Vizuál

Elhunyt Ian Holm, A gyűrűk ura és a Tűzszekerek sztárja

2020.06.19. 18:00
Ajánlom
A színész Parkinson-kórban szenvedett, hosszan tartó betegség után, 88 évesen távozott.

Mélységes szomorúsággal megerősítjük a hírt, hogy Sir Ian Holm ma reggel, 88 éves korában elhunyt"

- jelentette be a színész ügynöke. "Békésen távozott kórházban, családja körében" - tette hozzá. “Elbűvölő, kedves és lángolóan tehetséges volt - mindnyájunknak nagyon fog hiányozni.”

Sir Ian Holm hazájában elismert színpadi színész volt, itthon leginkább Zsákos Bilbó megformálójaként emlékszünk rá A Gyűrűk Ura-trilógiából, majd később, A hobbit filmes feldolgozásából. Utóbbi volt a vásznon megformált utolsó szerepe,

filmes karrierje azonban az 1950-es évekre nyúlik vissza és olyan meglepő címeket találhatunk a munkái között, mint a Brazil, a Meztelen ebéd, az Időbanditák vagy Az ötödik elem.

Androidtól Shakespeare-hősig széles skálán mozogtak a szerepei. 

bilbo2-175250.jpg

Az ötödik elem, Ian Holm, Bruce Willis és Mila Jovovic (Fotó/Forrás: port.hu)

Az 1981-es Tűzszekerekért jelölték a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjra is, végül azonban ez a szobor nem volt a film négy Oscarja között, a BAFTA-díjat viszont kapta ugyanebben a kategóriában. Sam Mussabini edző megformálása és a vele járó siker szinte predesztinálta a változatos mellékszereplők alkotta karrierre. Különösen azután, hogy

1976-ban hátat fordított a színpadnak, mivel olyan súlyos lámpaláza volt, hogy az már akadályozta a munkában.  

Holm 1931-ben született Essex-ben. Édesapja a West Ham Corporation pszichiátriai klinika intendánsa volt. Visszaemlékezéseiben gyermekkorát úgy jellemezte, mint "elég idilli állapot". Korán beleszeretett a színjátszásba, így a londoni Royal Academy of Dramatic Art-ról Statfordi Shakespeare Memorial Színházhoz szerződött.

1960-as alapítása óta tagja volt a Royal Shakespeare Company-nak.

1965-ös V. Henrik alakításáért elnyerte az Evening Standard legjobb színésznek járó díját. Harold Pinter Hazatérők című darabjában Lenny szerepét játszotta, amely otthon is számos elismerést hozott neki, majd a Broadwayre átköltöztetett verzióval Tony-díjat nyert. Végül a darab 1973-as filmfeldolgozásban is ő kapta a szerepet. Maga Pinter úgy nyilatkozott róla: "belebújt a cipőmbe és tökéletesen illik rá."

bilbo-175247.jpg

Zsákos Bilbó (Fotó/Forrás: port.hu)

Eugene O’Neill: Eljő a jeges (The Iceman Cometh) című darabjának előadásán, 1976-ban olyan erős lámpaláz tört rá, amitől teljesen összeomlott. "Egy sebhely az emlékezetemben, amely soha nem tűnik el" - mondta később az élményről. Ezt követően fordult a színpadtól a filmezés felé. Korábban is feltűnt néhány hazai gyártású moziban, de ezek a szereplések szórványosak voltak. A dolgok az után kezdtek begyorsulni, hogy 1979-ben Ridley Scott őt választotta Ash, az android szerepére a A nyolcadik utas: a Halál című mozijában. Ez olyan ismertséget hozott számára, amiről nem is álmodott - és a Tűzszekerek mellékszerepét is. 1997-ig nem is dolgozott színházban. Ekkor tért vissza Shakespeare-hez és a színpadhoz a londoni National Theatre Lear király előadásával. Egy évvel később lovaggá ütötték.

A látszólagos excentrikussága és harciassága olyan kvalitások voltak, amelyek tökéletesen passzoltak az emlékezetes mellékszerepekhez.

Terry Gilliam két filmjében is dolgozott: az Időbanditákban Napóleont alakította, a Brazilban pedig Mr. Kurtzmannt. Ő alakította Dr Willis-t a György királyban (1994) és Vito Cornelius-t Luc Besson sci-fi eposzában, Az ötödik elemben. Atom Egoyan 1997-es Eljövendő szép napok című filmjében azonban főszerepet kapott. A Russell Banks mű feldolgozásában ő alakította a simabeszédű nagyvárosi ügyvédet, aki meggyőzi a gyászoló szülőket, hogy együtt lépjenek fel a a gyerekeik halálát okozó buszbaleset miatt kártérítési perrel.

Meglepő módon nem Peter Jackson filmtrilógiájában alakította először Bilbót, hanem már 1981-ben ő kölcsönözte a hangját a hobbitnak A Gyűrűk Ura egy rádióadaptációjában.

1999-ben aztán új közönséghez jutott el a munkája a filmeposszal és az előzményfilmjeivel. 

A Tolkien feldolgozások közötti szünetben pedig - hála 2004-ben megjelent életrajzának - a nőcsábász jelző ragadt rá. Az írásban ugyanis részletesen feljegyezte számos házassága - harmadik felesége Penelope Wilton színésznő, a Downton Abbey Isobel Crawley-ja - és viszonya krónikáját. Negyedik felesége, illetve a korábbi kapcsolataiból született öt gyermeke gyászolja.

(via The Guardian, BBC)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Badacsony magánélete

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a klímaváltozás miatt átalakuló badacsonyi látképről mesél.
Vizuál hír

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Vizuál ajánló

Így fotóznak a filmesek

Képekben gondolkodnak - Filmesek fotói címmel nyílt meg a Műcsarnok legújabb fotóművészeti tárlata, amely a virtuális forma mellett védettségi igazolvánnyal már személyesen is látogatható. 
Vizuál filmio

Életre kelnek a mesék

Felkerült a FILMIO kínálatába Visky Ábel látványos díszleteket, jelmezeket és animációt is szabadon alkalmazó dokumentumfilmje, a Mesék a zárkából. Az élvonalbeli nemzetközi fesztiválokon szerepelt alkotás nemrég a BIDF legjobb magyar filmje lett.