Vizuál

Elhunyt Irene Ludwig

2010.11.29. 10:43
Ajánlom
Elhunyt vasárnap Irene Ludwig, az egyik legjelentősebb műgyűjtő, aki férjével együtt több mint 12 ezer műalkotást tudhatott magáénak.

A német Irene Ludwigot 83 éves korában érte a halál, súlyos, rövid betegség következtében ‒ közölte az aacheni székhelyű Ludwig Alapítvány.

Férjével, az 1996-ban elhunyt Peter Ludwiggal több mint 12 ezer művészeti alkotásra tett szert, ebbe az antikvitás korától kezdődően egészen a kortárs művészetig tartoztak remekművek. A gyűjteményből származó ajándékok és kölcsöndarabok világszerte harminc múzeumban láthatók, ebből 12 a házaspár nevét viseli többek között Budapesten, Kölnben, Bécsben és Pekingben.

A Ludwig-kollekció kiemelkedő darabjai között emlegetik a szovjet avantgárd remekműveit a 20. század első évtizedeiből, valamint az 1960-as évek pop-art műveit. Európában elsősorban a házaspár mecénási tevékenysége révén vált ismertté a pop-art irányzata. Ennek jegyében alapították 1967-ben az azóta világhírűvé vált kölni Ludwig Múzeumot, amely kezdetben Georg Baselitz, Yves Klein, Robert Morris és Gerhard Richter mintegy háromszáz munkáját mutatta be.

Irene Ludwig kerülte a rivaldafényt. Négy testvérével nőtt fel, majd a Mainzi Egyetemen művészettörténetet tanult. Diákévei alatt ismerte meg Peter Ludwigot, akivel 1951-ben kötött házasságot. A férj beállt felesége családjának csokoládégyárához dolgozni, később vezetője lett a nagy múltú üzemnek. A házaspár a jövedelmező üzleten kívül minden percét a művészeteknek szentelte. Férje hirtelen jött halála után Irene Ludwig célja az volt, hogy beteljesítse Peter Ludwig életművét. 1998-ban létrehozta a Peter és Irene Ludwig Alapítványt, ezzel biztosította a gyűjtemény darabjait őrző múzeumok tartós anyagi biztonságát. „Munkánk Irene Ludwig halála után is az ő szellemisége szerint folyik tovább" ‒ fogalmazott az alapítvány vezetője.

A magyar Ludwig Múzeum ‒ Kortárs Művészeti Múzeum történetének kezdete 1987-re datálható, amikor a Magyar Nemzeti Galéria bemutatott egy válogatást az aacheni Ludwig-gyűjtemény műtárgyaiból. Ez a mintegy hetven alkotás, melyeket 1989-ben a Ludwig Alapítvány Magyarországnak adományoz, képezte a ma is látható gyűjtemény alapját. Az adományozott műtárgyakat ekkor még a Magyar Nemzeti Galéria gondozta, az 1991-ben nyíló első állandó kiállításnak is a Magyar Nemzeti Galéria A épülete adott otthont, amivel megszületett Magyarország első külföldi kortárs alkotásokat gyűjtő és bemutató intézménye.

Az intézmény 1996-ban vált függetlenné a Magyar Nemzeti Galériától, amiben szerepet játszott Peter Ludwig váratlan halála, ami után Irene Ludwig kezdeményezésére létrejött a Peter és Irene Ludwig Alapítvány. A Magyar Nemzeti Galéria A épületének három szintjén újrarendezve, jelentős magyar anyaggal bővítve - immár önálló költségvetési szervként - megnyílik a Kortárs Művészeti Múzeum - Ludwig Múzeum Budapest. A kortárs magyar múzeum alapító okirata szerinti gyűjtőköre az 1945 utáni egyetemes és magyar művészet. Feladata: gyűjtőmunka, tudományos feltáró és feldolgozó tevékenység, állandó és időszaki kiállítások szervezése, közönségkapcsolati munka, társművészetek bemutatása, szakkönyvtár működtetése. Küldetése a kortárs külföldi és magyar művészet eredményeinek integrálása a magyar szellemi életbe.

A Ludwig Múzeum 2005-ben költözött át a Művészetek Palotájába. Kiállítótere 3300 nm², az intézmény 1991 és 2007 között több mint kétszáz időszaki tárlatnak adott otthont, melyek közül kiemelt figyelmet kaptak az Anton Corbijn vagy Keith Harring munkásságát bemutató tárlatok, akárcsak a Robert Capa és Martin Munkácsi életművét felvonultató események.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Jazz/World

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál pop-art

Csokoládéra épült a világhírű műgyűjtemény

A Budapest Art Week keretén belül betekintettünk a budapesti Ludwig Múzeum kulisszái mögé, ahol azt is megtudhattuk, mi köze a húsvéti csokitojásoknak Andy Warhol pop-art képeihez.
Vizuál videó

Terápia filmben és építészetben – Krigler Gábor és Varga Tamás a Kult50-ben

A Kult50 a háttérben álló alkotókra is szeretné felhívni a figyelmet, hiszen Krigler Gábor showrunner, kreatív producer sorozataival és Varga Tamás építész épületeivel sokan naponta találkoznak. Videósorozatunk hetente két alkalommal jelentkezik, amelyben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit.
Vizuál hír

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Vizuál interjú

Ruben Brandt visszatért a tett helyére – interjú Milorad Krstić-csel

Milorad Krstić animált krimije, a Ruben Brandt 40 ezer néző felett jár, és közel került az Oscar-jelöltséghez. A Műcsarnokban rendezett kiállítással a kör teljessé vált, a festménytolvaj visszatért születési helyére. A művészettörténeti utalásokkal zsúfolt mozi 2018 egyik legmeghatározóbb mozzanata volt a magyar kultúrában, így alkotója bekerült az idei Kult50-be is.
Vizuál tűz

Kimentették a Notre-Dame festményeit

Az utolsó festményeket, 15 darab 17. századi képet is átszállították pénteken a tűzvész pusztította párizsi Notre-Dame-ból a Louvre múzeumába, miután a műkincseket és ereklyéket már az elmúlt napokban kimenekítették a katedrálisból.