ámos Imre tragédiájáról és 12 fiú történetéről szóló filmeket vetít ma este az Uránia

Folytatódik az Uránia ingyenes online vetítéssorozata, a Látótérben. Ma este, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja előestéjén Kőbányai János Ámos Imréről készült és Sipos András gyerekkori háborús élményeit feldolgozó alkotásokat vetítenek.
Vizuál aukció

Színek, realizmusok, meglepetések - a Kieselbach Galériában

Tavaszi aukciója előtt a Kieselbach Galéria ismét megrendezi eladással egybekötött kiállítását. A csütörtökön nyíló tárlaton több mint 150 műtárgyat, klasszikus, modern és kortárs alkotást csodálhatunk meg.  
Vizuál filmio

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Vizuál hír

Oscar-jelölt kisfilm is szerepel az idei Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál programjában

Rekordszámú, 27 nemzetközi filmet vetítenek a május 27. és június 2. között megrendezésre kerülő 9. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon. A Toldi mozin kívül több szabadtéri helyszínen is zajló szemlén bemutatkozik az Oscarra jelölt Genius Loci is.
Vizuál interjú

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?