Vizuál

Elhunyt Harasztÿ István szobrászművész

2022.07.13. 14:05
Ajánlom
Nyolcvanhét éves korában elhunyt Harasztÿ István Munkácsy- és Kossuth-díjas szobrászművész, a magyar mobil szobrászat közkedvelt alakja.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia mély fájdalommal tudatja, hogy rendes tagja, Harasztÿ István (becenevén: Édeske) Kossuth-díjas szobrászművész 2022. július 13-án, szerdán reggel, életének 88. évében elhunyt – olvasható az Asztali beszélgetések Facebook-oldalán. Hozzátették, a művész búcsúztatásáról később adnak tájékoztatást.

Harasztÿ István 1934-ben született Pestszentimrén. 1953-ban kezdett festésteni, később, 1960 és 1970 között a Dési Huber Körbe járt fejleszteni képzőművészeti alapismereteit, mestere Laborcz Ferenc volt. Kenyerét hosszú ideig tanítással kereste, majd 1967 és 1989 között belsőépítész lett a Dél-pesti Vendéglátóipari Vállalatnál,

de 1975-76-ban a kaposvári Csíky Gergely Színházban szcenikusként is dolgozott.

Szobrainak legfőbb eleme a mobilitás, az elgondolás és a játék, képzőművészeti szaknyelven „mozgás”, „koncept” és „játék”. 

Szürrealisztikus nonfigurációi kapcsolják a Szürenon művészcsoportosuláshoz is, minden kiállításukon szerepelt műveivel.

Kinetikus alkotásai közül talán a leghíresebbek az Acélmosoly, a Fügemagozó (1970), s az Agyágyú című szerkezetek, melyek egyetlen lökéssel mozgásba hozhatók, s „ütköztetik” a képzőművész és az aktuális megismerő néző fantáziáját.

Művei szatirikus mondanivalója miatt már a 70-es években sokan felfigyeltek rá, köztük az államhatalom is:

mivel sok esetben kritikával illette a Kádár-rendszert, éveken át hátráltatták művészi karrierjét.

Életművét számos díjjal ismerték el: a Kassák Lajos-díjat 1975-ben, a Munkácsy Mihály-díjat 1988-ban kapta meg. A Kossuth-díjat 2000-ben vehette át, 2010-ben pedig Prima Primissima díjas lett. 

Fejléckép: Harasztÿ István (Fotó/Forrás: Bielik István / Asztali beszélgetések Facebook-oldala)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál hír

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Vizuál hír

Tiszteletbeli Arany Pálmát kap Cannes-ban Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

A világ legrangosabb szemléjének tiszteletbeli elismerését első alkalommal ítélik oda kollektíven. A legendássá vált Ghibli Stúdió nevéhez 1985-ös megalakulása óta számos felejthetetlen animációs film fűződik.
Vizuál ajánló

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Vizuál ajánló

Hamarosan megnyílik az Esterházy Art Dating díjazottjainak kiállítása

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a hamarosan nyíló NOT_FOUND című kiállítás, melynek középpontjában az a gondolat áll: miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket.