Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

2020.05.31. 22:35
Ajánlom
84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.

Christo Vladimirov Javacheff, vagy ahogy mindannyian ismertük: Christo, ma, 2020. május 31-én természetes okokból elhunyt - jelentették be a művészházaspár hivatalos oldalán. Az alkotóról szóló közlemény szerint:

Christo a lehető legteljesebben élte az életét, nemcsak álmodott a lehetetlenről, hanem meg is valósította azt. 

Christo és Jeanne-Claude alkotásai közelebb hozták az embereket, hogy együtt osztozzanak az élményben az egész világon, munkáik tovább élnek a szívünkben és az emlékeinkben. 

Christo és Jeanne-Claude mindig is azt akarták, hogy a folyamatban lévő projektjeiket a haláluk után is folytassák. Christo akaratának megfelelően megvalósul a szeptember 18. és október 3. között tervezett installáció, a L'Arc de Triomphe becsomagolása Párizsban."

 

Christo 1935 június 13-án született a bulgáriai Gabrovóban. 1957-ben hagyta el az országot, előbb Prágába, majd Bécsbe menekült, majd innen Genfbe költözött.

1958-ban Párizsban talákozott Jeanne-Claude Denat de Guillebon-nal, aki nemcsak a felesége, de egy életre szóló társa is lett a monumentális tájépítészeti alkotásai elkészítésében. 

Jeanne-Claude 2009 november 18-án hunyt el. Christo 56 évig élt New Yorkban. 

A korai, tárgyakat becsomagoló munkáiktól a hatalmas tájépítészeti projektjeikig ívelő életmű, Christo és Jeanne-Claude művészete meghaladta a festészet, a szobrászat és az építészet határait. 

Ismertebb munkáik közé tartozik például a Becsomagolt Part - Little Bay Sydney-ben, Ausztráliban (1968–69), a Völgy-függöny Coloradóban (1970–72), A Futókerítés Kaliforniában (1972–76), a Bekerített Szigetek Miamiban(1980–83), A Pont Neuf Becsomagolása Párizsban (1975–85), Az esernyők Japánban és Kaliforniában (1984–91), a Reichstag becsomagolása Berlinben (1972–95), A kapuk a New York-i Central Parkban (1979–2005), Az úszó sétány az olaszországi Iseo tavon (2014–16), és A londoni masztaba a Serpentine Lake-en (2016–18).

Christo olaszországi projektjéről egy dokumentumfilm is készült, Az úszó sétány, mely 2019-ben került bemutatásra Magyarországon a BIDF műsorában.

Christo következő munkája a párizsi projekt L'Arc de Triomphe, Becsomagolása szeptember 18. és október 3-án 2021 között. Ehhez kapcsolódik majd egy nagyszabású kiállítás a Pompidou Központban Christo és Jeanne-Claude munkáiról július 1-jétől október 19-ig.

Christo 1958-ban így fogalmazott egy levélben: "A szépség, a tudomány és a művészet mindig diadalmaskodik". Ma ezekbe a szavakba kapaszkodunk.

A párizsi Diadalívet csomagolja be Christo

Kapcsolódó

A párizsi Diadalívet csomagolja be Christo

Korábban terített már textilt egy olasz tóra, a Centrál Park ösvényeire vagy a Pont Neuf-re és a Reichstagra. Most régi vágya válik valóra a francia műemlék becsomagolásával, amire 2020. április 6. és 19. között kerül sor. 

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Itt a bejelentés, amitől minden Mozart-rajongó kibukik

A koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek nem kímélték Ausztria egyik ismert cégét, a Salzburg Schokoladét sem, amely többek között a Mozart-golyókat is gyártja. A grödigi székhelyű vállalat hétfőn jelentett fizetésképtelenséget – írta meg a Napi.hu.
Vizuál

Rekordáron kelhet el Csontváry Titokzatos sziget című festménye

A magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, 160 millió forintról indul december 19-én a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén Csontváry Kosztka Tivadar alkotása.
Színház

Egy hónapra beköltözött a nagymamájához, előadást készített róla – interjú Göndör Lászlóval

Beköltözött a nagymamájához, aki 97 éves. Az unoka 35, és rendszeresen álmodott azzal, hogy lekési kettejük találkozását. Göndör László azt mondja, ritkán elégedett valamivel, de ezzel igen: a Nagymamával álmodtam című, STAFÉTA-pályázatos előadás december 5-én, 6-án, 8-án és a jövő évben is látható a Trafóban.
Színház

Hamletként áll színpadra Vecsei H. Miklós

December 3-án mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház Shakespeare egyik legnépszerűbb királydrámáját, a Hamletet, melynek címszerepében Vecsei H. Miklós látható.
Színház

Hogy lehet jól szeretni? – beszélgetés Járó Zsuzsával

Szakonyi Károly a hetvenes években írt, A hatodik napon című drámáját az író kilencvenedik születésnapja tiszteletére mutatta be a Rózsavölgyi Szalon. Az anya halála után magára maradt apa születésnapjára gyűlik össze ritkán látott családja. A Terézt alakító Járó Zsuzsával beszélgettünk próbafolyamatról, az előadásról, szerepekről és kiállásokról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál interjú

Képzőművészet a költészet és zene szimbiózisában – Rácz Lili képei a Gólem Központban

„Megkezdem” címmel különleges, összművészeti kiállításmegnyitót tartanak december 11-én 19 órakor, a Gólem Központban. A tárlaton, amit Egri Márta színésznő nyit meg, Rácz Lili munkái láthatók, de az absztrakt festményekhez szervesen kapcsolódnak a társművészetek, a költészet ugyanúgy, mint a zene.
Vizuál ajánló

Belépő a gyűjtők világába - Újra itt a Resident Art Fair

A feltörekvő hazai alkotók mellett világhírű nemzetközi művészek alkotásait kínálja a Resident Art Fair 2021 művészeti vásár, amely idén új helyszínen, a nagy múltú Budapest Art Factory-ben fogadja a látogatókat. 
Vizuál design

Jó ötletek a karácsonyi ajándékokhoz a legújabb a Budapest Design Map kalauzolásában

Több mint százkilencven budapesti designhelyszín szerepel az online és nyomtatott formában is elérhető térképen. A szerkesztők arra ösztönöznek, hogy ezúttal legyenek kiváló minőségű, hazai tervezők által készített ajándékok is a fa alatt, így támogatva a magyar cégeket.
Vizuál hír

Ők a legtehetségesebb fiatal művészek – Kiosztották az Esterházy Art Award 2021 díjait

Rózsa Luca Sára, Tranker Kata és Ulbert Ádám az Esterházy Art Award 2021 díjazottjai. Az Esterházy Privatstiftung által alapított díjat neves szakmai zsűri ítéli oda kétévente, az elismeréshez kapcsolódó kiállítás a fiatal magyar művészvilág legmértékadóbb áttekintésének minősül.
Vizuál hír

Rekordáron kelhet el Csontváry Titokzatos sziget című festménye

A magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, 160 millió forintról indul december 19-én a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén Csontváry Kosztka Tivadar alkotása.