Vizuál

Elhunyt Hajdufy Miklós filmrendező

2021.04.10. 09:55
Ajánlom
89 éves korában, otthonában elhunyt Hajdufy Miklós – tudatta a rendező családja. Nevéhez olyan nagyszerű filmek fűződnek, mint az És mégis mozog a föld, a Sakk, Kempelen úr! vagy a Klapka légió.

Hajdufy Miklós a gimnázium után először műszaki rajzolóként helyezkedett el, majd a hajdúdorogi tangazdaság munkatársaként dolgozott. Kétéves sorkatonai szolgálata után azonban a művészvilág felé fordult. Előbb a Magyar Néphadsereg Színházának díszletmunkása lett, majd a kecskeméti Katona József Színház ügyelője. A rendezéssel először akkor találkozott, amikor segédrendezőnek szegődött Németh Antal mellé.

1958-tól már a Magyar Televízió ügyelőjeként, illetve asszisztenseként dolgozott. 1960-ban felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakára, melynek elvégzése után az MTV irodalmi és drámai főosztályának munkatársaként egész estés tévéfilmeket és tévéjátékokat rendezett.

A rendezés mellett szívén viselte a fiatalabb generáció képzését is, 1991-től 2006-ig a fővárosi Theatrum Színiakadémia Művészeti Szakiskola igazgatója volt.

Rendezői pályája első 15 évében főként történeti filmeket forgatott, de klasszikusokhoz is szívesen nyúlt: Jókai Mór, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Hidas Antal, Németh László, Vészi Endre és Sarkadi Imre műveit is feldolgozta. Az 1980-as évektől a két világháború között írt könnyedebb hangvételű prózákra koncentrált.

Munkásságát számos díjjal jutalmazták, első filmjével, az 1966-os Távolsági történettel Monte-Carlóban Arany Nimfa-díjat kapott, és több tévéfilmjét is MTV Elnöki Nívódíjjal, valamint a Filmkritikusok Díjával jutalmazták. 1975-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki, nem sokkal később pedig érdemes művész elismerésben részesült. 2006-ban átvehette a Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Rost Andrea beadta pályázatát a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

Az énekesnő közösségi oldalán erősítette meg a hírt: indul a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatán, amelynek március 28-án jár le a határideje.
Zenés színház

„El kell kezdeni az Operaház értékének visszaállítását” – Miklósa Erika is beadta pályázatát az Opera élére

Március 28-án van a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt pályázat beadási határideje. Miklósa Erika opera-énekesnő a közösségi médiában tette közzé, hogy indul a pályázaton.
Klasszikus

Keller András pályázik a Zeneakadémia rektori posztjára

Az idei évben jár le Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektorának megbízatása. Keller András hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója egy interjúban megerősítette: ő is indul a pályázaton.
Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Vizuál gyász

Elhunyt Pál Mihály szobrászművész

A Munkácsy-díjas szobrászművész nyolcvanhét éves volt. Halálhírét családja jelentette be – adta hírül az Index.
Vizuál ajánló

Kerítéskiállítással ünnepel a százéves Rákospalota

A XV. kerületi városrész elmúlt száz esztendeje elevenedik meg a március 29-én megnyíló kiállításon.
Vizuál hír

Beethoven és Harcsa Veronika szól az új Kolodko-szoborból

Ezúttal a Művészetek Palotája elé helyezett miniszobrot Kolodko Mihály: A Füles című alkotás egy fejhallgatót mintáz, és zene szól belőle.
Vizuál ajánló

Visszatérő témák és számadás – Szemadám György munkái a Pesti Vigadóban

Április 30-ig látható a 75 éves művész kiállítása, amely az alkotó elmúlt öt évben keletkezett munkáit mutatja be.