Vizuál

Elhunyt Ian Holm, A gyűrűk ura és a Tűzszekerek sztárja

2020.06.19. 18:00
Ajánlom
A színész Parkinson-kórban szenvedett, hosszan tartó betegség után, 88 évesen távozott.

Mélységes szomorúsággal megerősítjük a hírt, hogy Sir Ian Holm ma reggel, 88 éves korában elhunyt"

- jelentette be a színész ügynöke. "Békésen távozott kórházban, családja körében" - tette hozzá. “Elbűvölő, kedves és lángolóan tehetséges volt - mindnyájunknak nagyon fog hiányozni.”

Sir Ian Holm hazájában elismert színpadi színész volt, itthon leginkább Zsákos Bilbó megformálójaként emlékszünk rá A Gyűrűk Ura-trilógiából, majd később, A hobbit filmes feldolgozásából. Utóbbi volt a vásznon megformált utolsó szerepe,

filmes karrierje azonban az 1950-es évekre nyúlik vissza és olyan meglepő címeket találhatunk a munkái között, mint a Brazil, a Meztelen ebéd, az Időbanditák vagy Az ötödik elem.

Androidtól Shakespeare-hősig széles skálán mozogtak a szerepei. 

bilbo2-175250.jpg

Az ötödik elem, Ian Holm, Bruce Willis és Mila Jovovic (Fotó/Forrás: port.hu)

Az 1981-es Tűzszekerekért jelölték a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjra is, végül azonban ez a szobor nem volt a film négy Oscarja között, a BAFTA-díjat viszont kapta ugyanebben a kategóriában. Sam Mussabini edző megformálása és a vele járó siker szinte predesztinálta a változatos mellékszereplők alkotta karrierre. Különösen azután, hogy

1976-ban hátat fordított a színpadnak, mivel olyan súlyos lámpaláza volt, hogy az már akadályozta a munkában.  

Holm 1931-ben született Essex-ben. Édesapja a West Ham Corporation pszichiátriai klinika intendánsa volt. Visszaemlékezéseiben gyermekkorát úgy jellemezte, mint "elég idilli állapot". Korán beleszeretett a színjátszásba, így a londoni Royal Academy of Dramatic Art-ról Statfordi Shakespeare Memorial Színházhoz szerződött.

1960-as alapítása óta tagja volt a Royal Shakespeare Company-nak.

1965-ös V. Henrik alakításáért elnyerte az Evening Standard legjobb színésznek járó díját. Harold Pinter Hazatérők című darabjában Lenny szerepét játszotta, amely otthon is számos elismerést hozott neki, majd a Broadwayre átköltöztetett verzióval Tony-díjat nyert. Végül a darab 1973-as filmfeldolgozásban is ő kapta a szerepet. Maga Pinter úgy nyilatkozott róla: "belebújt a cipőmbe és tökéletesen illik rá."

bilbo-175247.jpg

Zsákos Bilbó (Fotó/Forrás: port.hu)

Eugene O’Neill: Eljő a jeges (The Iceman Cometh) című darabjának előadásán, 1976-ban olyan erős lámpaláz tört rá, amitől teljesen összeomlott. "Egy sebhely az emlékezetemben, amely soha nem tűnik el" - mondta később az élményről. Ezt követően fordult a színpadtól a filmezés felé. Korábban is feltűnt néhány hazai gyártású moziban, de ezek a szereplések szórványosak voltak. A dolgok az után kezdtek begyorsulni, hogy 1979-ben Ridley Scott őt választotta Ash, az android szerepére a A nyolcadik utas: a Halál című mozijában. Ez olyan ismertséget hozott számára, amiről nem is álmodott - és a Tűzszekerek mellékszerepét is. 1997-ig nem is dolgozott színházban. Ekkor tért vissza Shakespeare-hez és a színpadhoz a londoni National Theatre Lear király előadásával. Egy évvel később lovaggá ütötték.

A látszólagos excentrikussága és harciassága olyan kvalitások voltak, amelyek tökéletesen passzoltak az emlékezetes mellékszerepekhez.

Terry Gilliam két filmjében is dolgozott: az Időbanditákban Napóleont alakította, a Brazilban pedig Mr. Kurtzmannt. Ő alakította Dr Willis-t a György királyban (1994) és Vito Cornelius-t Luc Besson sci-fi eposzában, Az ötödik elemben. Atom Egoyan 1997-es Eljövendő szép napok című filmjében azonban főszerepet kapott. A Russell Banks mű feldolgozásában ő alakította a simabeszédű nagyvárosi ügyvédet, aki meggyőzi a gyászoló szülőket, hogy együtt lépjenek fel a a gyerekeik halálát okozó buszbaleset miatt kártérítési perrel.

Meglepő módon nem Peter Jackson filmtrilógiájában alakította először Bilbót, hanem már 1981-ben ő kölcsönözte a hangját a hobbitnak A Gyűrűk Ura egy rádióadaptációjában.

1999-ben aztán új közönséghez jutott el a munkája a filmeposszal és az előzményfilmjeivel. 

A Tolkien feldolgozások közötti szünetben pedig - hála 2004-ben megjelent életrajzának - a nőcsábász jelző ragadt rá. Az írásban ugyanis részletesen feljegyezte számos házassága - harmadik felesége Penelope Wilton színésznő, a Downton Abbey Isobel Crawley-ja - és viszonya krónikáját. Negyedik felesége, illetve a korábbi kapcsolataiból született öt gyermeke gyászolja.

(via The Guardian, BBC)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Klasszikus

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Hét film premier előtt a Cirko Film országos fesztiválján

A Vissza a moziba! című, július 17. és 19. között rendezett fesztivállal arra emlékeztetnek, hogy filmet nagy vásznon, közösségi élményként érdemes nézni. A programhoz a főváros hat mozija mellett 16 vidéki város filmszínháza csatlakozik.
Vizuál hír

Újrarendezett emlékszobával tisztelegnek az anyák megmentője előtt

A járványhelyzetet követően a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum június 23-án ismét megnyitotta kapuit, a látogatókat pedig újrarendezett Semmelweis Emlékszobával várja.
Vizuál ajánló

Múltba nyíló kapuk Ország Lili alkotásain

Újra látogatható a Bozsó Gyűjtemény Kecskeméten, ahol október 4-ig meghosszabbították az Ország Lili alkotásaiból rendezett időszaki tárlatot.
Vizuál galéria

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Vizuál Film

Magyar kisfilm a vizsgafilmek válogatásában Cannes-ban

Beleznai Márk Agapé című rendezői diplomafilmjét is beválogatták a 73. cannes-i fesztiválnak a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programjába - közölték csütörtökön a szervezők Párizsban.