Vizuál

Elhunyt Beke László, művészettörténész

2022.02.01. 11:55
Ajánlom
A Széchenyi-, Kassák- és Munkácsy-díjjal kitüntetett művészettörténész és egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutatóintézetének igazgatója, az MTA Művészettörténeti Bizottságának tagja, a Műcsarnok egykori főigazgatója 77 éves korában, január 31-én hunyt el.

Beke László halálával pótolhatatlan veszteség érte a magyar szellemi életet, ahogy az Artportal írásában olvasható: "a honi művészettörténeti- és elméleti szakma, valamint a tágabb művészeti közélet nemzetközileg is számontartott kiválósága távozott közülünk". Mint írják: "Szerzői és kutatói életpályájához a magyar művészettörténet- és művészetelmélet-írás számos meghatározó könyve, tanulmánya, monográfiája és fordítása köthető. Tudományos munkássága a középkori művészettől, a magyar és regionális neoavantgárd képzőművészeten át, a művészet- és médiaelmélet szerteágazó problémáit öleli fel. A nevéhez köthetőek egyebek mellett Caspar David Friedrichről, Kozma Lajosról, Moholy-Nagy Lászlóról, Jovánovics Györgyről, Maurer Dóráról, a fluxus művészetről, mail artról, dadaizmusról született hiánypótló művek, de épp ilyen jelentős A műalkotások elemzése című, a művészettörténeti oktatás máig meghatározó tankönyve is."

Különös és csodálatos ember volt", "Egy igaz ember"
- írja Beke Lászlóról Bojár Iván András művészettörténész Facebook bejegyzésében, majd így folytatja: "Rohadt egy világot élünk, s ebben Laci olyan alapvetően tiszta és emberi tudott maradni, amire alig tudok példát".

Beke László kimagasló kutatói munkássága mellett hasonlóan jelentékeny oktatói tevékenységet is végzett: évtizedeken át művészettörténészek, kurátorok és képzőművészek egész generációit oktatta. 1989–1996 között az Iparművészeti Főiskola (ma Moholy-Nagy László Művészeti Egyetem) tudományos munkatársaként, 1987–1988 között a lyoni Lumiere Egyetem vendégprofesszoraként, 1990 óta a Magyar Képzőművészeti Egyetem címzetes egyetemi tanáraként, 2004-től habilitált egyetemi oktatójaként dolgozott. Emellett 2001 és 2004 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem vendégprofesszorként, 2004-től a Pécsi Tudományegyetem, Kultúratudományi Doktori Programjának, valamint 2004 és 2006 között a Budapesti Táncfőiskola megbízott oktatójaként is tevékenykedett. Tudományos életművét a bukaresti Képzőművészeti Egyetem díszdoktori címével, valamint a salzburgi Academia Scientiarum et Artium Europaea tagságával jutalmazták.

A MúzeumCafé facebook oldalán egy korábbi életútinterjújával búcsúznak tőle: 

Ahogy Beke László mondta magáról 2020 nyarán, a Fuga videóarcképcsarnokában, ő "szinte bármilyen helyzetben képes órákon át beszélni". Ebben a videóban építészetről, zenéről, elmúlásról is szól. 

 

 

Fejléckép: Beke László / fotó: FUGA mikrokozmosz 073: Beke László (képernyőkép)

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.