Vizuál

Elhunyt Bruno Ganz, aki játszott angyalt, vámpírt és Hitlert is

2019.02.16. 13:35
Ajánlom
A Bukás című filmben Adolf Hitlert alakító színész 77 éves volt.

A svájci színész zürichi otthonában hunyt el - számolt be a színész menedzserére hivatkozva a BBC2018-ban diagnosztizálták bélrákkal. Bruno Ganz német nyelvterületen elismert volt színpadi és filmes alakításai miatt egyaránt, de angol nyelven is forgatott például A felolvasó vagy A mandzsúriai jelölt című filmekben.

Leghíresebb szerepe – főleg a belőle készült megszámlálhatatlan mém miatt – Adolf Hitler karaktere volt a Bukás című filmben. A film nemcsak a neten teljesített jól, hanem a mozipénztáraknál is. A diktátor utolsó napjait bemutató alkotás 92 millió dollárt hozott világszerte és jelölték a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra is.

A New York Times Ganz alakítását "borzongatóan karizmatikusnak" nevezte. Ganz egy, a The Guardiannak adott 2005-ös interjúban elárulta, hogy négy hónapig készült a szerepre. Hitlerről készített archív felvételeket tanulmányozott, többek között egy titokban készített szalagot is, emellett pedig Parkinson-kórban szenvedő betegek viselkedését figyelte meg, mert úgy gondolta, hogy Hitlernek is ebben szenvedett.

"Ennek ellenére nem állíthatom, hogy érteném Hitlert. Még azok a szemtanúk sem voltak képesek leírni ennek az embernek a lényegét, akik vele voltak a bunkeren."

- nyilatkozta. "Nem volt benne szánalom, könyörület vagy megértés a háború áldozatai iránt." 

Ganz a leghíresebb svájci színész volt. Változatos karrierje során játszott vámpírt Werner Herzog Nosferatu, a vámpírjában (1979) és angyalt Wim Wender Berlin felett az ég (1987) című ikonikus alkotásában és annak folytatásában a Távol és mégis közel-ben(1993). Utolsó befejezett filmje Terrence Malick Radegund című alkotása, amivel kapcsolatban jelenleg az utómunkák folynak, bemutatásáról még nincs információ, az IMDB szerint előkészítési szakaszban lévő Golem-ben azonban már nem fog tudni részt venni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kerekes Vica: „Olyan, mintha több száz éve lennék itt a Földön” 

Bemutatták Szász Attila új, romantikus történelmi thrillerét, az Apró meséket. A II. világháború utáni zűrzavaros időkben játszódó szerelmi háromszög női főszereplőjével, Kerekes Vicával beszélgettünk szerepekről, visszatérésről és az erőszakos jelenetek megéléséről is. 
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Plusz

Kiderült, hogy a hanghullámoknak is van tömegük

Eddig a fizika egyik alapvetése volt, hogy a hangnak nincs tömege, de kiderült, hogy van, és hat rá a gravitáció is.
Plusz

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Gazdag kínálattal jön az Antik and Art Budapest – Galéria!

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői képviseltetik magukat a tíz év kihagyás után újjáéledő, vásárral egybekötött kiállításon március 21-24. között, a Millenárison.
Vizuál interjú

Kerekes Vica: „Olyan, mintha több száz éve lennék itt a Földön” 

Bemutatták Szász Attila új, romantikus történelmi thrillerét, az Apró meséket. A II. világháború utáni zűrzavaros időkben játszódó szerelmi háromszög női főszereplőjével, Kerekes Vicával beszélgettünk szerepekről, visszatérésről és az erőszakos jelenetek megéléséről is. 
Vizuál fényképTár

Amikor „visszapirosodott” március 15. – 1989 eufóriája

A rendszerváltás folyamatában az egyik leglátványosabb, s talán a legfelszabadítóbb újra szabad ünnep 1989. március 15-e volt.
Vizuál Március 15.

Ingyenesen nézhető klasszikus magyar filmek a Filmarchívum videócsatornáján

A nemzeti ünnep alkalmából a reformkort és az 1848-as forradalmat felidéző, felújított klasszikus magyar filmeket ingyenesen lehet megtekinteni a Filmarchívum videómegosztó csatornáján péntektől vasárnapig, ahol egy 13 perces montázsfilm is tiszteleg a forradalom évfordulója előtt.
Vizuál ludwig múzeum

Less be a Louvre ablakán David Hockney festményén!

David Hockney Ellenfény francia stílusban című festménye is látható a Ludwig 30 kiállítássorozat Megosztás című tárlatán. Hockney művét 2017-ben és 2018-ban a világ legjelentősebb múzeumai állították ki.