Vizuál

Elhunyt Irene Ludwig

2010.11.29. 10:43
Ajánlom
Elhunyt vasárnap Irene Ludwig, az egyik legjelentősebb műgyűjtő, aki férjével együtt több mint 12 ezer műalkotást tudhatott magáénak.

A német Irene Ludwigot 83 éves korában érte a halál, súlyos, rövid betegség következtében ‒ közölte az aacheni székhelyű Ludwig Alapítvány.

Férjével, az 1996-ban elhunyt Peter Ludwiggal több mint 12 ezer művészeti alkotásra tett szert, ebbe az antikvitás korától kezdődően egészen a kortárs művészetig tartoztak remekművek. A gyűjteményből származó ajándékok és kölcsöndarabok világszerte harminc múzeumban láthatók, ebből 12 a házaspár nevét viseli többek között Budapesten, Kölnben, Bécsben és Pekingben.

A Ludwig-kollekció kiemelkedő darabjai között emlegetik a szovjet avantgárd remekműveit a 20. század első évtizedeiből, valamint az 1960-as évek pop-art műveit. Európában elsősorban a házaspár mecénási tevékenysége révén vált ismertté a pop-art irányzata. Ennek jegyében alapították 1967-ben az azóta világhírűvé vált kölni Ludwig Múzeumot, amely kezdetben Georg Baselitz, Yves Klein, Robert Morris és Gerhard Richter mintegy háromszáz munkáját mutatta be.

Irene Ludwig kerülte a rivaldafényt. Négy testvérével nőtt fel, majd a Mainzi Egyetemen művészettörténetet tanult. Diákévei alatt ismerte meg Peter Ludwigot, akivel 1951-ben kötött házasságot. A férj beállt felesége családjának csokoládégyárához dolgozni, később vezetője lett a nagy múltú üzemnek. A házaspár a jövedelmező üzleten kívül minden percét a művészeteknek szentelte. Férje hirtelen jött halála után Irene Ludwig célja az volt, hogy beteljesítse Peter Ludwig életművét. 1998-ban létrehozta a Peter és Irene Ludwig Alapítványt, ezzel biztosította a gyűjtemény darabjait őrző múzeumok tartós anyagi biztonságát. „Munkánk Irene Ludwig halála után is az ő szellemisége szerint folyik tovább" ‒ fogalmazott az alapítvány vezetője.

A magyar Ludwig Múzeum ‒ Kortárs Művészeti Múzeum történetének kezdete 1987-re datálható, amikor a Magyar Nemzeti Galéria bemutatott egy válogatást az aacheni Ludwig-gyűjtemény műtárgyaiból. Ez a mintegy hetven alkotás, melyeket 1989-ben a Ludwig Alapítvány Magyarországnak adományoz, képezte a ma is látható gyűjtemény alapját. Az adományozott műtárgyakat ekkor még a Magyar Nemzeti Galéria gondozta, az 1991-ben nyíló első állandó kiállításnak is a Magyar Nemzeti Galéria A épülete adott otthont, amivel megszületett Magyarország első külföldi kortárs alkotásokat gyűjtő és bemutató intézménye.

Az intézmény 1996-ban vált függetlenné a Magyar Nemzeti Galériától, amiben szerepet játszott Peter Ludwig váratlan halála, ami után Irene Ludwig kezdeményezésére létrejött a Peter és Irene Ludwig Alapítvány. A Magyar Nemzeti Galéria A épületének három szintjén újrarendezve, jelentős magyar anyaggal bővítve - immár önálló költségvetési szervként - megnyílik a Kortárs Művészeti Múzeum - Ludwig Múzeum Budapest. A kortárs magyar múzeum alapító okirata szerinti gyűjtőköre az 1945 utáni egyetemes és magyar művészet. Feladata: gyűjtőmunka, tudományos feltáró és feldolgozó tevékenység, állandó és időszaki kiállítások szervezése, közönségkapcsolati munka, társművészetek bemutatása, szakkönyvtár működtetése. Küldetése a kortárs külföldi és magyar művészet eredményeinek integrálása a magyar szellemi életbe.

A Ludwig Múzeum 2005-ben költözött át a Művészetek Palotájába. Kiállítótere 3300 nm², az intézmény 1991 és 2007 között több mint kétszáz időszaki tárlatnak adott otthont, melyek közül kiemelt figyelmet kaptak az Anton Corbijn vagy Keith Harring munkásságát bemutató tárlatok, akárcsak a Robert Capa és Martin Munkácsi életművét felvonultató események.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.