Vizuál

Elhunyt Arturo Di Modica, a Wall Street bikájának szobrásza

2021.02.22. 10:20
Ajánlom
A Wall Street ikonikussá vált Támadó bikájának alkotója 80 éves volt. Évek óta rákbetegséggel küzdött, szicíliai otthonában hunyt el.

Arturo Di Modica szicíliai kereskedőcsaládba született, Vittoria városában. A szobrászatot egy magánstúdióban tanulta, majd amikor 1960-ban családjával Firenzébe költözött, tovább tökéletesítette tudását és idővel egy saját stúdiót nyitott. 1973-ban indult New Yorkba szerencsét próbálni, a bohém művészek által lakott Sohóban rendezte be stúdióját, és összebarátkozott Jean-Michel Basquiat graffitiművésszel is.

1985-2_ADM_ChiChi_and_Il_Cavallo_outside_Crosby_St-101856.jpg

Arturo Di Modica az Il Cavallo című szobra előtt 1985-ben (Fotó/Forrás: Wikimedia Commons)

1977-ben nagy kiállításra készült a manhattani Battery Parkban, de a szakma érdektelenségét látva gerillaakcióra szánta el magát. Nyolc hatalmas márványszobrot rakott le a Rockefeller Centernél, blokkolva a 5th Avenue-t. Huszonöt dolláros bírságot kapott, de megismerkedett New York polgármesterével, és a New York Post címlapjára is felkerült.

1985-ben készült Il Cavallo című szobra, amely egy, a saját farkába harapó lovat ábrázol.

1990-5_ADM_and_Charging_Bull-101742.jpg

Arturo Di Modica a Támadó bika című szoborral a Wall Streeten, 1990-ben (Fotó/Forrás: Wikimedia Commons)

Legnevezetesebb alkotását, a Támadó bikát 1989. december 5-én, engedély nélkül állították fel a New York-i tőzsde előtt. A bronzszobor 350 ezer dollárjába került az alkotónak, aki úgy nyilatkozott, az amerikai emberek erejét hivatott szimbolizálni az 1987-es tőzsdei összeomlás után.

Di Modica 2021. február 19-én hunyt el Vittoriában. Halála előtt egy 40 méter magas szobron dolgozott, amely ikerlovakat ábrázolt, és szülővárosa folyópartján szerette volna elhelyezni.

usa-3004860_1920-101716.jpg

A Charging bull a Wall Streeten (Fotó/Forrás: PXHere)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.
Jazz/World

Török kori csaták népi dallamokkal – Eredics Benjamin tánczenéjét mutatják be a Bartók Tavaszon

A Müpa 2020-as Zeneműpályázatán az egyik győztes darab Eredics Benjamin Végvárak, vitézek című alkotása volt. A mű most koncertszerű előadásban hangzik el a Bartók Tavaszon.
Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Könyv

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Őt hallgatva úgy tűnhet, mindent tud a mesékről, de azt állítja, mindent a mesékből tanult. Akárhogy is, mindig talál újat az ősi és modern történetekben, munkája nyomán pedig a mese a terápia élvezetes és hasznos kellékévé – lényegévé – vált.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Ingyenesen nézhető filmekkel tiszteleg Ragályi Elemér emléke előtt a FILMIO

Április 2-a estig ingyenesen nézhetünk meg a Nemzeti Filmintézet (NFI) streaming platformján három filmet, amelyet a március 30-án elhunyt operatőr fényképezett.
Vizuál beszámoló

Szelíd mondatok, megsemmisítő ítéletek

Nádas Péter gondolataiba nyerhetünk betekintést Kárpáti György Mór dokumentumfilmjében, amely szemet gyönyörködtető módon tárja elénk az író gombosszegi házát és a környező természet élővilágát.
Vizuál ajánló

Sokáig titokban dolgozott pincéjében a cseh fotográfia rebellis alakja, Jan Saudek

Magyarország legnagyobb fotográfiai eseménye, a Budapest FotóFesztivál a kortárs cseh fotográfia rebellis alakja, Jan Saudek kiállításával nyitja meg rendezvénysorozatát a Műcsarnokban.
Vizuál magazin

KÉP-regény: E-vel kezdtem el

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi Tankcsapda fotó kapcsán az E-klubbal kapcsolatos személyes élményeiről olvashatunk.
Vizuál ajánló

„Legalább még itt vagyunk” – az it's fine mozgalom kiállítása a Bunker Galériában + KÉPEK

A kiállítás alkotóinak célja, hogy közösséget teremtsenek azokkal, akik a kilátástalanság, a folyamatos rossz hírek és a világbizonytalanság korában úgy érzik, egyedül maradtak apátiájukkal.