Vizuál

Elhunyt Bruno Ganz, aki játszott angyalt, vámpírt és Hitlert is

2019.02.16. 13:35
Ajánlom
A Bukás című filmben Adolf Hitlert alakító színész 77 éves volt.

A svájci színész zürichi otthonában hunyt el - számolt be a színész menedzserére hivatkozva a BBC2018-ban diagnosztizálták bélrákkal. Bruno Ganz német nyelvterületen elismert volt színpadi és filmes alakításai miatt egyaránt, de angol nyelven is forgatott például A felolvasó vagy A mandzsúriai jelölt című filmekben.

Leghíresebb szerepe – főleg a belőle készült megszámlálhatatlan mém miatt – Adolf Hitler karaktere volt a Bukás című filmben. A film nemcsak a neten teljesített jól, hanem a mozipénztáraknál is. A diktátor utolsó napjait bemutató alkotás 92 millió dollárt hozott világszerte és jelölték a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra is.

A New York Times Ganz alakítását "borzongatóan karizmatikusnak" nevezte. Ganz egy, a The Guardiannak adott 2005-ös interjúban elárulta, hogy négy hónapig készült a szerepre. Hitlerről készített archív felvételeket tanulmányozott, többek között egy titokban készített szalagot is, emellett pedig Parkinson-kórban szenvedő betegek viselkedését figyelte meg, mert úgy gondolta, hogy Hitlernek is ebben szenvedett.

"Ennek ellenére nem állíthatom, hogy érteném Hitlert. Még azok a szemtanúk sem voltak képesek leírni ennek az embernek a lényegét, akik vele voltak a bunkeren."

- nyilatkozta. "Nem volt benne szánalom, könyörület vagy megértés a háború áldozatai iránt." 

Ganz a leghíresebb svájci színész volt. Változatos karrierje során játszott vámpírt Werner Herzog Nosferatu, a vámpírjában (1979) és angyalt Wim Wender Berlin felett az ég (1987) című ikonikus alkotásában és annak folytatásában a Távol és mégis közel-ben(1993). Utolsó befejezett filmje Terrence Malick Radegund című alkotása, amivel kapcsolatban jelenleg az utómunkák folynak, bemutatásáról még nincs információ, az IMDB szerint előkészítési szakaszban lévő Golem-ben azonban már nem fog tudni részt venni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Klasszikus

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Jazz/World

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

A híres egyfejű, hableány és bajvívók

Kihirdették a 38. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottait; a legjobb munkákból április 16-án nyílik kiállítás a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.
Vizuál Film

Claude Lanzmann monumentális Shoah filmje is látható a holokauszt nemzetközi emléknapján

75 éve, 1945. január 27-én szabadította fel a Vörös Hadsereg az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábort. A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából az Izraeli Kulturális Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház vetítéssorozataiból ajánlunk.
Vizuál BIDF

„Nincs izgalmasabb, mint ott lenni és látni"

Müller Péter Sziámi, a BIDF zsűritagjaként a valóságéhség és a filmezés összefüggéseiről, a dokumentumfilm fontosságáról beszél, a K polgártárs, a Bukjon minden! és Az underground kórház című filmek kapcsán. 
Vizuál vincent van gogh

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Vizuál buszmegálló

Kortárs festményekkel találkozhat a buszmegállókban

Az irodalom már meghódította a tömegközlekedést a megállókban olvasható novellákkal és a könyvautomatákkal, most a képzőművészeten a sor!