Vizuál

Elhunyt Bruno Ganz, aki játszott angyalt, vámpírt és Hitlert is

2019.02.16. 13:35
Ajánlom
A Bukás című filmben Adolf Hitlert alakító színész 77 éves volt.

A svájci színész zürichi otthonában hunyt el - számolt be a színész menedzserére hivatkozva a BBC2018-ban diagnosztizálták bélrákkal. Bruno Ganz német nyelvterületen elismert volt színpadi és filmes alakításai miatt egyaránt, de angol nyelven is forgatott például A felolvasó vagy A mandzsúriai jelölt című filmekben.

Leghíresebb szerepe – főleg a belőle készült megszámlálhatatlan mém miatt – Adolf Hitler karaktere volt a Bukás című filmben. A film nemcsak a neten teljesített jól, hanem a mozipénztáraknál is. A diktátor utolsó napjait bemutató alkotás 92 millió dollárt hozott világszerte és jelölték a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra is.

A New York Times Ganz alakítását "borzongatóan karizmatikusnak" nevezte. Ganz egy, a The Guardiannak adott 2005-ös interjúban elárulta, hogy négy hónapig készült a szerepre. Hitlerről készített archív felvételeket tanulmányozott, többek között egy titokban készített szalagot is, emellett pedig Parkinson-kórban szenvedő betegek viselkedését figyelte meg, mert úgy gondolta, hogy Hitlernek is ebben szenvedett.

"Ennek ellenére nem állíthatom, hogy érteném Hitlert. Még azok a szemtanúk sem voltak képesek leírni ennek az embernek a lényegét, akik vele voltak a bunkeren."

- nyilatkozta. "Nem volt benne szánalom, könyörület vagy megértés a háború áldozatai iránt." 

Ganz a leghíresebb svájci színész volt. Változatos karrierje során játszott vámpírt Werner Herzog Nosferatu, a vámpírjában (1979) és angyalt Wim Wender Berlin felett az ég (1987) című ikonikus alkotásában és annak folytatásában a Távol és mégis közel-ben(1993). Utolsó befejezett filmje Terrence Malick Radegund című alkotása, amivel kapcsolatban jelenleg az utómunkák folynak, bemutatásáról még nincs információ, az IMDB szerint előkészítési szakaszban lévő Golem-ben azonban már nem fog tudni részt venni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Vizuál kolozsvár

„A fotográfus a valóság kiszolgáltatottja” - Megnyílt Korniss Péter fotókiállítása Kolozsváron

Két háznyira Korniss Péter szülőházától, a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban látható szeptember 12-ig a művész Változások című fotókiállítása. 
Vizuál hír

Locarnói nagydíj A létezés eufóriájáért

Szabó Réka dokumentumfilmje nyerte locarnói fesztivál Kritikusok Hete programjának nagydíját. A Tünet Együttes 2015-ben bemutatott táncszínház előadásának próbafolyamatát feldolgozó egészestés film rendezője személyesen vette át a rangos elismerést szombaton Locarnóban.
Vizuál Film

140 éve született a sztárokat felfedező Samuel Goldwyn

Megalapította az MGM stúdiót, majd inkább függetlenként dolgozott. Aranyköpéseit máig emlegeti a szakma. 1879. augusztus 17-én született Samuel Goldwyn, a film hőskorának egyik legsikeresebb független producere. 
Vizuál fényképTár

Az 1800-as évek aktív újságolvasói

A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal arról az időszakról mesélnek, amikor az újságok az önkéntes vidéki "tudósítók" jóvoltából értesültek a helyi hírekről. Sőt, a lelkes amatőr fotósok képeket is küldtek, hiszen önmagában a megjelenés is dicsőség volt.