Vizuál

Elhunyt Beke László, művészettörténész

2022.02.01. 11:55
Ajánlom
A Széchenyi-, Kassák- és Munkácsy-díjjal kitüntetett művészettörténész és egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutatóintézetének igazgatója, az MTA Művészettörténeti Bizottságának tagja, a Műcsarnok egykori főigazgatója 77 éves korában, január 31-én hunyt el.

Beke László halálával pótolhatatlan veszteség érte a magyar szellemi életet, ahogy az Artportal írásában olvasható: "a honi művészettörténeti- és elméleti szakma, valamint a tágabb művészeti közélet nemzetközileg is számontartott kiválósága távozott közülünk". Mint írják: "Szerzői és kutatói életpályájához a magyar művészettörténet- és művészetelmélet-írás számos meghatározó könyve, tanulmánya, monográfiája és fordítása köthető. Tudományos munkássága a középkori művészettől, a magyar és regionális neoavantgárd képzőművészeten át, a művészet- és médiaelmélet szerteágazó problémáit öleli fel. A nevéhez köthetőek egyebek mellett Caspar David Friedrichről, Kozma Lajosról, Moholy-Nagy Lászlóról, Jovánovics Györgyről, Maurer Dóráról, a fluxus művészetről, mail artról, dadaizmusról született hiánypótló művek, de épp ilyen jelentős A műalkotások elemzése című, a művészettörténeti oktatás máig meghatározó tankönyve is."

Különös és csodálatos ember volt", "Egy igaz ember"
- írja Beke Lászlóról Bojár Iván András művészettörténész Facebook bejegyzésében, majd így folytatja: "Rohadt egy világot élünk, s ebben Laci olyan alapvetően tiszta és emberi tudott maradni, amire alig tudok példát".

Beke László kimagasló kutatói munkássága mellett hasonlóan jelentékeny oktatói tevékenységet is végzett: évtizedeken át művészettörténészek, kurátorok és képzőművészek egész generációit oktatta. 1989–1996 között az Iparművészeti Főiskola (ma Moholy-Nagy László Művészeti Egyetem) tudományos munkatársaként, 1987–1988 között a lyoni Lumiere Egyetem vendégprofesszoraként, 1990 óta a Magyar Képzőművészeti Egyetem címzetes egyetemi tanáraként, 2004-től habilitált egyetemi oktatójaként dolgozott. Emellett 2001 és 2004 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem vendégprofesszorként, 2004-től a Pécsi Tudományegyetem, Kultúratudományi Doktori Programjának, valamint 2004 és 2006 között a Budapesti Táncfőiskola megbízott oktatójaként is tevékenykedett. Tudományos életművét a bukaresti Képzőművészeti Egyetem díszdoktori címével, valamint a salzburgi Academia Scientiarum et Artium Europaea tagságával jutalmazták.

A MúzeumCafé facebook oldalán egy korábbi életútinterjújával búcsúznak tőle: 

Ahogy Beke László mondta magáról 2020 nyarán, a Fuga videóarcképcsarnokában, ő "szinte bármilyen helyzetben képes órákon át beszélni". Ebben a videóban építészetről, zenéről, elmúlásról is szól. 

 

 

Fejléckép: Beke László / fotó: FUGA mikrokozmosz 073: Beke László (képernyőkép)

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Hőség, Szózat és örkényi abszurd – megérkezett az első kedvcsináló előzetes Szimler Bálint nagyjátékfilmjéhez

A rendező első egész estés alkotásában egy átlagos magyar iskola hétköznapjain keresztül beszél a házmester-kultúrában ragadt hazai oktatási rendszerről. A Fekete pont című dráma premierjére rangos nemzetközi fesztiválon kerül sor.
Vizuál hír

Feltűnt egy kis manó! – elbűvölő Pumukli-szoborral rukkolt elő Kolodko Mihály Esztergomban

Újabb miniszobor bukkant fel, ezúttal Esztergomban, ahol az aprócska „gerillaalkotásairól” ismert művész, Kolodko Mihály ezúttal a 80-as, 90-es évek szeretett mesefiguráját, a csintalan kis koboldot, Pumuklit helyezte el.
Vizuál hír

Velencében is zsűrizni fog Reisz Gábor

A Karlovy Vary-i után augusztus végén a rangos velencei filmfesztiválon is zsűritag lesz a magyar filmrendező, ráadásul abban a szekcióban, amelynek tavaly a fődíját hódította el Magyarázat mindenre című alkotásával.
Vizuál kritika

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Vizuál ajánló

Tengerparti hangulat a Várkert Bazárban

A kötetlen nyáridő hangulatát és a vízpartok harmóniáját mutatja be festészeti remekművek segítségével a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Galéria közös, Nyár a parton – Folyók, tavak, tengerek magyar ecsettel című szabadtéri kiállítása.