Vizuál

Elhunyt Bruno Ganz, aki játszott angyalt, vámpírt és Hitlert is

2019.02.16. 13:35
Ajánlom
A Bukás című filmben Adolf Hitlert alakító színész 77 éves volt.

A svájci színész zürichi otthonában hunyt el - számolt be a színész menedzserére hivatkozva a BBC2018-ban diagnosztizálták bélrákkal. Bruno Ganz német nyelvterületen elismert volt színpadi és filmes alakításai miatt egyaránt, de angol nyelven is forgatott például A felolvasó vagy A mandzsúriai jelölt című filmekben.

Leghíresebb szerepe – főleg a belőle készült megszámlálhatatlan mém miatt – Adolf Hitler karaktere volt a Bukás című filmben. A film nemcsak a neten teljesített jól, hanem a mozipénztáraknál is. A diktátor utolsó napjait bemutató alkotás 92 millió dollárt hozott világszerte és jelölték a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra is.

A New York Times Ganz alakítását "borzongatóan karizmatikusnak" nevezte. Ganz egy, a The Guardiannak adott 2005-ös interjúban elárulta, hogy négy hónapig készült a szerepre. Hitlerről készített archív felvételeket tanulmányozott, többek között egy titokban készített szalagot is, emellett pedig Parkinson-kórban szenvedő betegek viselkedését figyelte meg, mert úgy gondolta, hogy Hitlernek is ebben szenvedett.

"Ennek ellenére nem állíthatom, hogy érteném Hitlert. Még azok a szemtanúk sem voltak képesek leírni ennek az embernek a lényegét, akik vele voltak a bunkeren."

- nyilatkozta. "Nem volt benne szánalom, könyörület vagy megértés a háború áldozatai iránt." 

Ganz a leghíresebb svájci színész volt. Változatos karrierje során játszott vámpírt Werner Herzog Nosferatu, a vámpírjában (1979) és angyalt Wim Wender Berlin felett az ég (1987) című ikonikus alkotásában és annak folytatásában a Távol és mégis közel-ben(1993). Utolsó befejezett filmje Terrence Malick Radegund című alkotása, amivel kapcsolatban jelenleg az utómunkák folynak, bemutatásáról még nincs információ, az IMDB szerint előkészítési szakaszban lévő Golem-ben azonban már nem fog tudni részt venni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Vizuál galéria

A festő, akinek lakását és öltözködését is utánozták a bécsiek

Tökéletesen megtestesítette a romantikus művész ideálját tehetségével és fényűző életmódjával, pedig állítólag hihetetlenül félénk volt. Hans Makart művészete a szecesszió előfutára lett, Gustav Klimt rajongott a munkáiért.
Vizuál galéria

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Vizuál slow life

Ez egy komoly, szinte drámai kiállítás, meglehetősen sötét jövőképekkel

A Lassú élet. Radikális hétköznapok című kiállítás áprilisban nyílt volna a Ludwig Múzeumban. Egy interjúsorozatban a kurátori csapat tagjait kérdezzük az egyelőre csupán a virtuális térben látható csoportos válogatásról. Az ötödik epizódban Csizek Petra beszélt kedvenc műveiről és az önállóbb nézői befogadásról
Vizuál videó

A Lánchíd is szerepel Hans Zimmer legújabb klipjében

Hans Zimmer Oscar-díjas zeneszerző és napjaink egyik legnépszerűbb DJ-je, Alan Walker közös, „Time” című számához a COVID-19 koronavírus miatt kiüresedett városokat megjelenítő videoklipet készítettek. A dal először az Eredet című film betétdala volt, amely most Alan Walker feldolgozásában, közös előadásukban született újjá.