Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

2020.05.31. 22:35
Ajánlom
84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.

Christo Vladimirov Javacheff, vagy ahogy mindannyian ismertük: Christo, ma, 2020. május 31-én természetes okokból elhunyt - jelentették be a művészházaspár hivatalos oldalán. Az alkotóról szóló közlemény szerint:

Christo a lehető legteljesebben élte az életét, nemcsak álmodott a lehetetlenről, hanem meg is valósította azt. 

Christo és Jeanne-Claude alkotásai közelebb hozták az embereket, hogy együtt osztozzanak az élményben az egész világon, munkáik tovább élnek a szívünkben és az emlékeinkben. 

Christo és Jeanne-Claude mindig is azt akarták, hogy a folyamatban lévő projektjeiket a haláluk után is folytassák. Christo akaratának megfelelően megvalósul a szeptember 18. és október 3. között tervezett installáció, a L'Arc de Triomphe becsomagolása Párizsban."

 

Christo 1935 június 13-án született a bulgáriai Gabrovóban. 1957-ben hagyta el az országot, előbb Prágába, majd Bécsbe menekült, majd innen Genfbe költözött.

1958-ban Párizsban talákozott Jeanne-Claude Denat de Guillebon-nal, aki nemcsak a felesége, de egy életre szóló társa is lett a monumentális tájépítészeti alkotásai elkészítésében. 

Jeanne-Claude 2009 november 18-án hunyt el. Christo 56 évig élt New Yorkban. 

A korai, tárgyakat becsomagoló munkáiktól a hatalmas tájépítészeti projektjeikig ívelő életmű, Christo és Jeanne-Claude művészete meghaladta a festészet, a szobrászat és az építészet határait. 

Ismertebb munkáik közé tartozik például a Becsomagolt Part - Little Bay Sydney-ben, Ausztráliban (1968–69), a Völgy-függöny Coloradóban (1970–72), A Futókerítés Kaliforniában (1972–76), a Bekerített Szigetek Miamiban(1980–83), A Pont Neuf Becsomagolása Párizsban (1975–85), Az esernyők Japánban és Kaliforniában (1984–91), a Reichstag becsomagolása Berlinben (1972–95), A kapuk a New York-i Central Parkban (1979–2005), Az úszó sétány az olaszországi Iseo tavon (2014–16), és A londoni masztaba a Serpentine Lake-en (2016–18).

Christo olaszországi projektjéről egy dokumentumfilm is készült, Az úszó sétány, mely 2019-ben került bemutatásra Magyarországon a BIDF műsorában.

Christo következő munkája a párizsi projekt L'Arc de Triomphe, Becsomagolása szeptember 18. és október 3-án 2021 között. Ehhez kapcsolódik majd egy nagyszabású kiállítás a Pompidou Központban Christo és Jeanne-Claude munkáiról július 1-jétől október 19-ig.

Christo 1958-ban így fogalmazott egy levélben: "A szépség, a tudomány és a művészet mindig diadalmaskodik". Ma ezekbe a szavakba kapaszkodunk.

A párizsi Diadalívet csomagolja be Christo

Kapcsolódó

A párizsi Diadalívet csomagolja be Christo

Korábban terített már textilt egy olasz tóra, a Centrál Park ösvényeire vagy a Pont Neuf-re és a Reichstagra. Most régi vágya válik valóra a francia műemlék becsomagolásával, amire 2020. április 6. és 19. között kerül sor. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Magyar gyökerű amerikai színészekre fókuszál a Csokonai Hollywood-sorozatának következő estje

Március 23-án ötödik alkalommal rendeznek Hollywood-estet a XV. kerületben, ahol ezúttal magyar felmenőkkel rendelkező, köztük Oscar-díjas amerikai színészekről lesz szó.
Vizuál ajánló

Pillants be a Budapest Bábszínház kulisszái mögé! – új kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendez közös kiállítást a Deák17 Galéria és a Budapest Bábszínház. A MINDEN BÁB! című tárlat legfőbb ambíciója, hogy bevezesse a látogatókat a színház kulisszái mögé.
Vizuál magazin

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.
Vizuál ajánló

Az Őrségi Fazekasság múltja, jelene és jövője elevenedik meg a Pesti Vigadóban

A Tiszta forrásból című tárlat április 2-ig látogatható még. Márciusban két alkalommal is részt vehetünk kurátori tárlatvezetésen.
Vizuál hír

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.